Hlavní obsah
Finance

DIP: Všude se o tom mluví, ale co to vlastně je?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: David Kunz

Od nového roku tady máme DIP. Je to revoluce ve financích nebo je to jen jiný výraz pro penzijko? DIP (dlouhodobý investiční produkt) je svým způsobem podpora lidí, aby se začali připravovat na fakt, že ve stáří peníze jednoduše nebudou.

Článek

Nedávno jsem zaslechl celkem vtipný rozhovor: ,,Ty hele, víš, co je to to DIPO, teď to pořád někde je?” ,,Ty jo, nevim, vole. Prej něco s investicema a daněma.” To v mých uších znělo přesně jako téma dalšího článku. Pojďme se tedy společně podívat na to, co to teda ten DIP (ne DIPO) je a pro koho by mohl být zajímavý. Spoiler: pokud čekáte univerzální řešení všech vašich problémů a zajištění světového míru, budete zklamaní.

Ještě před tím, než se pustíme do DIPu, je potřeba si vysvětlit proč DIP vznikl. A připravte se, že to možná nebude příjemné čtení. Hlavním důvodem je, že současný systém důchodů, jaký vidíme u našich rodičů a prarodičů, je neudržitelný. V minulosti bylo složení a chování společnosti jiné. Rodilo se více dětí, děti se rodily daleko dříve, průměrný věk dožití byl nižší a zdravotní péče daleko méně kvalitní. Díky tomu připadalo na jednoho důchodce relativně hodně ekonomicky aktivních obyvatel, kteří ze svého sociálního pojištění platili jeho důchod. Dnes je situace jiná a vyhlídky do budoucna jsou přímo tristní. V současnosti pracuje na jednoho důchodce přibližně 5 lidí a odhaduje se, že v roce 2050 už to budou pouze 2. Demografická křivka je neúprosná a chování lidí nezměníme. Když si to dáme dohromady, je vám asi jasné, že 2 pracující lidé asi jednoho důchodce neuživí. Současný důchodový systém má tedy datum expirace, které se neúprosně blíží svému konci.

Teď si možná říkáte: ,, Počkej, počkej, já chodím do práce a platím si sociální pojištění, takže až půjdu do důchodu, dostanu za své odmakané roky a zaplacené socko pěkný starobní důchod.” Chyba lávky. Takhle totiž náš důchodový systém nefunguje. Narozdíl například od investic, kde si každý spoří „na svůj účet“, zde nic takového není. Z jedné strany peníze přitékají a z druhé odtékají. Je to nefér? Ano, ale s tím bohužel nic neuděláme.

Někteří z vás si zase říkají: ,,Ty jo, to zní hrozně, ale máme tady vládu, ekonomy a experty, kteří by situaci nenechali zajít tak daleko.” Bohužel, ani s tímto pravděpodobně neuspějeme. Tento problém je matematický a bylo už několikrát spočítáno, že k tomu, aby se tento důchodový systém stal udržitelným, je potřeba udělat rozsáhlá ekonomická opatření, která se nikomu nebudou líbit. A naše společnost po letech blahobytu a rozmachu (protože tak to reálně posledních 15 let v Česku bylo) není připravená na tak zásadní utahování opasků. Bavíme se o rozsáhlém zdanění, zvýšení odvodů, posunutí věku odchodu do důchodů a dalších oblíbených tématech. A to si nikdo do svého volebního programu nedá, jelikož by to byla politická sebevražda.

Abychom ale nikomu nekřivdili, máme tady pár novinek, které vysílají jasný signál: Lidi, pravděpodobně na vaše důchody nebude, budete se o ně z velké části muset postarat sami. A jedním z těchto signálů je právě DIP.

Pokud čekáte, že DIP, tedy dlouhodobý investiční produkt, je nějaký nový systém zhodnocování peněz, která z vás do deseti let udělá milionáře, budete celkem vedle. DIP si můžete představit jako takové investování s výhodami. Pokud jste se do této doby chtěli zajistit na stáří, měli jste možnost (kromě vlastních investic) založit si buď penzijní připojištění (do konce roku 2012), nebo doplňkové penzijní spoření (DPS). Hlavním tahákem DPS byl a je státní příspěvek, který se počítá z výše pravidelné měsíční investice. Jeho maximální hodnota však do 30. 6. 2024 mohla být 230 Kč, a to při úložce 1 000 Kč měsíčně a více. Od 1. 7. 2024 je to 340 Kč, ale při vkladu 1 700 Kč. Změna se dotkne i minimálního vkladu pro připsání státního příspěvku a to z nynějších 300 Kč na 500 Kč. Při vkladu 500 Kč budete nově dostávat od státu 100 Kč měs. Pokud jste investovali víc peněz, mohli jste si vše nad 12 000 Kč ročně ještě odečíst od základu daně, takže vám z toho bylo na daních vráceno 15 nebo 23 %. Tady ale výhody DPS končí. Největší slabinou je naprosto minimální zhodnocení v řádu jednotek procent ročně. Každý, kdo v průběhu posledních dvou let otevřel noviny a viděl, jaká je inflace, pochopí, že peníze v DPS reálně tzv. hnijou a ztrácejí na reálné hodnotě. A státní příspěvek tuto „ztrátu“ nemá šanci nikdy vynahradit.

No a teď je tu DIP, který na to jde z jiné strany. DIP má celkem 3 hlavní taháky. Tím prvním je, že můžete investovat do prakticky libovolných nástrojů a můžete si tak volit konzervativní nebo dynamickou strategii. Sice nedostáváte žádný příspěvek, ale jak bylo napsáno výše, lepší zhodnocení vám peníze reálně zhodnotí lépe než 230 nebo 340 Kč měsíčně od státu. Druhým velkým tahákem je daňová uznatelnost. Tu máme i u DPS, ale tam se od základu daně odečítá pouze to, co si uložíte nad 12 000 Kč ročně (aby to nebylo jednuduché, tak od 1. 7. 2024 je to vše, co uložíte nad 1 700 Kč). V DIPu se do základu daně počítá vše až do částky 48 000 Kč ročně. To znamená, že se vám ročně může vrátit až 7 200 Kč, případně 11 020 Kč pokud se na vás vztahuje vyšší daň z příjmu. Přeloženo do řeči běžného člověka: To je dobré, to chceme.

Vše si ukážeme na příkladu:

DPS | Měsíčně = 1 200 > Ročně = 12 × 1 200 = 14 400 > od základu daně si mohu odečíst 14 400 - 12 000 = 2 400 > vráceno na dani 15 % z 2 400 = 360 Kč

DIP | Měsíčně = 1 200 > Ročně 12 × 1 200 = 14 400 > od základu daně si mohu odečíst celou částku 14 400 > vráceno na dani 15 % z 14 400 = 2 160 Kč

A teď si někteří z vás říkají: No jo, ale 2 160 Kč každý rok mě nespasí. No, to asi ne, pokud si nebudete chtít koupit nové boty, které máte díky DIPu vlastně zdarma, můžete 2 160 Kč zhodnotit. Pokud toto uděláte každý rok po dobu následujících 30 let a budeme počítat s průměrným zhodnocením 8 % (což je velice střízlivý odhad), za 30 let budete mít na vašem účtu 264 000 Kč navíc. A to už je zajímavé, že?

Nakonec přejděme ještě ke třetímu důvodu, proč mít DIP. Může vám na něj totiž přispívat také váš zaměstnavatel, a to až 50 000 Kč ročně. Pro zaměstnavatele je to dobré, protože si může příspěvek odečíst z daní a pro vás je to fajn benefit. Detailní informace vám poskytne váš zaměstnavatel.

Zní to dobře? Ale neradujme se předčasně. Samozřejmě, DIP má také své nevýhody. Zde je potřeba si uvědomit, že se opravdu jedná o podporu lidí ze strany státu v jejich zajištění na penzi, tudíž si stát chce pojistit, že tyto peníze budou využity tak, jak mají. DIP musí fungovat minimálně 10 let a zároveň ho nemůžete vybrat dříve než v 60 letech. V případě, že byste některou z těchto podmínek porušili, budete muset veškerou daňovou úlevu vracet, což po několika letech mohou být i vyšší desítky tisíc. Samozřejmě, vaše zhodnocení, které jste na DIPu získali, vám už nikdo nevezme.

Abychom si to shrnuli, DIP je motivace společnosti k investici, je ideální, pokud chcete investovat a peníze si vybírat v době, kdy se blíží důchodový věk, tedy nejdříve v 60 letech. Pokud je vaším cílem zhodnocení peněz v rámci 3 až 10 let nebo si chcete naspořené peníze vybírat dřív, DIP pro vás určitě není to správné řešení.

A jak teda na to?

Je to poměrně jednoduché. Stačí se spojit se svým finančním poradcem, třeba i se mnou, a sdělit mu váš záměr. Poradce to s vámi ještě jednou projde, ujistí se, že chápete, co to pro vás znamená a následně pro vás připraví řešení. Vy si pak jen na základě vašich cílů a investiční strategie vyberete to, co vám nejvíc sedí. A pokud už nějaké investice máte, ve většině případů je jen stačí „přepnout“ na DIP. S tím vám opět pomůže a poradí finanční specialista.

V případě, že byste chtěli spolupracovat se mnou ať už ohledně DIPu nebo čehokoliv jiného ze světa financí, jsem tu pro vás. Držím vám palce ve vaší přípravě na důchod. Čím dříve začnete, tím lépe. A zdá se, že včera bylo pozdě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám