Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Každý milovník a majitel psů by měl vědět, co znamená žlutá barva - spolky prosí o sdílení

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Význam žluté barvy je dnes známý mnoha pejskařům, ale ne všem. Mnohé spolky a asociace milovníků našich čtyřnohých miláčků nabádají své členy, aby rozšiřovali povědomí o žlutém obojku a informaci sdíleli. Co tedy žlutý šátek nebo stuha znamenají?

Článek

Žlutý obojek, stuha či obdobné označení, je mezi pejskaři signálem. Znamená, že by ostatní měli dodržovat jistý odstup, toleranci a ohleduplnost vůči nositeli.

Foto: Pixabay

Žlutý obojek jako signál „Prosím, dodržujte odstup“ vychází ze švédské iniciativy Gulahund z roku 2012. V průběhu let se myšlenka žlutého obojku stala světoznámou, a tak ji mnoho pejskařů po celém světě zná a dodržuje. Například v Anglii se 20. března drží národní den „Dogs in yellow“, v německých veterinárních ordinacích jsou často k vidění letáky a tiskoviny, které upozorňují na význam žlutých obojků, vodítek a stužek. Přesto se v současnosti stále ještě najde mnoho lidí, kteří o iniciativě dosud neslyšeli.

Foto: Pixabay

pes ve výcviku

Cílem žlutého obojku bylo a je, aby soužití lidí a psů bylo méně stresující. Důvody, proč má zrovna některý pes toto znamení, mohou být různé. Například nejistota a strach - někteří psi jsou bojácní, nejistí. Potřebují prostor, aby se cítili bezpečně a zvykli si na své okolí. Žlutá stuha tak signalizuje, že by raději zůstali sami a prosbu, aby se k nim ostatní moc nepřibližovali. Dalším důvodem může být nemoc nebo riziko infekce - někdy mohou být psi nemocní nebo dokonce nakažliví. Žlutý šátek varuje ostatní majitele psů, aby se nepřibližovali, a zamezili tak potenciálnímu přenášení patogenu. Důvodem pro žluté označení může být i tzv. hárání. Fenky v této době majitelé raději drží dál od psů a žlutá stuha tedy znamená, že momentálně nejsou k dispozici pro zábavu a hry. Žlutou mohou být označováni i psi ve výcviku, nebo třeba terapeutičtí psi. Ti se potřebují plně koncentrovat a nenechávat se rozptylovat. Dalším důvodem pro umístění žluté barvy bývají chvíle, kdy probíhá rehabilitace nebo i z důvodu, že je váš chlupatý společník už prostě příliš starý na blbnutí s ostatními psy a chce mít svůj klid.

Foto: Pixabay

pes se zdravotním omezením

Žlutý obojek, šátek či stuha, tedy vlastně žádají své okolí o pochopení. Důvody pro připevnění žlutého prvku jsou různé, ale vlastně na nich nezáleží. Rozhodující je ohleduplnost. Pokud uvidíte žlutý obojek, respektujte tuto tichou prosbu o klid a odstup a dopřejte psovi i jeho majiteli potřebný prostor. Nesnažte se upoutávat psí pozornost, nebo jej hladit či jinak rozptylovat. Majitel psa nejlépe ví, proč žlutý obojek nebo stužku jeho pes má.

Anketa

Existují i jiná barevná označení, například červená stužka u koní, zapletená do ocasu. Víte, co znamená?
Jde o varování - držte odstup od tlamy, tento kůň je agresivní a kouše.
9,5 %
Neznamená nic, jde o zdobení koně, aby mu to na vyjížďce slušelo.
3,2 %
Jde o varování - držte odstup od zadních končetin, tento kůň kope.
87,3 %
Celkem hlasovalo 63 čtenářů.

(Červená stužka na ocasu koně je známým signálem již dlouho. Znamená, že byste si měli držet odstup od zadních končetin, protože kůň může kopnout.)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz