Hlavní obsah
Jídlo a pití

Kopřivy s jistotou, že je nepočůrá kočka ani pes. A velikonoční nádivka podle rodinného receptu

Foto: David řezník Švarc

Kopřivy v boxu

Mám svoje kopřivy, starý plastový box a trochu chuti udělat si radost. Vlastní pěstební systém, co mi každý rok zajistí mladé kopřivy na nádivku. A ta? Ta je podle mě-řezníka, mojí maminky a babičky. Bez moderních nesmyslů, ale s vůní dětství.

Článek

Člověk jde na zahradu něco dělat a zjistí, že místo plánovaný práce má kopřivy. Ne dvě, ne tři — ale třicet kilo. A ne jenom lístky, ale drny jak dlaždice, kořenovej systém jak z nějakýho filmu o invazi mimozemšťanů. A co s tím? Normální člověk by to asi vyhodil, nebo spálil. Jenže já jsem si řekl: ne. Tohle je dobrý.

Vzal jsem starý plastový box, který mi už od podzimu říká: „Vezmi mě a konečně vyhoď!“ Ale znáte to – všechno se hodí. A když mám na dvorku dost místa, proč by tam ten kus plastu nemohl se mnou trávit ještě nějaký ten čas. (No, než přijde manželka a vysvětlí mi, jak je tohle už opravdu součást tříděného odpadu.)

S ohledem na nedávné vítězství ponožek v sandálech mě napadla naprosto ideální myšlenka – mé druhé know-how. (První je Wi-Fi jako dělo, ale o tom jindy.)

Nasypal jsem do bedny kus hlíny, kopřivy jsem tam prostě naskládal i s tím bordelem. Urovnal jsem to jen tak halabala. Vespodu ať si klidně fermentují kořeny, nahoře budu zařezávat. A bude to vždycky mladý, vždycky čerstvý. Kopřiva, kterou nepočůrá ani pes, ani kočka. Prostě moje.



A když už jsme u toho – tady je moje klasika. Žádná moderna, žádné „špetka chilli a strouhaný parmezán“. Prostě tak, jak to dělaly naše mámy a babičky.

Nádivka podle Davida řezníka, jeho maminky a babičky

libeček – hodně, ať to voní

petržel – klidně celý svazek

kopřivy – mladé, nasekané, spařené

voňavé domácí uzené maso – povařené cca 30 min.


vejce – aspoň 4, ale může být víc. Sehnal jsem je v akci.

rohlíky – ideálně den dva staré, nakrájené na kostičky

mléko/vývar – na zalití rohlíků

sůl, pepř – podle chuti


Rohlíky zalít teplým mlékem nebo vývarem, nechat nasáknout. Přidat vše ostatní, promíchat, ochutnat (klidně i syrové, jako za dětství), napěchovat do máslem vymazaného pekáče a šup do trouby. Peču na 180 °C, dokud to nezačne zlátnout a vonět tak, že sousedi zpozorní.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz