Hlavní obsah
Názory a úvahy

Očkováni demokracií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Paralelní listy

Mnoho očkovaných, možná i většina nesouhlasí se současnou politikou, ale na rozdíl od těch druhých dokážou komunikovat.

Článek

Volba Zemana prezidentem a pandemie covidu odstartovala do té doby nevídanou věc. Staří přátelé, rodiny, kolegové z práce, či sousedé z vedlejšího bytu nebo domu se najednou stali nesmiřitelnými protivníky, nebo dokonce nepřáteli na život a na smrt. Nenápadně to odstartoval dnes již naštěstí bývalý prezident Zeman. Dílo zkázy dokonal neznámý virus, který vyvolal jak sociální, tak ekonomickou paniku po celém světě. Korunu všemu zasadil válečný zločinec Putin vpádem na Ukrajinu.

To jsou asi nejzásadnější milníky posledních let, které naprosto změnily myšlení a priority do té doby demokraticky smýšlejících lidí. Sobotní demonstrace několika desítek tisíc lidí na Václavském náměstí ukázala právě tu rozdělenost společnosti. Možná tak 25 % zúčastněných přišlo kvůli akci Česko proti bídě, která však byla jen záminkou v tichosti podpořit tzv. speciální operaci na Ukrajině. Svolavatelem byl provinční politik Rajchl, který se poslední dobou stylizuje do role podobně zapomenutého pana Vrábela. Pomineme-li zoufalé výkřiky typu: „Snižte platy poslancům, aby zbylo víc pro lidi…“, „Fialový hnus, urval vlasti kus“ atd., bylo zajímavé sledovat odpovědi na otázku : „Nechal jste se očkovat?“ Asi tušíte, jaká byla odpověď. Ano, byla: „NE!!!“

Velkým, i když asi ne tak velkým překvapením pro některé očkované bylo vystoupení Igora Chauna na této demonstraci. Bývalý studentský vůdce z listopadu 1989, přítel V. Havla, charizmatický člověk (ve své době), spisovatel a skvělý dokumentarista našel své dno v podivném sektářském projektu GOSCHA spolek, který vystřelil do výšin právě díky jeho anticovidové propagaci a odporu proti očkování. Chaunův obrat od lásky a toleranci k čiré nenávisti vůči všem, co s ním nesouhlasí vyvolává otázku, zda ono očkování nehraje náhodou nějakou významnější roli v myšlení současné společnosti. Většina zúčastněných sobotní demonstrace ověšená ruskými symboly, nebo dokonce nášivkami s logem soukromé organizace Wagnerovci jsou neočkovaní. Známý ruský propagandista placený Kremlem Jiří Černohorský také odmítá to „svinstvo“ (ano, je to ten, co zorganizoval akci sundání ukrajinské vlajky z Národního muzea) a mnoho dalších zoufalců, co si s plastovým pivem v jedné ruce a s cigárem v ruce druhé stěžují, že jim nezbývá na důstojné žití.

Mnoho očkovaných, možná i většina nesouhlasí se současnou politikou, ale na rozdíl od těch druhých dokážou komunikovat, přijímat argumenty druhých a přemýšlet nad tím, proč se to vše v současnosti děje. Chápou, že za ekonomickou krizí z velké části může jak covid, tak nezodpovědnost minulé vlády, špatná komunikace současné vlády s veřejností, ale hlavně ten nesmysl, co sedí v Kremlu a říká si světový vůdce Putin. Proto doporučujeme pánům Chaunům, Černohorským, Vrábelům, Rajchlům, paním Peterkovým, Majerovým a Hamplovým: „Nechte se očkovat, možná se vám vrátí cit pro diskuzi, toleranci, demokracii a hlavně… zdravý rozum.“

Tak…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám