Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Jděte za svým snem: Jak uskutečnit osobní projekt, který vás naplňuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: motionarray.com

Nebojte se riskovat a začít realizovat svůj osobní projekt

Mnoho lidí má v hlavě nějaký „osobní projekt“, něco, co chtějí v životě dosáhnout nebo zrealizovat.

Článek

Může to být například chtít napsat knihu, založit si vlastní eshop, odejít z práce a živit se svým koníčkem, nebo založit hudební kapelu.

Realizace takového projektu může být velmi motivující a přinést velké uspokojení, ale také to je náročné a vyžaduje to mnoho úsilí a odhodlání. K takovým velkým osobním projektům patří například:

  • Zdokonalení se v nějakém sportu nebo umění
  • Studium v zahraničí
  • Startování vlastního podniku
  • Přestěhování se do nového města nebo země
  • Změna kariérního směru
  • Stavba vlastního domu nebo rekonstrukce bytu
  • Cestování po světě
  • Změna životního stylu (např. přechod na veganskou nebo bezlepkovou stravu)
  • Vytvoření vlastního webu nebo blogu
  • Založení rodiny
  • Přestěhování se na venkov nebo do města

Tento seznam je samozřejmě jen orientační a mohou to být i jiné životní projekty, které jsou pro vás přínosné a zajímavé. Je důležité, abyste si vybrali projekt, který vás opravdu baví a naplňuje, a snažili se o jeho realizaci s plným nasazením.

Existují dvě hlavní cesty, jak si můžeme splnit sen o osobním projektu.

První cesta je rychlá a dynamická

Jde o to, že se člověk do projektu „pustí po hlavě“ a věnuje se mu naplno. Například podá výpověď ve svém stávajícím zaměstnání, odstěhuje se od rodičů a veškerý svůj čas i prostředky začne věnovat plnění snu. Tato cesta je velmi výrazná a může přinést velké výsledky, ale také může být náročná na čas a úsilí. I když jsme plně soustředěni na svůj projekt, neměli bychom zanedbávat ostatní aspekty našeho života, jako je zdraví a vztahy s blízkými lidmi.

Je důležité si uvědomit, že když se naplno věnujeme osobnímu projektu, můžeme snadno přehlédnout signály ze svého těla a svého okolí. Je snadné se přetížit nebo vyčerpat, pokud nevnímáme svůj fyzický a psychický stav a nezůstáváme v kontaktu s realitou. Je také snadné se izolovat od ostatních lidí a ztratit zájem o ostatní zájmy a koníčky, což může vést k vyhrocení vztahů nebo ke ztrátě sociálních vazeb. Proto je důležité, abychom si udržovali zdravý work-life balance a nezanedbávali své zdraví a potřeby. Je také důležité, abychom si udržovali kontakt s ostatními lidmi a neizolovali se od svého okolí. Je třeba si najít čas na odpočinek, relaxaci a zábavu, i když jsme plně soustředěni na svůj projekt.

Druhá cesta je volnější a pomalejší

Člověk třeba neodejde hned ze zaměstnání, pokud se chce živit svým koníčkem, aby měl jistotu a jeho radost se poté nestala noční můrou, kdyby se jí okamžitě nedokázal uživit. Někdy má člověk rodinu nebo jiné závazky, které mu nedovolí se plně věnovat osobnímu projektu. V takovém případě může být užitečné věnovat se projektu postupně, například vyhradit si určitý čas denně nebo týdně, nebo hledat lidi, kteří nám mohou pomoci nebo nám poradit.

Je pravdou, že když ke svému cíli jdeme pomalu, může se stát, že projekt postupem času zanedbáme. Je snadné se v takovém případě rozptýlit jinými aktivitami nebo zájmy, a tak náš projekt „vyšumí“ na vedlejší kolej. Je také snadné podlehnout vnějším vlivům nebo se nechat odradit překážkami, které se nám postaví do cesty.

Proto je dobré si udržovat pravidelnost a disciplínu, a snažit se o svůj projekt pracovat pravidelně, i když jsou to jen malé krůčky. Je třeba si stanovit jasné cíle a plány, a snažit se o jejich realizaci s plným nasazením. Může se také hodit najít si někoho, kdo nám v našem úsilí pomůže nebo nás podpoří, nebo se přidat do skupiny lidí, kteří se snaží o podobný projekt.

Foto: motionarray.com

Nečekejte na ideální podmínky, začněte realizovat svůj osobní projekt teď

Ať už se rozhodneme pro jakoukoliv cestu, důležité je vědět, co chceme dosáhnout a mít jasný cíl. Může se také hodit mít plán, jak budeme k cíli postupovat, a být trpěliví a vytrvalí. Musíme být ochotni přijímat zpětnou vazbu a přizpůsobovat se podle toho, co nám říkají ostatní nebo co se nám osvědčilo nebo neosvědčilo v minulosti.

Realizace osobního projektu může být náročná, ale také velmi odměňující. Je škoda, když náš projekt zůstane jen v naší hlavě a ani se o nic nepokusíme. Ať už se rozhodneme pro jakoukoliv cestu, je důležité mít jasný cíl, být trpěliví a vytrvalí a nezapomínat na to, co nás definuje. Nechme se inspirovat příběhy lidí, kteří své osobní projekty úspěšně zrealizovali, a nebojme se začít zkoušet nové věci a snažit se o to, co nás skutečně baví a naplňuje.

Anketa

Jaké překážky vás nejčastěji zastavují při realizaci osobního projektu?
Strach z neúspěchu a nejistota
46,2 %
Nedostatek času a energie
15,4 %
Nedostatek finančních prostředků
38,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz