Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Povýšení v práci: Proč vás ignorují a jak to napravit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Motionarray.com

Někteří lidé si na kariérním růstu zakládají a považují ho za klíčový faktor svého osobního a profesního úspěchu

Většina z nás se ve své práci snaží o kariérní růst, chceme zlepšit naše schopnosti, získat vyšší plat a zodpovědnost a také proto, že chceme být prostě úspěšní.

Článek

Příběh Petra:

Petr je považován za výborného zaměstnance. Jeho práce je vždy dokončena včas a jeho nápady a inovace přispívají k celkovému úspěchu společnosti. Už několik let se snaží o povýšení, ale jeho šéf, jako by o tom nevěděl. Vždy, když se otevře nové vedoucí místo, povýší někoho jiného, zatímco Petra znovu a znovu ignoruje. Petr je frustrovaný a nechápe - co je špatně s jeho prací? Proč se mu nikdy nedostává šance na povýšení?

Přitom šéf o povýšení Petra nikdy neuvažoval, protože se mu nelíbí jeho nekonfliktní přístup k práci a naopak potřebuje někoho, kdo bude schopen zastávat tvrdější pozici v obchodních jednáních.

Poznáváte se v této situaci? Také už jste zažili pocit, že vaše snažení zůstalo bez odezvy?

Možné důvody, proč vás nechtějí povýšit:

1. Nejste dostatečně kvalifikovaní

Pokud jste sice dobří ve své práci, ale nemáte potřebné vzdělání nebo dovednosti, které jsou požadovány pro povýšení, pak vám bude pravděpodobně povýšení odmítnuto.

Rada: Zvažte, zda byste mohli získat potřebné vzdělání nebo zkušenosti prostřednictvím vzdělávacích kurzů nebo stáží. Můžete také začít zlepšovat své dovednosti na současném pracovišti tím, že se účastníte projektů a tím si vytvoříte nové příležitosti.

2. Nejste dostatečně viditelní

Možná jste skvělí ve své práci, ale vedení společnosti o tom nemusí vědět. Pokud nejste dostatečně viditelní, nemusí nikdo tušit, co všechno pro firmu děláte, a nemusí si uvědomit vaše schopnosti a potenciál.

Rada: Můžete zvýšit svou viditelnost tím, že se zapojíte do projektů nebo akcí, které jsou viditelné pro vedení společnosti. Můžete také pravidelně představovat své úspěchy a inovace na týmových poradách nebo přímo říct svému šéfovi o svých představách a plánech pro budoucnost.

3. Máte špatnou pracovní morálku nebo nevycházíte s ostatními

Pokud máte špatnou pracovní morálku nebo nevycházíte s ostatními zaměstnanci nebo se svým šéfem, pak vás mohou zaměstnavatelé považovat za riziko pro povýšení.

Rada: Zkuste zlepšit svou pracovní morálku a komunikaci s ostatními. Můžete se snažit vyhýbat konfliktům a udržovat pozitivní vztahy s ostatními zaměstnanci. Můžete také zvážit nějakou formu terapie nebo poradenství, pokud máte potíže s komunikací nebo vycházením s ostatními.

4. Váš šéf má jiné plány

Možná má váš šéf jiné plány pro firmu nebo pro dané vedoucí místo a vy se do nich nevejdete. Možná má jinou osobu vyhlédnutou pro povýšení nebo možná prostě nevěří, že byste byli schopní zvládnout větší odpovědnost.

Rada: Můžete se zeptat svého šéfa přímo, proč jste nebyli povýšeni, a získat tak cenné zpětné vazby. Můžete také zjistit, zda jsou v rámci firmy jiné příležitosti pro povýšení nebo zda jsou k dispozici jiné vzdělávací nebo rozvojové možnosti, které by vám mohly pomoci dosáhnout vašich cílů

Foto: motionarray.com

Třeba je vaše šéfová tak zahlcena prací, že ji ani nenapadne, myslet na váš kariérní růst. Zkuste najít čas v jejim přeplněném kalendáři a v klidu si s ní promluvit.

Pokud se nacházíte v situaci jako Petr a snažíte se o povýšení, ale neúspěšně, měli byste zvážit možné důvody, proč vás nechtějí povýšit, a zda můžete něco udělat, abyste své šance zvýšili. Pokud vám však ani po provedení změn není povýšení nabídnuto, měli byste zvážit, zda je vhodné dále bojovat a vysilovat se ve vašem současném zaměstnání, nebo zda byste mohli najít větší příležitosti a štěstí jinde. Zda stojí za to usilovat o povýšení v prostředí, ve kterém cítíte, že vám není dána šance na rozvoj, kde se necítíte ceněni a respektováni.

Anketa

Měli jste někdy pocit, že jste byli odmítnuti pro povýšení neoprávněně?
Ano, měl/a jsem pocit, že jsem byl/a odmítnut/a neoprávněně a cítím se frustrovan/á a nechápu to.
88,9 %
Ano, měl/a jsem pocit, že jsem byl/a odmítnut/a neoprávněně, ale snažím se z toho vzít ponaučení a zlepšit se.
11,1 %
Ne, neměl/a jsem pocit, že jsem byl/a odmítnut/a neoprávněně a věřím, že bylo povýšení odmítnuto z dobrých důvodů
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz