Hlavní obsah
Finance

Velké rozhodnutí Petra Pavla o důchodech: Až 15 dnů na analýzu a přemýšlení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Rychlost, s jakou se prezident Petr Pavel rozhodne podepsat, či vetovat novelu zákona o důchodovém pojištění, rozhodne o tom, kdy důchodové změny začnou platit. Unáhlené závěry nejsou na místě.

Článek

Senátoři schválili návrh zákona, který má zpřísnit pravidla pro předčasné důchody a změnit podobu valorizací v budoucnu. Nyní se čeká na to, jak se rozhodne prezident Petr Pavel, který opakovaně avizoval, že je pro něj problematika důchodů velmi důležitá.

Prezident má 15 dnů na to, aby k zákonu buď připojil svůj podpis, anebo aby ho vetoval. Pokud ho bude vetovat, budou ho muset následně přehlasovat poslanci. V případě podpisu zamíří zákon do sbírky zákonů a jeho účinnost začne hned první den následujícího měsíce.

O tom, jak prezident Pavel návrh zákona vnímá a jak dlouho potrvá jeho rozhodování, nejsou k dispozici žádné informace. Jeho mluvčí Markéta Řeháková vzkázala, že stanovisko zaujme v řádné lhůtě po schválení v Parlamentu.

Když se na jaře prezident rozhodoval o novele zákona, která jednorázově snižovala mimořádnou valorizaci v červnu 2023, důkladně vše konzultoval s odborníky i politiky. Jeho rozhodnutí po schválení v Senátu nakonec trvalo týden. Bude nyní postupovat stejně?

Rozhodnutí až v září?

Rozhodně by měl Petr Pavel počkat na argumenty, které mu plánuje předložit veřejný ochránce práv Stanislav Křeček. Jde o respektovanou instituci, ve které působí mnoho zkušených právníků. Úřad má navíc rozsáhlé zkušenosti s reálnými životními osudy lidí a dokáže odhadnout dopady plánovaných změn.

V tomto ohledu již Křeček řekl, že rychlost, s jakou má účinnost novely naběhnout, je problematická a negativně ovlivní mnoho lidí, kteří v nejbližší době počítali s odchodem do předčasného důchodu. Bohužel se jim ale podmínky mají ze dne na den změnit a o svůj nárok mohou nečekaně dočasně přijít. Osobně jsem o problematických aspektech rychlé účinnosti novely psal i v tomto článku.

Bylo by pozitivní, kdyby prezident Pavel přinejmenším své rozhodnutí učinil až v září, což by zajistilo, že by účinnost zákona začala nejdříve 1. října. Nepřipadá mi správné, aby nová pravidla začala platit už za 9 dnů, když teprve nyní je definitivně jasné, co opravdu bylo schváleno.

Anketa

Jaké rozhodnutí prezidenta Petra Pavla byste uvítali?
Měl by návrh zákona podepsat okamžitě.
2,2 %
Měl by s podpisem počkat do září, aby posunul účinnost zákona na říjen.
2,3 %
Měl by návrh zákona vetovat.
92,9 %
Je mi jedno, jak se prezident rozhodne.
2,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13575 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Stanislav Křeček

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz