Hlavní obsah

Braniborský ministr vnitra chce vyhlásit stav nouze a zrušit právo na azyl pro uprchlíky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Hodně ostrý kurz nabral v Braniborsku ministr vnitra Michael Stübgen. Ženevská úmluva prý stačí a individuální právo na azyl není třeba řešit zákonem. Chce jej zrušit a zároveň vyhlásit stav nouze, což umožní zemi posílat migranty pryč už od hranic.

Článek

Krátce před volbami, které v Braniborsku proběhnou, prosazuje ministr vnitra Michael Stübgen tvrdý kurz v otázce migrace a požaduje změny zákonů. Individuální právo na azyl již podle ministra není nutné.

Individuální právo na azyl již není v základním zákoně nutné, protože podle pravidel Ženevské úmluvy o uprchlících poskytujeme ochranu lidem, kteří jsou tak jako tak pronásledováni, proto raději podporuji zakotvení Ženevské úmluvy o uprchlících do ústavy jako institucionální záruky.

Stübgen s návrhem přichází několik dní před zemskými volbami, ve kterých se očekává další vzestup a možná i vítězství AfD. Stübgena z CDU tak možná motivuje snaha napodobit tvrdá hesla AfD a získat hlasy navíc.

Ministr zároveň vyzývá k vyhlášení stavu národní nouze. To podle něj umožní, aby ti, kdo chtějí hledat ochranu v Německu, mohli být už na hranicích vráceni zpět. Ačkoliv počet nově příchozích aktuálně klesá, „břemeno již nelze unést“, řekl dále. Zároveň vyzval spolkovou ministryni zahraničí, aby „létala trochu méně do Izraele a trochu více vedla rozpravy se sousedními zeměmi o tom, jaká pravidla spolupráce nastanou po vyhlášení nouzového stavu.

Ze strany Polska a Rakouska se již ozvala ostrá kritika možného odmítaní žadatelů o azyl Německem na společných hranicích. Praxe by měla být taková, že žadatelé o azyl jsou zadrženi na hranicích, zjistí se, zda již nemají podanou žádost v jiné zemi EU a podle takzvaného dublinského protokolu by pak měli být se souhlasem této země do dané země vráceni. V praxi to však nefunguje, nezbytný souhlas často není dán a uprchlíci pak zůstávají v Německu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz