Hlavní obsah

Nebezpečné kombinace - které potraviny raději ke kávě nekonzumovat

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Káva je celosvětově jedním z nejrozšířenějších nápojů a pro mnoho lidí je ráno bez šálku kávy nepředstavitelné. Je však důležité vědět, že káva může mít v kombinaci s určitými produkty negativní zdravotní účinky.

Článek

Káva má povzbuzující účinky a stimuluje nervový systém a krevní oběh. Obsahuje různé vitamíny a minerály, například vitamín B, hořčík, draslík a mangan. Její příznivé zdravotní vlastnosti ale mohou být narušeny v závislosti na tom, kdy a s čím ji konzumujeme. Některé jiné produkty mohou interagovat s kofeinem a omezovat tak vstřebávání cenných látek. Podívejte se tedy, čeho byste se měli při pití kávy vyvarovat a co s kávou nekombinovat.

Na rozdíl od všeobecného přesvědčení káva vitamíny z těla nevyplavuje, ale omezuje jejich vstřebávání. Vyhněte se užívání léků nebo doplňků spolu s kávou a to nejlépe až dvě hodiny po užití.

Káva snižuje vstřebávání vápníku, proto by se neměla konzumovat s potravinami obsahujícími vápník - jako je jogurt, tvaroh, kefír nebo produkty bohaté na vápník. Ale co káva s mlékem? Můžete ji tak pít, ale neměli byste konzumovat více než tři šálky denně, abyste se vyhnuli možným problémům s hladinou vápníku v krvi, které pak mohou vést k vážným zdravotním problémům. Prostě - nic se nemá přehánět.

Luštěniny jako hrách, fazole nebo cizrna jsou bohaté na železo, klíčový prvek, jehož nedostatek může vést až k anémii. Pokud jíte luštěniny s ohledem na jejich obsah bílkovin a železa, vyhněte se jejich kombinaci s kávou. Káva totiž vstřebávání železa snižuje.

Totéž platí pro produkty bohaté na zinek, jako jsou ryby, mořské plody, vepřové, hovězí, telecí, jehněčí, vejce či sýr. Pití kávy během nebo krátce po jídle blokuje vstřebávání zinku. Nedostatek zinku v těle může způsobit vážné dermatologické problémy a také dysfunkci štítné žlázy a imunitního systému.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz