Hlavní obsah
Finance

Zakažte Babišovi mluvit o důchodech, jen ztrapňuje Juchelku a další kolegy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Hnutí ANO/Oficiální Facebook A. Babiše

Andrej Babiš svými výroky z posledních dnů narušil politická jednání o důchodové reformě a opět ukázal, že problematice nerozumí. Hnutí ANO by mělo zvážit, zda by nebylo lepší, aby se jeho předseda k tématu důchodů vůbec nevyjadřoval.

Článek

Cítím určité zklamání z toho, co hlavní představitelé hnutí ANO v posledních dnech předvádějí kolem debat o budoucnosti důchodů. Hlavním důvodem je Andrej Babiš, který se k tématu chaoticky a nekonzistentně vyjadřuje a v lidech vyvolává zbytečnou nejistotu.

Nejde nyní o to, jestli zástupci hnutí na schůzce s prezidentem souhlasili se zvyšováním důchodového věku, či nikoliv. Z pohledu změn důchodového systému jde o významnou, ale nikoliv neřešitelnou otázku. Mnohem větší problém je, že Alena Schillerová, Aleš Juchelka a Karel Havlíček vyjadřují ochotu o podobě důchodové reformy jednat a mají vize nebo návrhy, jak by se měl důchodový systém změnit. Do toho ale bohužel Andrej Babiš neguje a zpochybňuje prakticky všechny jejich kroky a vyjádření.

Typickou ukázkou je aktuální rozhovor ve vlastním podcastu Sorry jako, ve kterém v podstatě jakékoliv zapojení do debat o podobě reformy odmítá. „Když budeme ve vládě, tak to vyřešíme. My jsme ve vládě byli a my jsme to řešili,“ řekl například Babiš. A dále odmítl odpovědět na to, jak by hnutí ANO změny důchodů řešilo, a odmítl také předložit nějaké relevantní návrhy. „Není naše role jim radit. Oni přece říkali, že všechno umí,“ konstatoval Babiš a také dodal: „Proč my bychom měli této vládě radit, vždyť oni říkali: my jsme mistři světa, my všechno umíme. No neumí nic! Protože lhali.“

Zbytečně znemožňuje další poslance

Odhlédněme nyní od skutečnosti, že Babiš ve svých výrocích občas popírá sám sebe. Třeba když tvrdí, že hnutí ANO nikdy nepodporovalo zvyšování důchodového věku, přestože ještě v roce 2016 sám navrhoval zvýšení na 67 let a návrhy na zastropování označoval jako populistické. Mnohem podstatnější je, že Babiš svými nepromyšlenými výroky ztrapňuje své kolegy z vedení hnutí, kteří o důchodech opravdu jednají.

Například Aleš Juchelka, který vystupuje jako stínový ministr práce a sociálních věcí, pravidelně poskytuje rozhovory médiím, ve kterých komentuje návrhy vlády na důchodovou reformu. Vyjadřuje také ochotu hledat a předkládat vlastní návrhy. Osobně jsem s ním hovořil a jsem přesvědčený, že důchodové problematice dostatečně rozumí. Je schopen vést o tomto tématu hodnotnou politickou debatu, jejímž cílem může být alespoň základní kompromis o tom, jak by měl důchodový systém vypadat.

Velmi mě proto mrzí, když šéf hnutí Babiš nesmyslně „okopává“ Juchelkovi kotníky a do značné míry zpochybňuje to, co dělá. Platí to také o Aleně Schillerové, která důchodům jako bývalá ministryně financí také v dostatečné míře rozumí, nebo Karlu Havlíčkovi, který předkládá konkrétní vize na zavedení druhého důchodového pilíře. Ve světle Babišových „výkřiků“ bohužel ztrácejí jejich slova význam a všechna jejich práce je zbytečná. Jak jinak si totiž vyložit prohlášení, že hnutí ANO bude důchody reálně řešit až v okamžiku, kdy bude ve vládě?

Kdyby si Juchelka, Schillerová a Havlíček položili nohy na stůl a v oblasti důchodů přestali vykonávat činnost, možná by udělali lépe. Lidem by zkrátka hnutí ANO vzkázalo: „Důchody nyní neřešíme, počkáme, až budeme ve vládě, a pak něco vymyslíme.“ Asi by to bylo přehlednější i pro veřejnost, protože by se neztrácela ve zcela rozporuplných vyjádřeních, kdy jeden den poslanci ANO předkládají návrhy, a druhý den se odmítají zcela zapojovat do debaty.

Omezit Babišovy výroky o důchodech

Protože jsem ale přesvědčený, že debata o důchodové reformě by měla pokračovat, navrhuji, aby hnutí ANO udělalo zásadní rozhodnutí. Mělo by Andreji Babišovi zakázat, aby se k důchodům vyjadřoval, a to alespoň během letošního roku, kdy se bude důchodová reforma projednávat.

Andrej Babiš je sice lídrem hnutí a dokáže na sebe poutat pozornost, ale pro důchodové záležitosti je nepoužitelný. Když jsem s ním osobně dělal rozhovor, zjistil jsem, že o důchodech neví skoro nic. Podle mě ani v základu nechápe, jak se počítá důchod a co ho ovlivňuje (například se podivoval nad tím, proč on sám má nízký důchod), a nemá představu, jak fungují jednotlivé důchodové pilíře. Není schopen smysluplnější debaty a argumentace. Jeho vystoupení k důchodům v médiích, na sociálních sítích nebo při debatách v Poslanecké sněmovně jsou zmatená, nekonstruktivní a emočně vypjatá. To není kritika nebo výsměch, ale prostý fakt.

Proto si myslím, že za hnutí ANO by se měli k důchodům vyjadřovat primárně Alena Schillerová a Aleš Juchelka, kteří mají dostatečný odborný a politický vhled a jsou schopni debatu posunout dále. A Andrej Babiš by měl být v případě komentářů k důchodům i politických debat k důchodové reformě výrazně upozaděn. Ať klidně poskytuje další rozhovory, ostatně je to hlavní tvář hnutí, ale když dojde na důchody, mohl by jen stručně říct: „K důchodům se nebudu vyjadřovat a podporuji to, co říkají kolegové Juchelka a Schillerová.“ Myslím si, že by to ocenila i významná část běžných lidí, kteří se v debatě o důchodové reformě začínají ztrácet.

Anketa

Souhlasíte s tím, že by se Andrej Babiš neměl vyjadřovat k důchodům?
Ano, zbytečně vyvolává zmatek.
84,6 %
Ano, zbytečně poškozuje práci svých kolegů.
2,4 %
Ne, je předseda hnutí a jeho názor musí zaznívat.
12,1 %
Měl by se k důchodům vyjadřovat méně a promyšleněji.
0,6 %
Nevím, co si o tom myslet.
0,3 %
Celkem hlasovalo 2379 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz