Hlavní obsah

5 nebezpečných ostrovů, kde vám hrozí smrt - na každém z trochu jiného důvodu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Bílé pláže, azurové moře, šumící palmy… Zejména v období dovolených přitahují lidi ostrovy, ať už v Baltském moři, ve Středozemním moři nebo v Karibiku. Existuje ale řada ostrovů, na které by turisté neměli chodit, pokud chtějí dovolenou přežít.

Článek

Radioaktivita

Ostrov Mururoa ve Francouzské Polynésii se nachází na idylickém místě. Ostrov je součástí souostroví Tuamotu a pyšní se bílými plážemi, palmami a tyrkysovou vodou. Tento ostrov si však jako turista moc neužijete. Atolový ráj je zamořený radioaktivním zářením, jelikož byl od roku 1966 používán Francií jako testovací místo pro jaderné zbraně - po dobu dlouhých 30 let.

Během této doby tam bylo odpáleno 193 bomb. Trvale poškozeny byly nejen statisíce Polynésanů – například radioaktivním deštěm –, ale také flóra a fauna atolu. Podle studie francouzských vědců se v okolí zvýšil výskyt rakoviny štítné žlázy. V laguně u Mururoa se ještě dnes údajně stále nachází velké množství radioaktivního plutonia. Studie Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), zadaná francouzskou vládou, došla k závěru, že plutonium z Mururoa unikne do moře za 100 000 let.

Zabijácká zvířata

Zakázán je také vstup na Ilha da Queimada Grande u brazilského pobřeží. Důvod - tisíce prudce jedovatých hadů. Takzvaný Hadí ostrov je domovem prudce jedovatého hada křovináře ostrovního, endemického druhu, který se vyskytuje pouze zde. Tento druh hada je považován za jeden z nejnebezpečnějších na světě, protože jeho jed působí extrémně rychle. Zabraňuje srážení krve a rozpouští svalovou tkáň. V experimentech myši zemřely během dvou sekund. Z tohoto důvodu, ale také z důvodů ochrany přírody, je ostrov pro návštěvníky uzavřen.

Vstup je povolen pouze vědcům a pouze v doprovodu lékaře, který má po ruce příslušný protijed. Ostrov byl původně plánován k obydlení, měl se stát místem pro pěstování banánů, dokonce byl vystavěn maják, ale z plánů sešlo. Samotný maják nyní běží automaticky, bezobslužně - poté, co strážce majáku zemřel, pravděpodobně právě v důsledku uštknutí hadem.

Nepřátelští lidé

Ostrov North Sentinel v Indickém oceánu je součástí Andamanských ostrovů, které patří Indii. Tento ostrov se již několikrát během posledních několika desetiletích objevil ve zprávach a to z jediného důvodu. Místní, kteří zde žijí v naprosté izolaci, reagují na případné návštěvníky extrémně agresivně. Kontakt mezi Sentinelci a vnějším světem byl často nedobrovolný, jako tomu bylo i v případě obchodní lodi Primrose, která najela na mělčinu u ostrova. Posádka byla evakuována a jen nepříznivé počasí a s ním spojené prudké vlny nedovolily ozbrojeným domorodcům nezvané hosty napadnout. Ztroskotání na severozápadě ostrova lze ještě dnes vidět prostřednictvím Google Maps.

Reakce místních na náhodná setkání je téměř vždy stejná - místo chlebem a solí vítají Sentinelci přiblíživší šípy a oštěpy. Ostrov je indickou vládou oficiálně zakázanou oblastí od roku 1996, přesto došlo k několika incidentům. Naposledy byl v listopadu 2018 údajně domorodci zabit John Allen Chau z USA. Podle zpráv médií chtěl Sentinelce evangelizovat a zaplatil za to životem.

Smrtící viry

Ovšem nemusíme zase tak daleko. Malý ostrov Riems je nejnebezpečnějším ostrovem svého druhu a patří našemu sousedovi, tedy Německu. Tento ostrov je domovem Institutu Friedricha Loefflera (FLI) a Spolkového výzkumného ústavu pro zdraví zvířat. Zařízení, které založil a vybudoval Friedrich Loeffler v roce 1910, je považováno za nejstarší virologické výzkumné zařízení na světě. Ostrov poblíž Greifswaldu je od 90. let 20. století zakázanou oblastí. Civilisté mají povolen vstup na pevninu pouze v takzvaných dnech otevřených dveří.

V laboratořích se dodnes zkoumají viry a vyšetřují nemoci zvířat. Na ostrově pro potřeby testů a zkoumání, například slintavky a kulhavky, proto občas žijí až desetitisíce morčat. Podle FLI v současnosti probíhá výzkum eboly, vztekliny a afrického moru prasat, včetně testování patogenů nebezpečných pro člověka. Zaměstnanci proto pracují za nejvyšších bezpečnostních opatření.

Nebezpečí pod hladinou

La Réunion patří Francii a je skutečným prázdninovým rájem. Turisté mohou na ostrově v Indickém oceánu východně od Madagaskaru dovolenkovat zcela bezpečně – alespoň pokud se budou držet dál od moře. Surfování a koupání bylo na ostrově Réunion zakázáno téměř všude. Od roku 1980 bylo kolem ostrova Réunion zaznamenáno 60 útoků žraloků, z nichž téměř polovina byla smrtelná. Zodpovědní jsou především žraloci býčí (též bělaví) a tygří. I proto nese La Réunion přezdívku „Ostrov žraloků“.

V některých oplocených areálech, v lagunách a místech k tomu určených, je nyní opět koupání povoleno. V okolí ostrova je též mnoho žraloků odchytáváno nebo údajně přímo zabíjeno. Tato kontroverzní opatření jsou ovšem z pochopitelných důvodů proti srsti různým organizacím a lidem milujícím přírodu v její přirozenosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz