Hlavní obsah

5 psích plemen, která můžete naučit skvělé kousky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Deucze/deepai.org

Trénovatelnost psa je často genetická, některá plemena byla vyšlechtěna speciálně pro práci s lidmi. Podívejme se na pět psích plemen, u kterých pravděpodobně nebudete mít větší problémy s výchovou.

Článek

Border kolie

Jedná se o jedno z nejchytřejších psích plemen. Border kolie jsou středně velké a známé svou loajalitou a ostražitostí. Jejich neustálá energie z nich dělá ideální společníky pro aktivní rodiny, protože se snadno trénuje a učí novinkám. Mějte však na paměti, že tento pes potřebuje hodně aktivity a duševní stimulaci. Není rád sám a i přes svou cvičitelnost není často tou nejlepší volbou pro nové majitele psů.

Německý ovčák

Kdo by neznal Rexe. Vynikající vlastností německého ovčáka je jeho ochota učit se. Tato schopnost z něj dělá inteligentního psa, kterého lze rychle vycvičit a je ideální pro policejní nebo záchranné mise. Jako rodinný pes je loajální a spolehlivý. Je nezbytné, aby štěňata německého ovčáka byla v rané fázi řádně socializovaná a zvyklá na jednání s lidmi a jinými psy. I přes jejich lehkou trénovatelnost, inteligenci a silný ochranný instinkt by měli být v rukách zkušených majitele psů, kteří dokáží zůstat důslední a nastavit svému psovi nezbytné limity.

Zlatý retrívr

Retrívři se vyznačují přátelskou a extrémně poslušnou povahou, což mimo jiné také znamená, že se rychle a s radostí chytají nových věcí. Proto zjistíte, že výcvik tohoto plemene vám nebude činit žádné potíže. Jejich vrozená „touha potěšit“ je činí ideálními pro rodiny i začátečníky, kteří si ještě nevyvinuli své dovednosti v manipulaci se psem natolik, aby zvládli náročnější plemena. Zlatý retrívr je vždy výbornou volbou.

Jack Russell teriér

Jako energičtí rodinní psi jsou Jack Russell teriéři skutečnými nositeli radosti. Pokud oceníte jejich dynamiku a dokážete je zaměstnat, jejich sportovní nadání a inteligenci si opravdu užijete. Toto malé nezbedné plemeno miluje své majitele a snaží se udělat, co jim na očích vidí, což pak usnadňuje výcvik ve srovnání s jinými plemeny psů.

Pudl

Pokud hledáte bystrého a horlivého psa, pudl je výbornou volbou. Snadno se cvičí a je ideální jak pro cvičení poslušnosti, tak pro agility. Pokud vás jeho živá povaha neodradí, najdete v něm věrného společníka, který se pružně přizpůsobuje různým situacím a je velmi poslušný.

A jaké plemeno vyhrává u vás?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Jack Russell teriéři

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz