Hlavní obsah
Lidé a společnost

Finanční šmejdi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Děda Víťa / služba AI app.vaide.al

Tuhle slečnu z call centra pro mně nakreslila umělá inteligence. Paní, která mi dnes volala, ale byla skutečná.

Varování před klamavými praktikami ke všemu ochotných firem, pracujících přes telefon.

Článek

Volal mi včera, vážení čtenáři, český telefon +420 608 209 0×x (přesné číslo nesmím uvést z důvodů podmínek webu medium.seznam.cz), a z něj se ozvala nějaká paní, jméno svoje i jméno své firmy mi řekla tak rychle, že už jsem si ho nezapamatoval. Dovolala se zrovna ve chvíli, kdy jsem si šel koupit oběd, ale o tom nechci psát.

Paní mi přes telefon nabízí investice do IPO obchodů firem v USA (na vysvětlenou: to jsou akcie firem, které právě vstupují na trh)a speciální CFD Spready (to je ještě větší specialita, kdy zjednodušeně řečeno současně v jednom okamžiku nakupujete i prodáváte související kontrakty jako jeden celek).

Já jako bývalý finanční poradce a investiční specialista jsem tohle pochopitelně pro své klienty musel ovládat, ale paní zřejmě netuší, že mluví s investičním specialistou.

Ptám se, kde vzala moje telefonní číslo - prý se mnou už jednou mluvila (nepamatuji se)projevil jsem zájem (!!! - no to už vůbec ne), a moje číslo je prý v nějaké veřejné databázi (mno to možná jo, v telefonním seznamu mě jistě najdete).

Snažím se být zdvořilý a vysvětlit, že podobné obchody bych já sám rozhodně nenabízel jen tak, kdekomu na potkání, ale jen svým ověřeným, kvalifikovaným, zkušeným a téměř „institucionálním“ investorům, kteří u mě opakovaně uzavírali obchody v řádu alespoň jednotek milionů korun, nebo alespoň desítek tisíc eur.

Paní mi vysvětluje, že pokud to neznám, mohu klidně začít s menší investicí v řádu „jen“ několik desítek tisíc korun, řekněme prý tak již od 50.000 CZK, že mi firma přidělí mého osobního kvalifikovaného specialistu, který mi bude s každým obchodem radit a že mohu v případě souhry ideálních podmínek vydělat klidně i 48 % DENNĚ (!!!!!!), tedy pokud se budu řídit pokyny toho specialisty. To je však prý částka, která se může a nemusí podařit, takže ji nechce slibovat, slíbit však může roční zhodnocení alespoň 20 % za rok, to je prý tutovka!!!

Pokud budu chtít, můžeme se k podpisu smlouvy sejít buď v Brně nebo v Praze, ale když mi to nevyjde, může mi smlouvu poslat k podpisu i poštou.

Paní vysvětluje, vysvětluje a vysvětluje, mluví velmi rychle a bez přestání, na nic se mě neptá, zastavit se nenechá. Strčím tedy zapnutý telefon do kapsy a u samoobslužného pultu si mezitím vybírám jídlo, a po kratší frontě i platím. Po odchodu od pokladny už mám volnou ruku, a tak si telefon zase vezmu zpátky. Paní ještě pořád mluví a mluví. Zrovna mi vysvětluje požadavky na zálohu (margin)a dostává se pomaličku i k pákovým obchodům.

Informace, které říká, jsou částečně obecné, vyčtené (asi) z učebnice ekonomie pro vysoké školy, částečně polopravdyčástečně totální výmysly. Z tónu řeči je silně cítit, že to slovo od slova čte z nějakého papíru před sebou.

Když hovor trvá asi 20 minut (já jsem přitom řekl jen asi 4 věty, a ty byly vesměs jen zdvořilostní ve smyslu nevím, nechci, nemám zájem, nemám na to peníze), sděluji, že bohužel už nemám čas. Paní mi tedy všechno pošle do mailu (vymyslel jsem si ho, doufám, že to nikomu skutečnému nepřijde) a zavolá mi prý znovu někdy o Velikonocích, to prý jistě čas mít budu.

Mno nezavolá, chudák, číslo už je v blokovaných kontaktech mého telefonu, takže když mně vytočí, bude mít už napořád obsazeno. Jenom se ptám, kde je regulátor trhu - Česká národní banka, že nezakročí při podobném prodeji vysoce specializovaných investičních produktů naprosto komukoliv po telefonu???

A skutečně varuji i vás všechny ostatní - říká se, že si ve vlastním zájmu máte sami najít dobrého, kvalitního a doporučovaného finančního poradce, než si nějaký podobný chudák najde vás. Takže doufám, že spreadové obchody s opcemi v řádu alespoň několik desítek tisíc nebudete nikdo provádět s neznámou paní takto přes telefon…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz