Hlavní obsah
Názory a úvahy

Turboprezident Petr Pavel? Ne, jen si lidé se Zemanem odvykli, že prezident hodně pracuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Sice to může vypadat, že Petr Pavel vzal svou prezidentskou funkci tak trochu útokem a vykazuje nadměrnou aktivitu, ve skutečnosti jen dělá to, co se od prezidenta očekává. Na rozdíl od jeho předchůdce.

Článek

Jedna zahraniční cesta stíhá druhou, každou chvíli nějaká tisková konference nebo briefing a k tomu se v médiích objevuje řada prezidentských komentářů k různým problémům a k aktuálnímu dění. Na první pohled to může vypadat, že nový prezident Petr Pavel je k nezastavení. Nebo že je to možná až turboprezident.

Vlastně i trochu rozumím tomu, že část lidí aktivity prezidenta vnímá jako přehnané a předimenzované. Konkrétně podle průzkumu společnosti Kantar pro Českou televizi si až 35 procent dotázaných myslí, že Petr Pavel je až příliš aktivní. (Pro srovnání, spokojeno s množstvím aktivit je 55 procent respondentů.)

Zkreslení a pyžamový den

Myslím si, že toto vnímání může být způsobeno jistým zkreslením. Předchozí prezident Miloš Zeman byl totiž v posledních několika letech svého mandátu velmi neaktivní, možná by se dalo říct až pasivní. V některých měsících se jeho prezidentování smrsklo na nutné administrativní a protokolární úkony. Dokonce i dříve pravidelné vystupování v médiích omezil.

Samozřejmě to bylo do značné míry způsobeno onemocněním, zvláště pak po nepříjemné hospitalizaci na podzim 2021, kdy na tom byl prezident Zeman zdravotně špatně. To je pochopitelné.

Na druhou stranu sám Miloš Zeman občas zavdával jisté pochybnosti o tom, zda je pro něj opravdu priorita práce, nebo jestli chce spíše odpočívat. Například v roce 2019 v rozhovoru prohlásil toto: „No, tak když jsem občas v Lánech a mám takzvaný pyžamový den, tak se cítím výborně. Ale protože moji přátelé mají pocit, že mám být více vytížený, tak samozřejmě musím pracovat, plnit prezidentské povinnosti. Zrovna dnes mi přivezli novou verzi mého programu a v několika volných dnech se náhle objevilo buď jmenování velvyslanců, rektora, nebo co všechno. Nu, tak jsem pokrčil rameny, řekl si, že jsem prezident a musím pracovat. A o to více se budu těšit na pyžamový den.“

Měl by hodně pracovat

Naproti tomu prezident Petr Pavel vykonává svou funkci od začátku svědomitě a aktivně, prostě tak, jak to má být. A jako přehnaná aktivita to působí opravdu jen ve srovnání s jeho předchůdcem.

Sám Pavel tento rozdíl zmínil i ve svém novém prezidentském podcastu Podhradí. „Když si vezmete intenzitu výkonu funkce ve druhé polovině druhého mandátu Miloše Zemana, kdy téměř nebyly zahraniční cesty, nejezdily ani sem k nám tak moc zahraniční návštěvy, a když, tak velice omezeně, cesty po regionech už se také nekonaly. A teď najednou ty cesty chcete konat, tak ta intenzita je tady několikanásobně vyšší,“ uved Petr Pavel.

Prezident má plat 341 tisíc korun a k tomu pobírá náhrady. Má i nejsilnější mandát v historii, protože ho volilo přes 3,3 milionů lidí a prezidentskou volbu vyhrál s velkým náskokem. Je proto správné a očekávatelné, že ve své funkci bude velmi aktivní, bude hodně slyšet, bude se všemi jednat a také bude reprezentovat Česko v zahraničí.

Měl by zkrátka pracovat více než ostatní, protože se to od prezidenta, zvláště pokud se těší dobrému zdraví, očekává.

Anketa

Co si myslíte o aktivitě prezidenta Petra Pavla?
Je velmi aktivní a měl by zvolnit.
2,6 %
Jeho aktivita je podle mého očekávání.
79 %
Měl by být ještě více aktivní a mohl by být více vidět.
1,5 %
Aktivita Petra Pavla mě nezajímá.
16,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2885 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz