Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Odpusťte si tyto fráze: Konec diskriminačního jednání vůči ženám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: motionarray.com

Někteří muži si nesou vzory chování ze svého mládí a někdy si své diskriminační chování ani neuvědomují. V horším případě ho používají k manipulaci.

V dnešní době se diskriminace žen stále častěji stává tématem veřejné diskuze a mnoho lidí se snaží být vědomější svého jednání a slov, aby pomohli bojovat proti této nerovnosti.

Článek

I přesto stále existují fráze, které mohou být škodlivé a diskriminační, zejména pro ženy. Mladí muži již tyto fráze příliš nepoužívají, ale pro starší muže, kteří mají zaběhnuté nějaké vzorce chování, je dobré si uvědomit, jaké mohou být tyto fráze škodlivé a učit se jednat se ženami s respektem a bez diskriminace.

Následující fráze by muži rozhodně neměli říkat ženám, bez ohledu na vztah s nimi, věk nebo společenské postavení:

Používáte tyto věty? Pokud jste žena, setkáváte se s těmito narážkami často?

  • "Nedělej ze sebe takovou ženskou." Tato fráze je urážlivá, protože podporuje představu, že být ženou je něco špatného.
  • "Tvůj problém je, že jsi žena." Tuto frázi byste neměli používat, protože zdůrazňuje rozdíl mezi pohlavím a předpokládá, že žena má jiné problémy než muž.
  • "Proč jsi tak citlivá/hysterická/naštvaná?" Tyto fráze jsou urážlivé, protože předpokládají, že žena je většinou citlivá, hysterická nebo naštvaná.
  • "Jsi příliš krásná/ moc inteligentní/ moc silná na to, abys dělala tohle." Tyto fráze jsou škodlivé, protože svazují ženu do určitého rámce a říkají jí, že nemůže dělat to, co chce.
  • "Měla bys se takto oblékat/chovat." Tato fráze je škodlivá, protože říká ženě, jak se má chovat nebo jak se má oblékat.
  • "Nemůžeš to udělat, protože jsi žena." Tuto frázi byste neměli používat, protože diskriminuje ženu na základě pohlaví.

Některé fráze a chování, která byla kdysi považována za normální, jsou nyní nepřípustné a diskriminační. Hlavně starší muži, kteří jsou zvyklí na staré vzory chování by měli být opatrní a uvědomit si, že takové chování může být považováno za nevhodné a společensky neakceptovatelné. Pokud se muž takto zachová ve společnosti, udělá ostudu hlavně sám sobě. Je v jeho zájmu, aby se nad svým chováním zamyslel a pokusil se ho napravit. Zaměříme se na několik příkladů frází a chování, které by se měly vyvarovat, a ukážeme, jak lze nahradit diskriminační fráze a chování lepšími a respektujícími způsoby komunikace a jednání."

  • "Nemyslíš tak jako muž." - Nahradit: "Nesouhlasím s tím, co říkáš." nebo "Mám jiný názor."
  • "Je to ženská věc." - Nahradit: "Nemyslím si, že by to bylo specifické jen pro ženy."
  • "Nemůžeš to udělat, protože jsi žena." - Nahradit: "Myslím si, že bys to nemusela být schopná/úspěšná v tomto konkrétním případě."
  • "Proč si neuděláš hezčí účes/neoblékneš se jinak?" - Nahradit: "Myslím si, že bys mohl/a vynikat více s jiným stylem." Případně se zamyslet, jestli bychom se zabývali také vzhledem mužského protějšku. V některých situacích je lepší mlčet.
  • "Nemyslím si, že ženy jsou schopné vykonat tento úkol."- Nahradit: "Myslím si, že by to mohlo být pro tebe náročné."
  • "Musíš se chovat jako dáma." - Nahradit: "Měli bychom se chovat s úctou a respektem vůči ostatním."
  • "Jsi příliš citlivá/emotivní/agresivní." - Nahradit: "Myslím si, že bys mohla/mohl ses mohla vice ovládat v této situaci."
  • "Ženy nejsou kvalifikované na toto místo/práci." - Nahradit: "Myslím si, že bychom měli hledat kvalifikované lidi bez ohledu na pohlaví/rasu/orientaci."
Foto: motionarray.com

Ženy by měly být respektovány za svůj pracovní výkon stejně jako muži a hloupé narážky jen podkopávají jejich profesionální důstojnost.

Je důležité respektovat ženu a nevyužívat svého postavení k urážení nebo diskriminaci. Každý je zodpovědný za svá slova a chování a měl by si uvědomovat, jak to může ovlivnit druhé lidi. Muži by se měli snažit vytvářet bezpečné prostředí pro ženy, ve kterém se budou cítit respektovány a uznávány.

I když diskriminační chování vůči ženám je často spojováno s muži ze starší generace a „starou školou“, překvapivě se může objevit i u samotných žen.

Komunikace může být složitá věc a někdy se můžeme nedopatřením dopustit diskriminačního jednání. Nebojte přiznat, když uděláte chybu a omluvit se za ni.

Poslouchejte a respektujte názory a pocity druhých, a také se snažte být otevřený a vnímavý k různým pohledům a zkušenostem. A zároveň buďte ochotni se učit a vylepšovat své jednání.

Diskriminace může mít mnoho různých forem a může být subtilní nebo explicitní. Takže nejdůležitější věc je uvědomit si, že každý je jedinečný a zaslouží si být respektován bez ohledu na své pohlaví nebo jakékoli jiné rozdíly.

Anketa

Jak často se setkáváte s diskriminačním chováním vůči ženám ve svém každodenním životě?
Nikdy
61,5 %
Občas
19,2 %
Často
19,2 %
Velmi často
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 26 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz