Hlavní obsah
Aktuální dění

Připravte se na úspěch: těchto 5 tipů vám pomůže plnit předsevzetí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: motionarray.com

Čím dříve začnete, tím dříve budete vidět výsledky.

Nový rok je obvykle spojený s novými začátky a předsevzetími. Chceme změnit něco ve svém životě, napravit něco, co nám v minulosti nefungovalo, nebo dosáhnout něčeho, co jsme si přáli.

Článek

Tipy pro úspěšné plnění předsevzetí

  1. Snažte se udělat předsevzetí konkrétním a měřitelným. Místo toho, abyste si řekli "chci být štíhlejší", si můžete říct "chci zhubnout 5 kilogramů".
  2. Nezatěžujte se příliš mnoha předsevzetími najednou. Zkuste si vybrat jednu nebo dvě věci, na kterých se chcete zaměřit, a soustřeďte se na ně.
  3. Vytvořte si plán, jak budete předsevzetí plnit. Například pokud si chcete začít cvičit, můžete si naplánovat, kdy a kde budete cvičit, a jaké cviky budete dělat.
  4. Hledejte podporu u přátel nebo rodiny. Může být užitečné mít někoho, s kým můžete sdílet své pokroky a problémy, nebo s kým můžete cvičit nebo se vydat na procházku.
  5. Neodkládejte předsevzetí na později. Čím dříve začnete, tím dříve můžete začít pozorovat výsledky a získáte motivaci pokračovat.

Co dělat, když se vám předsevzetí nedaří

Někdy se může stát, že přesto, že jsme si dali předsevzetí, nedokážeme ho dodržovat tak, jak jsme si původně představovali. Nezoufejte však hned. Může se stát, že předsevzetí je příliš ambiciózní nebo nedostatečně konkrétní, a proto se nedaří. V takovém případě můžete zkusit:

Přehodnotit své předsevzetí a zjistit, zda je reálné a dosažitelné. Možná je třeba jej upravit nebo rozdělit na menší kroky.

Hledat motivaci a podporu u ostatních. Můžete se inspirovat příběhy ostatních, kteří dosáhli podobných cílů, nebo hledat podporu u přátel nebo rodiny.

Neodkládat plnění předsevzetí na později. Čím dříve začnete, tím dříve můžete začít vidět výsledky a získat motivaci pokračovat.

Foto: motionarray.com

Napište si seznam jednotlivých kroků. Pomůže vám to držet se svého cíle.

Příklady častých předsevzetí a proč některá fungují a proč ne

Mezi nejčastější předsevzetí patří:

  • Hubnutí
  • Cvičení
  • Vyhýbání se špatným návykům (například kouření nebo přejídání se)
  • Přestat prokrastinovat
  • Zlepšit finanční situaci
  • Získat nové dovednosti nebo vzdělání

Proč některá předsevzetí fungují a proč ne, může být ovlivněno mnoha faktory. Například předsevzetí, která jsou konkrétní a měřitelná, jsou často úspěšnější než ty, která jsou obecná nebo nejasná. Je také důležité mít dostatečnou motivaci a podporu od ostatních. Předsevzetí, která jsou navíc rozdělena do menších kroků nebo cílů, mohou být snazší k plnění a získání pocitu úspěchu.

Naopak předsevzetí, která jsou příliš ambiciózní nebo nesplnitelná, mohou být frustrující a vést k odkládání nebo vzdávání se jich. Je také důležité mít na paměti, že někdy může být třeba překonat překážky nebo se vyrovnat s neúspěchy. Důležité je nevzdávat se a pokračovat ve snaze o zlepšení.

Předsevzetí mohou být skvělým způsobem, jak začít nový rok s novými začátky a zlepšit něco ve svém životě. Je však důležité, aby byla konkrétní, reálná a dosažitelná, abychom je mohli skutečně plnit. S trochou plánování a podpory od ostatních můžeme dosáhnout našich cílů a zlepšit svůj život.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz