Hlavní obsah
Seberozvoj

Jak se zaměřit na sebe sama a přestat se porovnávat s ostatními

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: MotionarRay free

Snažit se být jako někdo jiný může vést k tomu, že ztratíme kontakt se svou vlastní identitou

Jak moc se s ostatními srovnáváme? Neustálé srovnávání se s ostatními může mít vliv na naši sebeúctu, sebevědomí a celkové duševní zdraví.

Článek

Lidé se nejčastěji porovnávají s lidmi, kteří jsou jim blízcí a s nimiž se často setkávají, jako jsou přátelé, rodina, kolegové. Tyto osoby jsou často vnímány jako srovnatelní, protože se zabývají stejnými věcmi, žijí v podobném prostředí a mají podobné cíle. Často se take srovnáváme s lidmi, kteří jsou úspěšní v oblasti, kterou se snažíme rozvíjet, jako jsou kolegové v práci, sportovci, umělci. Tyto osoby jsou často vnímány jako vzory, které bychom chtěli napodobit. A v neposlední řadě se stává, že se snažíme vyrovnat lidem, kteří jsou známí z médií, jako jsou celebrity, influenceři. Tyto lidé jsou často vnímány jako úspěšní a šťastní, a proto se snažíme dosáhnout stejné úrovně úspěchu.

Srovnávání se s ostatními však nepřináší žádný užitek, protože:

  • Přináší pocity méněcennosti a neúspěchu, které mohou ovlivnit naši sebeúctu a sebevědomí.
  • Zabraňuje nám v tom, abychom se soustředili na naše vlastní cíle a úspěchy.
  • Nutí nás k přetvářce, kdy se snažíme vypadat jako někdo jiný, místo toho, abychom byli sami sebou.
  • Může nás nutit k neustálému přehodnocování našich cílů a snah, což může vést k neustálému zmatku a nejistotě.
  • Soutěžíme s ostatními místo toho, abychom se snažili být našimi nejlepšími já.
  • Neustále si všímáme ostatních místo toho, abychom se snažili pochopit, co je důležité pro nás a co nám dává smysl.

Abychom se vyhnuli neustálému porovnávání se s ostatními, měli bychom se snažit soustředit na své vlastní cíle a úspěchy, místo toho, abychom se snažili napodobit úspěchy ostatních. Ukotvit se v tom co skutečně chceme a co je pro nás důležité, místo toho, abychom se neustále snažili dosáhnout toho, co si myslíme, že bychom měli chtít. Pochopit, že každý má své vlastní cestě, a že nelze srovnávat naše úspěchy s úspěchy ostatních. Snažit se být vděční za to, co máme, a neustále se nezaměřovat na to, co nemáme. Snažit se být sami sebou, místo toho, abychom se snažili být někým jiným.

Foto: MotionarRay free

To, co nám influenceři prezentují na sociálních sítích, nemusí být skutečný obraz jejich života. Mnoho věcí, které předvádějí, jsou pouze kouzelná iluze.

Je normální, že se všichni vědomě nebo podvědomě neustále porovnáváme s ostatními. Potřeba se porovnávat pramení z naší touhy po zhodnocení našich schopností a úspěchů. Je to přirozený způsob, jak se ujistit, že jsme na správné cestě a jak najít motivaci k dosažení lepších výsledků.

Srovnání se s ostatními může být vhodné v některých případech, například pokud se snažíme zlepšit naše schopnosti v konkrétní oblasti a dosáhnout určitých cílů, může být užitečné porovnávat se s osobami, které jsou v dané věci úspěšné, a učit se od nich. Pokud se snažíme pochopit, jak se naše výsledky liší od ostatních a co můžeme udělat, abychom se zlepšili, může být užitečné porovnávat se s ostatními, kteří jsou v dané oblasti úspěšní, a analyzovat rozdíly.

Je však dobré si udržovat rovnováhu mezi soutěží a respektem k ostatním a nezapomínat, že každý má své vlastní cesty a úspěchy. Nejlepší je se snažit srovnávat se se svým minulým já a ne s ostatními lidmi. A už vůbec ne s těmi nereálnými – těmi, co se na nás každý den dívají z televize nebo sociálních médií.

Anketa

Když se snažíte posoudit své vlastní úspěchy a schopnosti, s kým se nejčastěji porovnáváte?
S rodinnými příslušníky
13,3 %
S přáteli
59,3 %
S kolegy nebo konkurencí v práci
22,6 %
S celebritami nebo influencery
4,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 248 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz