Hlavní obsah
Aktuální dění

Senátoři mají šanci ukázat, že jsou pojistkou před nespravedlivou změnou důchodů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Senát PČR

Na první pohled drobná a nenápadná změna v návrhu zákona může zkomplikovat životní osudy mnoha lidí, kteří v nejbližších měsících plánovali odchod do předčasného důchodu. Doufám, že tomu senátoři zabrání.

Článek

Přiznávám, že jsem byl touto změnou velmi překvapen. Poslanci při projednávání novely zákona o důchodovém pojištění, která přinese zpřísnění předčasných důchodů, schválili pozměňovací návrh, který působí docela nesystémově a nespravedlivě. Část lidí kvůli němu může nečekaně přijít o nárok na předčasný důchod.

O co přesně jde? Zmiňovaná novela zpřísňuje podmínky předčasných důchodů v několika ohledech, zvyšuje krácení za předčasnost, dočasně odebírá valorizace procentní výměry nebo zkracuje maximální dobu předčasnosti z 5 na 3 roky.

Souhlasím s tím, že je nutné pravidla pro předčasné důchody zpřísnit. To jsem ostatně opakovaně ve svých článcích uvedl, byť s výhradou, že by tyto změny neměly být skokové a měly by nabíhat postupně. O to více mě zarazilo, že konkrétně zmíněné zkrácení maximální doby předčasnosti na 3 roky má začít platit už od začátku září letošního roku. Je to nečekaná změna, protože původně vláda schválila, že účinnost této změny bude odložena o rok.

Lidé s tím počítali, psalo se to v médiích a nikdo nepředpokládal, že něco bude jinak. Pak ale při jednání poslaneckého sociálního výboru skupina poslanců v čele s Vítem Kaňkovským (KDU-ČSL), předsedou tohoto výboru, představila zmíněný pozměňovací návrh, ten byl následně schválen. A pro lidi, kterým je nyní třeba 59 let a počítali s předčasným důchodem v následujících měsících, je to šok.

Nyní bude novelu zákona projednávat Senát a já věřím, že senátoři navrhnou tuto změnu vzít zpět, tedy aby zkrácení předčasnosti začalo platit až na podzim 2024. Poslal jsem také dopis členům senátního sociálního výboru, aby situaci zvážili. Současné rychlé zpřísnění je totiž podle mého názoru nespravedlivé, necitlivé a v jistém ohledu i retroaktivní.

Zde uvádím důvody, proč si to myslím:

1. Velmi rychlá změna pravidel

Překvapuje mě, že takto zásadní změna, která části lidem odebírá nárok na předčasný důchod, má začít platit v řádu dnů po definitivním schválení. Je přitom ignorována skutečnost, že žádost o důchod (včetně toho předčasného) je možné podat až 4 měsíce předem. Pokud má někdo podle aktuálních pravidel nárok na předčasný důchod v 60 letech například v říjnu a již si podal žádost o důchod, během procesu vyřizování jeho žádosti se změní pravidla, nárok na předčasný důchod ztratí a jeho žádost bude zamítnuta.

To jde zcela proti jakékoliv předvídatelnosti zákonů. Nejsem právník, ale v tomto ohledu mám pocit i jisté retroaktivity. Není přece správné, když někdo požádá o důchod podle platných pravidel, ale o jeho žádosti se rozhodne až podle pravidel nových. Ano, rozhodující je samozřejmě datum přiznání důchodu, ale v tom případě nedává smysl, aby bylo možné si podávat žádost o 4 měsíce předem. Právě proto dávalo smysl, aby toto zpřísnění začalo platit až s ročním odstupem.

2. Dopad na lidi a jejich životní plány

Rychlé zkrácení doby předčasnosti je nečekané v souvislosti s tím, že vládní představitelé opakovaně ujišťovali, že zásadní změny důchodů se nebudou týkat lidí krátce před důchodem. Politici by se měli vžít do člověka, který plánoval odejít v 60 letech do předčasného důchodu a nic nenasvědčovalo tomu, že se něco změní. Ale nyní mu nárok na předčasný důchod dočasně zanikne a bude muset čekat třeba rok a půl, než předčasný důchod získá.

V posledních týdnech mi píše hodně lidí, kterých se změna přímo dotkne, a často jde o smutné životní osudy. Někteří už dokonce dali výpověď v práci a čekají na důchod. Jedna paní mi například psala, že bude mít 60 let 2. září a plánovala předčasný důchod, aby se mohla starat o 83letého otce a vnoučata. Její plány se nečekaně změní, protože nárok na předčasný důchod možná ztratí.

Další lidé se obracejí také na úřad ombudsmana. Stanislav Křeček mi v rozhovoru řekl, že jde o překotnou změnu pravidel, která zásadním způsobem změní jejich životní plány. Přitom by podle něj stačilo, kdyby zkrácení doby předčasnosti z 5 na 3 roky nabíhalo postupně (například v podobném intervalu, jako se nyní postupně zvyšuje důchodový věk). „Aby se lidé, kterých se změny týkají, mohli na novou situaci adaptovat,“ konstatoval ombudsman.

3. Rozdělení jednoho ročníku

Nepřipadá mi spravedlivé, aby chystaná změna rozdělila jeden ročník a dva lidé narození od sebe třeba jen několik dnů měli zásadně odlišné podmínky pro odchod do předčasného důchodu.

Představme si dva muže narozené v roce 1963 – jeden v srpnu a druhý v září. Muž narozený v srpnu může klidně ve svých 60 letech v srpnu požádat o předčasný důchod. Muž narozený v září ale kvůli novele o tuto možnost zcela přijde a bude muset čekat další 1 rok a 8 měsíců, než nárok získá podle nových pravidel. Muž narozený v září se navíc o velké změně dozví pouhý měsíc předtím, než má začít platit. To je zcela nerovný přístup.

4. Rychlá změna příliš nedává smysl

Jedním z hlavních důvodů zpřísnění předčasných důchodů bylo to, aby se neopakovala situace z roku 2022, kdy byly předčasné důchody díky mimořádným valorizacím finančně výhodnější než řádné důchody přiznané další rok. To loni způsobilo velký skokový zájem o předčasné důchody.

Tento problém přitom řeší ostatní opatření novely, konkrétně to, že se u předčasných důchodů nebude při valorizaci zvyšovat procentní výměra. Předčasné důchody přiznané od září do konce roku 2023 navíc nebudou mít nárok na mimořádnou valorizaci, která proběhla nyní letos červnu. Kdo tedy půjde na podzim do předčasného důchodu, ten na tom nevydělá. V tomto ohledu nedává rychlé zpřísnění doby předčasnosti na 3 roky smysl, pouze necitlivě zkomplikuje život mnoha budoucím důchodcům.

Velké rozhodnutí senátorů

Pokusil jsem se vysvětlit, v čem je podle mě tato konkrétní změna nespravedlivá. Doufám, že k podobnému závěru dojdou také senátoři, kteří o novele budou rozhodovat na jednání už 23. srpna. Určitě budu jednání sledovat.

Podle mě by bylo nejlepší, kdyby senátoři vrátili novelu poslancům s pozměňovacím návrhem, aby bylo zachováno původní znění schválené vládou. Tedy aby zkrácení předčasnosti na 3 roky začalo platit až za rok, tedy stejně, jako zvýšení minimální doby důchodového pojištění na 40 let.

Všechny nepříjemnosti popsané v tomto článku by se tím vyřešily. A Senát by tak mohl splnit svou hlavní úlohu, tedy aby byl pojistkou proti nepředvídatelným a nespravedlivým legislativním změnám.

Pokud se mnou v názoru souhlasíte, budu moc rád, když budete tento článek sdílet. A pokud máte čas, můžete ho poslat i jednotlivým senátorům, aby se mohli na argumenty podívat. Bohužel není v mých silách všem osobně napsat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz