Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Spojení generací: Proč je důležité navazovat vztahy se seniory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: motionarray.com

Trávit společný čas napříč generacemi je prospěšné pro všechny.

Kdysi bylo přirozené žít s babičkou a dědečkem v jednom domě a rodiny se těšily z blízkých vztahů s prarodiči.

Článek

Ale současný městský život mnoha rodinám neumožňuje žít v takové blízkosti a vazby mezi prarodiči a vnoučaty mohou se mohou vytrácet. Je to škoda, protože vztahy s babičkou a dědečkem mohou být pro obě strany velmi přínosné. Mladí lidé často zanedbávají návštěvy nebo kontakt s prarodiči kvůli nabitému rozvrhu nebo vytíženosti. Ale vyplatí se věnovat čas a energii budování vztahů s prarodiči. I když máte mnoho jiných věcí na práci.

Několik důvodů, proč o tyto vztahy pečovat:

  • Prarodiče jsou cenným zdrojem informací a zkušeností. Mohou vám předat příběhy a rady, které vám pomohou pochopit váš vlastní život a historii rodiny.
  • Prarodiče jsou obvykle ochotni investovat čas a energii do svých vztahů s vnoučaty a učit je, jak být laskaví a vděční.
  • Pečování o vztahy s prarodiči může přinést oběma stranám radost a štěstí.
  • Můžete se od nich učit a pokračovat v jejich tradicích. Prarodiče jsou často nositeli rodinných tradic a zvyků a mohou vám pomoci učit se o minulosti a zachovat si rodinné kořeny.
  • Starší lidé mohou mladší generaci inspirovat svými životními příběhy a dosavadními úspěchy. Mohou jim předat své zkušenosti a znalosti, což může mladším lidem pomoci lépe porozumět světu a učit se z chyb minulosti.
  • Starší lidé mohou mladší generaci podpořit v jejich vzdělání a v kariéře. Mohou jim pomoci s radami a podporou, což může mladším lidem pomoci dosáhnout jejich cílů a snů.
  • Prarodiče mohou být pro vás důležitými vzory. Mohou vám pomoci pochopit, jak být lepším člověkem.
Foto: motionarray.com

Pokud máme prarodiče daleko, měli bychom udržovat pravidelný kontakt alespoň na dálku

A proč je dobré pro seniory být v kontaktu s mladou generací?

  • Prarodiče se mohou cítit osamělí a opuštění, pokud nemají blízké osoby kolem sebe. Pečování o vztahy s nimi může pomoci snížit pocity osamělosti.
  • Prarodiče mohou mít potřebu být užiteční a mít pocit, že jsou pro někoho důležití.
  • Vztahy s prarodiči mohou pomoci prarodičům udržet si mentální aktivitu a zlepšit jejich duševní zdraví. Snažit se upřímně komunikovat může pomoci udržet jejich mysl aktivní a zlepšit jejich duševní zdraví.
  • Vztahy s prarodiči jim mohou pomoci zůstat v kontaktu s rodinou a udržet si rodinné vazby.
  • Starší lidé mohou mít pocit, že jsou pro mladší generaci užiteční, pokud se o ně starají a pomáhají jim s různými věcmi. Může jim to pomoci udržet pocit smysluplnosti a sebeúcty.
  • Pravidelný kontakt s mladší generací může pomoci starším lidem zůstat v obraze s aktuálními událostmi a technologickými změnami. Může jim to pomoci udržet si pocit, že jsou součásti společnosti.
  • Rozšiřuje starším lidem jejich sociální sítě a přátelské vazby.
  • Může pomoci zlepšit jejich fyzické zdraví. Může jim to pomoci udržet se aktivní, ať už přes společné aktivity nebo konverzaci.
  • Pravidelný kontakt s mladší generací může pomoci starším lidem zlepšit jejich emocionální zdraví a bojovat proti stárnutí. Může jim to pomoci udržet pozitivní postoj a pocit mladistvosti.

I když nemáte to štěstí mít dědečka nebo babičku, nebo pokud není možnost s nimi navázat pravidelný vztah, neznamená to, že musíte zůstat bez těchto vztahů úplně. Můžete se porozhlédnout po okolí a najít si nějakého „svého“ seniora, se kterým budete trávit nějaký čas a obohatíte tak život sobě i jemu. Pomůžete pomoci snížit pocity osamělosti a izolace a přispět k lepšímu zapojení starších lidí do společnosti.

Anketa

Jaký vztah máte se seniory ve vašem okolí?
Mám velmi dobré vztahy se seniory ve svém okolí, snažím se jim věnovat co nejvíce pozornosti a společnosti.
85 %
Snažím se navazovat vztahy se seniory ve svém okolí, ale čas mi to někdy nedovolí.
10 %
Vztahy se seniory ve svém okolí neudržuji, není to pro mě prioritou.
5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 20 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz