Hlavní obsah
Finance

Změna pravidel pro důchodový věk: Nový rozpis pro ročníky 1966 a mladší

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Adobe Stock

Poslanci vládní koalice již předložili pozměňovací návrh, který zmírňuje mechanismus pro růst důchodového věku nad hranici 65 let. Prostudoval jsem znění návrhu a připravil novou tabulku pro dotčené ročníky.

Článek

Ve středu 4. září jednal poslanecký sociální výbor a schválil návrh vládní důchodové reformy, takže nyní již míří do druhého čtení. Současně byl schválen také pozměňovací návrh, který se týká dalšího zvyšování důchodového věku.

Jde o návrh, který vychází z aktuální dohody vládních stran a hnutí. Politici o důchodovém věku jednali během léta a před pár dny došli ke kompromisu, podle kterého se růst důchodového věku zpomalí a navíc se změní způsob jeho stanovování.

Podstatné je, že byly vyslyšeny námitky odborníků z České demografické společnosti, kteří upozorňovali, že původní mechanismus je málo předvídatelný a v některých ohledech nespravedlivý. To, co nyní vláda navrhuje, v podstatě kopíruje návrh demografů, dává to logiku a je to dostatečně srozumitelné.

Jak se má zvyšovat důchodový věk

Konkrétně se navrhuje následující:

  • Důchodový věk nad hranci 65 let se poprvé zvýší pro lidi narozené v roce 1966. Konkrétně půjde o muže a ženy, které neměly děti, nebo jich měly méně než 3.
  • Každý rok se bude důchodový věk zvyšovat o 1 měsíc. Toto lineární zvyšování bude stanovovat zákon a vývoj bude známý dopředu. (Původně se plánovalo, že vláda každý rok pomocí nařízení stanoví důchodový věk pro lidi, kteří právě dosáhli 50 let.)
  • Důchodový věk pro ženy narozené před rokem 1972, které měly děti, zůstává zachován. Zachováno zůstává i tempo postupného sjednocování důchodového věku pro muže a ženy.

Účinnost zákona má začít už v roce 2025, ale situace se v podstatě nijak nezmění až do konce roku 2030. Pro ročníky 1965 a starší zůstane důchodový věk stejný jako doposud. Pro ročníky 1966 bude odchod do důchodu stanoven následovně:

Foto: David Budai

Pokud bude návrh v této podobě schválen, mírně se prodlouží přechodná doba, než bude důchodový věk sjednocen pro všechny muže a ženy. Doposud měl být důchodový věk poprvé stejný pro lidi narozené v roce 1971, ale podle nových pravidel by to bylo až u ročníku 1973, který by podle návrhu do důchodu odcházel ve věku 65 let a 8 měsíců. Jak ukazuje tabulka, tempo sjednocování a zvyšování věku pro ženy se 2 a více dětmi má být i nadále o 6 měsíců za rok.

Rozporuplný přístup opozičních hnutí

Vzhledem k tomu, že jde o vládní návrh, lze předpokládat, že změny důchodového věku budou v této podobě schváleny a začnou platit, protože vládní poslanci mají většinu. Opoziční hnutí ANO a SPD zvyšování věku nad 65 let odmítají a chtějí změně zabránit.

Poslankyně SPD Lucie Šafránková již předložila vlastní pozměňovací návrh, podle kterého by měl být maximální věk 65 let zachován. Bohužel ale svou práci odvedla nekvalitně a nedůsledně. Pokud by byl její návrh schválen, znamenalo by to, že pro ročníky 1966 až 1971 by se důchodový věk zvyšoval až na 65 let a 7 měsíců, a následně pro lidi narozené v roce 1972 a později by se opět snížil na 65 let. Paní Šafránková svůj návrh buď alibisticky odbyla, nebo problematice příliš nerozumí. Ale osobně mě to nepřekvapuje, není to poprvé, co návrh SPD na důchodové změny obsahuje chyby.

Pokud jde o poslance ANO, jejich přístup je zatím poněkud matoucí. V posledních měsících opakovaně označovali vládní návrh k důchodovému věku za špatný a poukazovali přitom na argumentaci České demografické společnosti. A když nyní vláda návrh demografů převzala, tak se jim to opět nelíbí. Proč to tedy vůbec zmiňovali? Za mě ale není ani tak podstatné, co říkají, protože jejich postoje se mění. Zásadní je, že doposud k reformě nepředložili žádné pozměňovací návrhy. Na zmíněném jednání sociálního výboru to poslankyně Jana Pastuchová zdůvodnila tím, že přes letní prázdniny se poslanci ANO nescházeli a nemohli se tedy dohodnout na tom, co vlastně budou prosazovat.

Momentálně to na mě působí tak, že ministr Marian Jurečka se alespoň snaží hledat nějaké kompromisy. Původní návrh byl špatný a je dobře, že odbornou kritiku vyslyšel a prosadil mírnější a předvídatelnější tempo růstu důchodového věku. Jak tuto změnu přijme veřejnost, to se brzy dozvíme. Opoziční poslanci naproti tomu jen mluví a zatím nepředložili žádné konkrétní či relevantní legislativní návrhy.

Budu rád, když mi do diskuse pod článkem napíšete vaše názory na aktuální návrh pro zvyšování důchodového věku. Rád si je přečtu a případně z toho připravím další článek.

Zdroje: Usnesení výboru pro sociální politiku (sněmovní tisk 696/3), Česká demografická společnost, Návrh důchodové reformy a pozměňovací návrhy (sněmovní tisk 696)

Anketa

Jak vnímáte zmírněné tempo růstu důchodového věku?
Aktuální návrh je lepší a podporuji ho.
5 %
Zvyšování by se mělo týkat až lidí mladších 50 let.
2,6 %
Se zvyšováním nesouhlasím ani v této podobě, musí být pomalejší.
1,1 %
Musí zůstat současné zastropování na 65 letech.
7,3 %
Důchodový věk by se měl pro všechny snížit.
83,1 %
Nemám názor nebo je mi to jedno.
0,9 %
Celkem hlasovalo 26371 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz