Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ranč UFO v Utahu. Záhadná oblast v programu vědeckého výzkumu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Google: Pixabay (Utah)

Utah, U.S.A., ilustrační obrázek

Oblast náležející v dávných dobách skinwalkerům, indiánským čarodějům, se stala místem zájmu mimozemské inteligence a posléze i obranného resortu vlády Spojených států.

Článek

Sharmanův ranč o rozloze 512 akrů se nachází v Utahu, v okrese Uintah County.

V roce 2013  o této farmářské usedlosti v široširé pastevecké pustině natočili režisér Devin McGinn a Steve Berg jeden z prvních filmů pod názvem Skinwalker Ranch. Sci-fi film se ale opírá o reálnou skutečnost.

Historie farmy a objekty na obloze

V roce 1905 se na malé farmě rozhodla založit hospodářství rodina Myersových. Jejich potomek Kenneth John Myers a jeho manželka Edith Myersová zde žili do roku 1987. Záhada! Tito dva manželé nikdy nenahlásili policii, že by se zde dělo něco neobyčejného.

Pozoruhodné je to z důvodu nejčastějších hlášení o výskytu UFO v dějinách Utahu a možná i dějinách celých Spojených států. Právě z tohoto důvodu zde zahájila v roce 2007 své aktivity americká vláda, konkrétně Ministerstvo obrany, které financovalo výzkum na ranči soukromému vlastníkovi Robertu Bigelowovi. Ale po pořádku.

Už v padesátých letech minulého století, v době, kdy na ranči žili rodiče Kennetha Johna Myerse, v tu dobu zřejmě malého chlapce, přijímala policie okresu Uintah až stovky hlášení o pozorování UFO. Tato přemíra oznámení se stala natolik varovnou, že určovala každodenní pracovní náplň policistů.

Velikost neidentifikovaných objektů, hlášených policii, dosahovala podle popisu svědků až velikosti několika desítek metrů čtverečních. Popisy hovořily o letících zeleně světélkujících koulích, dále o objektech doutníkového nebo trojúhelníkového tvaru.

Monitoring

Po zhruba deseti letech až do roku 1970 se americká armáda věnovala monitoringu a ověřování hlášení obyvatel se zjištěním, že v pánvi Uintahu se nachází radarem zachycené anomálie.

Stále se však nevědělo, o co se může jednat, ale fakta byla nesporná. Protokolace hlášení armáda přerušila, protože byla každodenní a jev se neustále opakoval. Kolem roku 1970, tedy přibližně ve stejné době, však začalo docházet k nové skutečnosti – farmářům někdo mrzačil dobytek.

Útěk Myersových a prodej farmy novým majitelům

Myersovi ranč z neznámých důvodů opustili v roce 1987, ale sami se údajně nestali svědky žádného incidentu, což přímo kontrastovalo s neobvyklou aktivitou v celé oblasti. Usedlost od nich odkoupili manželé Terry a Gwen Shermanovi. Měli sebou děti a hospodářská zvířata.

Přestože Myersovi nepřiznali jakékoli anomálie na svých pozemcích a nezmínili se o častých pozorováních na obloze, o kterých věděla policie a vojáci, včetně většiny usedlých obyvatel, Shermanovi zjistili, že po jejich odchodu byly na všech dveřích farmy ale i uvnitř domu včetně oken, zámky, které Myersovi zapomněli odstranit. Udivilo je to. Myersovi dokonce kuchyňskou linku vybavili šrouby, aby dvířka od skříněk s vybavením nešla otevřít.

Tuto abnormalitu chování předchozích majitelů zatím nemohli Shermanovi pochopit

Vzhledem k tomu, že Myersovi před prodejem své usedlosti důkladně utajili své zkušenosti se životem na farmě, domnívali se nic netušící Shermanovi, že jejich předchůdci trpěli stihomamem, možná z obav před vykradením.

Myersovi zmizeli z ranče jak pára nad hrncem a všechny důvody jejich rychlého předání farmy pochopili Shermanovi záhy, dokonce už prvního dne po nastěhování.

První obří vlk

Když vykládali věci z vozidla, zahlédli v dálce obřího vlka, který se nebezpečně rychle blížil ke stádu dobytka v ohradě. Sherman zavolal na své děti, aby se šly podívat, protože tak velkého vlka ještě nikdy neviděly. Choval se totiž klidně a zvířata vůbec nenapadl.

V tu chvíli, když ho ale pozorovali, vlk tak prudce zaútočil, že celá rodina zkoprněla hrůzou. Popadl do tlamy tele a vyrval ho z ohrady, jako by to bylo kuře.

Sherman jako zkušený chovatel dobytka stojící blízko, začal zuřivé zvíře mlátit holí, ale nereagovalo. Utíkal tedy na farmu pro zbraň a když znovu přiběhl k vlkovi, začal po něm pálit. Po střelbě vlk tele pustil z tlamy a bez nejmenšího zranění (náboji ráže Magnum 357) stál a díval se na Shermana.

Pálil tedy nanovo a vlk zvolna odcházel. Ihned se mu vydal v patách a kilometr a půl ho sledoval. Obrovské zvíře se však stopaři ztratilo v pustině, a protože stopy neobsahovaly krev po zásazích střelbou, zmizelo mu definitivně.

Druhý obří vlk a přátelský pes

Zhruba měsíc od této události Shermanova manželka Gwen přijížděla na ranč ve svém autě.

Uprostřed cesty ji zastavil klidně stojící obří vlk. Vyděšená Gwen uvedla, že dosahoval hřbetem k hornímu okraji okna auta a měl oči podobající se člověku. Přísahala, že to však nebyl tentýž, který vytrhl z ohrady a potom zadávil jejich tele.

Přítomnost nejméně dvou takových zvířat nevšedních rozměrů, někde tady na pozemku, začala Shermana děsit. Záhadné bylo to, že vlka na cestě doprovázel pes a choval se jako vlkův přítel.

Šerif o ničem neví. Objevuje se Bigfoot

Sherman s manželkou navštívili šerifa. Ten se tvářil nechápavě, vždyť už 70 let nebyl právě tady žádný vlk nikým spatřen. Muž zákona trval na svém: „Museli to být kojoti.“

Během následujících dvou let Shermanovi nalezli podporu několika lidí, kteří vypověděli, že zahlédli tmavá a vysoká zvířata.

Když šerif chtěl, aby je označili, doslova mu vyrazili dech. Tvrdili totiž, že šlo o někoho, jako je Yetti (v USA je většinou nazýván Bigfoot).

Spojitost s objekty na obloze

Do popisů podivných obřích vlků, považovaných zprvu za kojoty a také Bigfoota, se neadekvátně mísila svědectví o podivných objektech, zářících zeleně a mizících po obloze bleskovou rychlostí. Podobalo se to výskytům pozorovaných objektů z doby, kdy je zaznamenávala policie v každodenních hláškách.

Taková pozorování byla zaznamenána zprvu v 50. a potom až v 70. letech (viz výše). Šerifova kancelář by jim už pravděpodobně nevěnovala pozornost, kdyby během takových spatření vždy nemizel dobytek z pastvin. Souběh těchto okolností vyvolal podezření na spojitost.

Zmrzačený dobytek

Jedna kráva měla prázdnou jamku na místě levé oční bulvy. Celé zbývající tělo bylo nedotčeno jakýmkoli zásahem. Totéž se přihodilo i další krávě. Ta ale měla i další hlubší otvory, ve zmrzačeném konečníku.

Nebyly to ojedinělé dva případy a po ohledání nebyla na místě nálezu mrtvých zvířat, jednoho ještě umírajícího, jakákoli stopa krve. Jedno zvíře mělo ránu hlubokou 50 cm a zasahovala do oblasti trávícího traktu. Na místě byl cítit zápach chemické látky neznámého druhu.

Hlasy z půdy pastvin

Lidé začali mluvit o tom, že po celé oblasti slýchají hlasy. Jako by vycházely z půdy. Některé věci se pohybovaly samovolně jako při popisu tzv. poltergeista, a slova hlasů připomínala neznámý druh řeči, v tzv. nelidské podobě.

Modrá koule a zmrzačení psů

V roce 1996 při venčení svých 3 psů Sherman uviděl poblíž domu na farmě zářící modrou kouli, přičemž poručil psům, aby ji pronásledovali. Zuřivě štěkali a hnali se za ní až do křoví, kde společně se psy zmizela. Po ránu se je vydal hledat. Intenzivní kňučení ho navedlo k místu nedaleko křoví, kde je našel v podobě zakulacených a spálených kusů masa.

Zveřejnění v novinách a zájem nadšence

Po dvou letech těchto událostí se Shermanovi rozhodli, že vše oznámí veřejnosti. Noviny Deseret News v Salt Lake City a krátce nato Las Vegas Mercury uveřejnily zprávy o událostech, na které nadšeně reagoval milionář a ufolog Robert Bigelow.

Učinil manželům Shermanovým nabídku a ti mu prodali farmu s pozemkem za 200 000 dolarů. Zavázal je mlčenlivostí v ustanovení kupní smlouvy a započal zde vlastní výzkum. Ten byl neuspokojivý a proto zainteresoval další vědce z organizace Bigelow Aerospace Advanced Space Studies, kteří následně informace z výslechů a svých zjištění utajili a předali vládě Spojených států.

Vládní resort podpořil výzkum

Psal se rok 2007, když vedení Ministerstva obrany USA rozhodlo o uvolnění vysokých částek na podporu výzkumu v dané lokalitě (22 milonů dolarů).

Ukončení sponzorství

V roce 2017 ukončilo ministerstvo sponzoring projektu, z důvodu obav o vyzrazení utajovaných informací a hrozby obvinění, že promrhalo miliony dolarů daňových poplatníků. Využilo k tomu časovaný rámec smlouvy s Bigelowem. Už v roce 2016 však Bigelow pozemky prodal za částku navýšenou na 4,5 milionů dolarů, aniž uvedl důvody, stejně jako je tehdy neuvedli manželům Sharmanovým manželé Myersovi. Okamžitě po jejich prodeji se do oblasti nastěhoval tým nových, nespecifikovaných vědců.

Dokument o farmě

V roce 2020 byl o farmě natočen dokument společnosti History Channel scénáristy Kevina Burnse. Ve filmu účinkovali Travis Taylor, Linda Moulton Howe a Ariel Bar Tzadok. Dokument upozornil na to, že oblast nazvaná Skinwalker Ranch je místem výskytu stovky paranormálních jevů a aktivity UFO.

Utajení informací

Výsledky vyšetřování, které uskutečnila společnost Roberta Bigelowa a které byly poskytnuty Ministerstvu obrany Spojených států, nebyly nikdy zcela zveřejněny. O oblast pánve Uintah v Utahu se však i nadále aktivně zajímají média, a motivované vědecké skupiny.

Anketa

Myslíte si, že obří vlk na Skinwalkerově ranči byl projektem UFO nebo vycházel ze souběžně se vyskytujících paranormálních aktivit indiánské minulosti v tomto regionu?
Myslím si, že obří vlci s výskytem a pozorováním UFO nesouviseli
0 %
Myslím si, že o indiánskou čarodějnickou legendu nešlo, byl to projekt UFO
66,7 %
Nemyslím si jedno ani druhé, jde o představivost či záměry lidí
0 %
Nevím. Příběh je zajímavý, ale podle mě je uměle vytvořen
16,7 %
Neumím to posoudit, nevím
16,6 %
Celkem hlasovalo 6 čtenářů.

Zdroj:

1) The Secret of Skinwalker Ranch: Evidence of an Interstellar Portal? (S5):

2) Skinwalker Ranch - The Full Story | Documentary:

3) Skinwalker Ranch (2013):

4) Ranč mimozemšťanů (2020):

5) Skinwalker Ranch (en.wikipedia.org):

6) Ranč Skinwalker (cs.wikipedia.org):

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz