Hlavní obsah
Finance

Pojištění odpovědnosti: Mnoho muziky za málo peněz

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: fotogalerie wix.com

Pojištění odpovědnosti je ,,must have". Bez diskuze. Přesto ho stále velké množství lidí buď nemá nebo o něm neví. V tomto článku vám přiblížím, jak vám může doslova zachránit život.

Článek

Představte si, že se ráno vzbudíte a jako první věc uvidíte pytel, který stojí vedle vaší postele. Tento pytel je plný bílých míčků, ale obsahuje také jeden černý míček. Vaším úkolem je poslepu jeden míček z pytle vytáhnout. Jenom jeden jediný. Pokud si vytahnete bílý, vaše ráno normálně pokračuje dál. Pokud si však vytahnete černý, váš život okamžitě skončí.

Když se vás zeptám, kdo by chtěl tento rituál každé ráno podstupovat, asi vás moc nebude. Pokaždé, když v ruce uvidíte bílý míček, oddechnete si, ale zároveň víte, že zítra vás to čeká znova, a další den znova a další znova a takto až do konce života. Je to děsivé a nepříjemné. Každý den doufáte, že ve své ruce tu černou kouli nezahlédnete. Připadá vám to absurdní a depresivní? Možná vás to překvapí, ale takto žije naprostá většina lidí v České republice.

Snažil jsem se použít praktické vyjádření života bez pojištění občanské odpovědnosti. To je u nás stále velice málo rozšířené, přitom je to jedno z nejlevnějších pojistění, které vám umožní klidný spánek. A pokud máte děti nebo psa, bílých kuliček ve vašem pytli rapidně ubývá a šance, že si vytáhnete černý míček je ještě větší.

Když se klientů zeptám, co si představují pod pojištěním odpovědnosti, většinou odpoví něco ve stylu: „No, když rozbiju vázu v obchodě, nebudu to muset platit.“ Ano, to je pravda, ale buďme upřímní, kolik váz jste v obchodě rozbili? Pokud máte děti, je možné, že nastane situace, kdy dítě něco v obchodě rozbije a vy to musíte zaplatit. Zkazí vám to den? No jasně, ale rozhodně to není konec světa.

Pojištění občanské odpovědnosti pokrývá neúmyslně způsobenou škodu někomu jinému (tedy ne vám). Taková škoda se jen málokdy dostane do statisíců a ve většině případů není pro běžnou rodinu likvidační. Může to zatížit rozpočet, může vás to stát nový telefon, rodinnou dovolenou nebo třeba i úspory na nové auto, ale nezníčí vás. Ten pravý důvod, proč byste měli pojištění odpovědnosti mít, tví někde jinde. Existenční problémy vás mohou potkat, pokud někomu svým jednáním ublížíte. Nebavíme se zde o desítkách nebo stovkách tisíc za zničené vybavení, bavíme se o milionech korun za léčebné výlohy, psychickou újmu, trvalé následky, invaliditu nebo dokonce způsobenou smrt. Když se vás teď zeptám, kdo z vás má 10 000 000 Kč, které mohou být ihned vyplaceny pozůstalým, pokud kvůli vašemu neúmyslnému jednání někdo zemře, myslím, že vás mnoho nebude. A pokud se bavíme o trvalých následcích a invaliditě, může vás to stát desítky milionů, kdy se vás nikdo nebude ptát na to, kde je vezmete.

Teď vás možná napadá, že si tyto částky tahám z prstu. Netahám. Takto vysoké skutečně odškodnění jsou. Můj kolega mi na to řekl: „Částky jsou opravdu vysoké, ale schválně, kolik bys chtěl peněz, kdyby tě nikdo poslal na invalidní vozík? Nebo ještě jinak, kolik bys chtěl peněz, kdyby někdo tvojí dceru poslal na invalidní vozík?“ Upřímně, z těchto myšlenek jde mráz po zádech, ale s půl milionem bych se opravdu nesmířil.

Možná si říkáte, že vám se nemůže stát, že byste někomu takto ublížili. Jste přece opatrní. A ani neznáte nikoho, komu by se to stalo. Chyba. Může se vám to stát, ať jste opatrní nebo ne. Mám zde pro vás pár příkladů z praxe, které řešili moji kolegové:

Mladík šel po přechodu a díval se do telefonu a omylem strčil do starší paní. Rána to nebyla velká, ale paní ztratila rovnováhu a spadla na zaparkované auto, respektive mezi dvě auta. Léčebné výlohy, trvalé následky a další -  2 500 000 Kč. Hrazeno z pojištění odpovědnosti

Děti si hrály se psem, který vběhl před projíždějící auto. Řidič strhnul volant a naboural do sloupu veřejného osvětlení. Škoda a zdravotní újma řidiče - 1 500 000 Kč.

Lyžař na horách v Itálii vletěl do jiného lyžaře. Léčebné výlohy, lékařský zásah (vrtulník), újma na zdraví, psychická újma a další - 25 000 000 Kč (1 000 000 Eur). Zde je nutné dodat, že se to stalo v Itálii, kde je pojištění odpovědnosti na sjezdovkách povinné, jelikož i náklady jsou obrovské. V ČR by náklady byly menší, ale určitě by se pohybovaly v milionech.

Takových případů jsou tisíce. Nechci zde nikoho děsit, jen poukázat na fakt, že všichni každý den taháme míček z pytle. A pokud si vytáhneme ten černý, reálně nám to zničí život. Rozběhne se kolotoč rozprodávání majetku, zadlužení rodiny, úvěrování, insolvence. A za tím vším může stát jen jeden hloupý a zbytečný okamžik. Velkou výhodou je, že pojištění občanské odpovědnosti je jedno z nejlevnějších pojištění, které vyjde ročně na 1 000 až 2 000 Kčvztahuje se na všechny, kteří s vámi žijí ve společné domácnosti, včetně vašich zvířat. Pokud tedy žije společně celá rodina, jsou pojištění všichni, i váš pes nebo kočka.

Prosím vás tedy všechny, abyste se nad pořízením pojištění odpovědnosti zamysleli a sjednali si ho dřív než bude pozdě. Pokud s ním budete potřebovat poradit nebo ho přímo sjednat, neváhejte se na mě obrátit. Rád vám pomohu. Hlavně si ho, prosím, zařiďte, abyste si celý život nevyčítali, že jste ho měli mít, protože i takové klienty máme. Díky tomu se ráno se probudíte a pytel s míčky bude navždy pryč.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám