Hlavní obsah
Zdraví

10 tipů pro diabetiky, jak pečovat o svůj zrak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Diabetikům kvůli zvýšené hladině cukru v krvi hrozí řada zdravotních komplikací, mimo jiné i oční onemocnění. Riziko oslepnutí je 10–20× vyšší než u člověka bez diabetu. Díky prevenci a léčbě lze ovšem riziko ztráty zraku redukovat o více než 90 %.

Článek

1. Hlídejte si cukr

Čím déle má pacient diabetes, tím je vyšší riziko postižení sítnice – zejména diabetici I. typu, kteří se s potížemi potýkají celoživotně, by proto měli dbát na pravidelný monitoring hladiny cukru v krvi a řídit se pokyny svého diabetologa. „Mladí lidé mají před sebou dlouhý život a je pro ně o to důležitější, aby o sebe perfektně dbali, protože každý rok je znát. Když je cukrovka I. typu dlouhodobě špatně kompenzovaná, může způsobit až slepotu. V podstatě oční komplikace cukrovky jsou u lidí v produktivním věku mezi 20 a 55 lety nejčastější příčinou praktické slepoty v civilizovaných zemích. Je proto velice důležité o cukr v krvi pečovat a tím pečovat i o své oči,“ uvádí MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky NeoVize Praha.

2. Zdravé stravování je alfou a omegou

I u zdravých lidí do jisté míry ovlivňuje zrak složení jídelníčku. Očím prospívá vitamin A (mrkev, meloun, meruňky), vitamin E (ořechy, obilné klíčky), vitamin C (ovoce a zelenina), nenasycené mastné kyseliny Omega 3 (ryby), zinek (luštěniny, vaječný žloutek), selen (tuňák, česnek), karotenoidy lutein a zeaxantin nebo mezozeaxantin (listová zelenina a bobulovité ovocné plody).U diabetiků pak platí dvojnásob, že by se měli držet stravování doporučeného diabetologem, díky kterému drží hladinu cukru v krvi v normě.

3. Navštěvujte pravidelně očního lékaře

Nebezpečí diabetické retinopatie, ale i zeleného zákalu, spočívá v tom, že onemocnění přichází nenápadně a zpočátku pacient nepociťuje prakticky žádné příznaky. Když se objeví, bývá už obvykle pozdě – poškození je již nevratné. „V první fázi může postižení sítnice zjistit jedině lékař při preventivní prohlídce očního pozadí. Až v pozdějších stádiích dochází k poklesu samotného vidění. Může se projevit třeba až po několika letech trvání špatné kompenzace diabetu. To už se ale nedá napravit, pouze zpomalit,a i to je velmi obtížné,“ připouští MUDr. Jana Mikšovská z Oční kliniky NeoVize Praha a dodává, že proto by měl každý diabetik navštěvovat očního lékaře minimálně jednou ročně, i když žádné zhoršení zraku nepozoruje.

4. Bojujte se suchýma očima

Pálení a řezání očí, pocit cizího tělíska pod víčky… I tyto nepříjemné příznaky ztrpčují život mnoha diabetikům. Jedná se o syndrom suchého oka, ke kterému jsou lidé s cukrovkou náchylnější. Je způsoben sníženou schopností oka tvořit slzy či kvalitativními změnami slzného filmu. Úlevu mohou poskytnout umělé slzy, oční gel nebo takzvané plugy. Jde o zavedení ucpávky do slzných kanálků. Implantovaný plug v kanálku následně zvětší svůj objem a vytvoří jakousi zátku. Díky tomu se v oku udržuje vyšší vlhkost tam, kde je to zapotřebí. Nezapomínejte ani na prevenci: Přirozenou tvorbu slzného filmu narušuje například hledění do elektronických zařízení, pocit suchých očí a jejich pálení může způsobit i klimatizace, vítr, pobyt v přetopené místnosti, prašném, suchém či zakouřeném prostředí, svou roli hraje také stres. Pokud možno se tedy těmto rizikovým situacím vyhýbejte.

5. Při práci na počítači zařaďte pravidlo 20/20/20

Zhoršovat syndrom suchého oka může dlouhodobé namáhání očí při zaostřování na krátkou vzdálenost. Pokud trávíte celý den u počítače nebo pohledem do displeje tabletu či chytrého telefonu, oči trpí. „Kdo denně pracuje na počítači, měl by do svého režimu zařadit pravidlo 20/20/20. Tedy po každých dvaceti minutách hledění na monitor se nejméně na dvacet vteřin zadívat na bod vzdálený minimálně dvacet stop, což odpovídá zhruba šesti metrům. Uleví se tak zaostřovacím svalům, procvičí se oči a zabrání se jejich vysychání. Podstatné je rovněž upravit osvětlení na pracovním stole a pozici monitoru,“ nabádá oční lékařka Valešová.

6. Vyhněte se kouření

Kouření zhoršuje průběh diabetu a zvyšuje riziko komplikací, které jsou s onemocněním spojené. Navíc zakouřené prostředí může způsobit podráždění očí a přispívat k jejich pálení, svědění a pocitu cizího tělíska pod víčky. Zlozvyk v podobě cigaret přispívá k poškození nervů a k degeneraci makuly. Oči a sítnice jsou hustě protkané cévami a ty jsou vlivem kouření vystaveny rychlejší aterosklerotické změně, neboli kornatění. Navíc kouření může rovněž způsobovat vysoký krevní tlak, který je pro oční cévy také nebezpečný.

7. Nasaďte v létě sluneční brýle

Zejména v letních dnech jsou nezbytnou výbavou sluneční brýle, které chrání oči před nebezpečnými paprsky. Viditelné světlo může dráždit oči, ale pokud se nedíváte přímo do slunce, nepoškodí je. „Škodlivou složkou slunečního záření je neviditelné UV záření. To může v dlouhodobém horizontu způsobit šedý zákal, věkem podmíněnou makulární degeneraci nebo i zhoubný nádor. Přímý pohled do slunce zase vyvolává vznik jizvy v místě žluté skvrny sítnice,“ uvádí primářka Lucie Valešová a radí pořídit si kvalitní sluneční brýle s filtrem alespoň 400, které brání zánětům spojivek či rohovky kvůli UV záření. Při pobytu u moře se dále doporučuje zatmavení brýlí 50 až 60 %. Pozor také na odraz UV záření od vodní hladiny. Důležité je uvědomit si, že zejména ve vysokohorských podmínkách slunce škodí i za mraky, proto se nevyplatí brýle odkládat ani dopoledne nebo v podvečer.

8. Pozor na kolísání dioptrií

Jedním z projevů cukrovky může být proměnlivé vidění během dne. Tyto potíže bývají zaznamenány spíše u mladých diabetiků, kteří mají nerozpoznanou cukrovku, anebo u těch, kdo nemají diabetes dobře kompenzovaný. „I lidská čočka může být prosycena cukrem a tedy mění během dne své dioptrie,“ vysvětluje Valešová. Je to další z důvodů, proč dbát na správnou kompenzaci diabetu a udržovat hladinu cukru v krvi v normě. Kromě proměnlivých dioptrií mohou diabetici samozřejmě trpět také běžnými dioptrickými vadami, jako je krátkozrakost, dalekozrakost či astigmatismus. Tyto vady lze kompenzovat brýlemi. U vysokých dioptrií (obvykle nad 5 dioptrií výš) se doporučují menší obroučky, aby nebylo sklo zbytečně těžké a tlusté a nedocházelo následně k otlakům. Další možností kompenzace jsou kontaktní čočky, ty však mohou zhoršovat syndrom suchého oka. Trvale lze dioptrie odstranit během rychlé a bezbolestné operace. Obvykle ji mohou podstoupit i diabetici. „Problematická situace může nastat u diabetiků, kteří jsou trvale na inzulinu. Je pravda, že u komplikovaných stavů je někdy cesta k cíli složitější, ale snažíme se pomoci všude, kde to je v silách moderního očního lékařství. V některých případech doporučujeme moderní a bezpečné nitrooční operace,“ říká Lucie Valešová a dodává, že na jejich klinice dokážou najít vhodný zákrok pro 9 z 10 pacientů.

9. Nenechávejte „uzrát“ šedý zákal

Šedý zákal neboli katarakta se objevuje nejčastěji po šedesátce, kdy dochází k zakalení přirozené oční čočky, kvůli kterému se zhoršuje vidění. U pacientů s cukrovkou je takzvaná katarakta nejen častější, ale také se může objevit v nižším věku, než je obvyklé, dokonce až o deset let dříve než v běžné populaci. „Šedý zákal u diabetiků způsobují především metabolické výkyvy, které vedou k otokům čočky a jejímu postupnému poškození. Operovat jej lze, je ovšem nutné, aby pacient byl v obecně dobrém zdravotním stavu, metabolicky co nejlépe kompenzován a patologické změny na sítnici byly ošetřeny,“ upozorňuje doc. MUDr. Šárka Skorkovská, CSc., primářka Oční kliniky NeoVize Brno, která zároveň varuje, aby se šedý zákal nenechával „uzrát“, jak bývalo dříve chybně doporučováno. V pokročilém stádiu totiž může být zákrok komplikovanější pro operatéra a náročnější i pro samotného pacienta.

10. Pokud onemocnění propukne, dodržujte správnou léčbu

Zatímco u šedého zákalu lze potíže zcela vyřešit rutinní bezbolestnou operací, u jiných očních onemocnění to tak jednoduché není. Když se například diabetická retinopatie nachází v pokročilém stupni, nelze sice vidění zlepšit, ale díky operačnímu zákroku je možné progresi zpomalit a průběh onemocnění sítnice stabilizovat. Svou podstatou je zákrok podobný operaci křečových žil. „Cílem léčby je zajizvit neprokrvené části sítnice a zabránit prosakování z cév,“ vysvětluje MUDr. Valešová. Pokud jde o léčbu zeleného zákalu, nejčastěji probíhá formou pravidelného kapání očních kapek. Jestliže není tento typ léčby úspěšný, přistupuje se k operaci oka. Cílem je snížit nitrooční tlak na takovou hodnotu, která nebude vyvolávat další poškození zrakového nervu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz