Hlavní obsah
Finance

Zpřísnění předčasných důchodů by nemělo být tak dramaticky rychlé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Úřad vlády ČR

Docela mě překvapilo, že zpřísnění podmínek pro odchod do důchodu se naplno dotkne i lidí, kteří mají kolem šedesátky a s takto dramatickou změnou nepočítali. Plánované změny jsou dobré, ale měly by nabíhat postupně.

Článek

S očekáváním jsem si vyslechl představení návrhu ministra Mariana Jurečky, který by měl zpřísnit současné poměrně benevolentní podmínky pro odchod do předčasného starobního důchodu. Konkrétně by mělo jít o tři úpravy:

  • Do předčasného důchodu by se mohlo jít nanejvýše o tři roky dříve, přičemž nyní je to až o pět let.
  • Krácení výše důchodu za předčasnost má být o něco výraznější.
  • Až do dosažení důchodového věku by neprobíhala valorizace procentní výměry důchodu, ale pouze výměry základní.

S těmi návrhy souhlasím, protože současná pravidla jsou skutečně poměrně mírná. Krácení předčasného důchodu není dostatečné, aby dokázalo vykompenzovat odvody a daně, o které stát přijde tím, že někdo přestane pracovat dříve. Většině lidí se finančně vyplatí odejít do důchodu o něco dříve a situaci navíc zkomplikovaly mimořádné valorizace, kvůli kterým je předčasný důchod klidně o několik tisíc korun vyšší než ten řádný.

Krátce před důchodem

Bylo nutné to změnit a přizpůsobit současné realitě. Nemyslím si však, že by takto výrazné změny měly dopadat už na lidi, kteří mají několik málo let před důchodem a s dosavadními pravidly počítali. Mám na mysli hlavně lidi, kterým je kolem šedesáti let a kvůli podlomenému zdraví nebo z jiných důvodů plánovali požádat o předčasný důchod.

Vláda opakovaně ujišťovala, že chystané změny důchodů se nedotknou těch, kteří mají krátce před důchodem. Například ještě v únoru premiér Petr Fiala v televizi Prima CNN News ujišťoval, že změny důchodů nebudou rychlé: „Prosím pěkně, netýká se to lidí, kteří mají před důchodem. Netýká se to ani lidí ve středním věku, týkalo by se to, pokud by k takovému rozhodnutí došlo, mladších generací.“

A stejně tak ministr financí Zbyněk Stanjura opakovaně konstatoval, že dnešní padesátníci nebudou dotčeni. „Jakékoli změny parametrů se budou týkat lidí 50 minus. Současní penzisté nebo ti, co mají krátkou dobu do penze, zůstanou beze změny. Nedostali by dost času na to, aby změnili své chování, nemohli by se připravit,“ uvedl Stanjura v rozhovoru pro časopis Euro.

Překvapivá změna

Docela mě proto překvapilo, že plánované změny předčasných důchodů by měly platit už od září 2023 a měly by dopadnout plošně na všechny. Není tam žádný postupný náběh, který by dal lidem krátce před důchodem časový prostor se na vše připravit. Podmínky se mají změnit ještě tento rok a náhle.

Pokud je dnes například někomu 60 let a plánoval odejít kvůli zdraví do předčasného důchodu v 61 letech, nebude to pro něj možné. Pokud budou změny schváleny, zkrátí se mu povolená doba předčasnosti maximálně na tři roky, a navíc mu budou výrazně omezeny valorizace. Buď se tedy rozhodne předčasný důchod uspíšit, nebo se mu skokově zpřísní podmínky.

Osobně si myslím, že by tyto změny měly nabíhat postupně a neměly by se vůbec týkat lidí, kteří již dnes mají například 60 a více let. Případně by zpřísňování mohlo být pozvolnější, například zkrácení doby předčasnosti z 5 na 3 roky by mělo nabíhat po měsících, podobně jako se dnes postupně zvyšuje důchodový věk. Tím by se předešlo šoku, který v této vypjaté době rozhodně není žádoucí.

Návrh zákona nyní poputuje do připomínkového řízení a doufám, že v tomto ohledu ještě dojde k určitým změnám. Jak jsem již napsal, v principu se změnami souhlasím, ale neměly by dopadat na dnešní šedesátníky, tedy lidi krátce před důchodem. Jinak hrozí, že v nejbližších týdnech nastane totální úprk mnoha lidí do předčasného důchodu, aby si zajistili výhodnější podmínky.

Anketa

Mělo by se chystané zpřísnění předčasných důchodů týkat i dnešních šedesátníků?
Ne, je to příliš rychlé a nečekané.
91 %
Ano, je nutné tuto změnu udělat rychle.
3,8 %
Měl by se najít kompromis, změny by měly nabíhat postupně.
3,9 %
Předčasný důchod mě netrápí nebo nezajímá.
1,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6666 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz