Hlavní obsah
Aktuální dění

Evropská komise navrhuje zakázat kouření venku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

700 000 lidí ročně přijde v EU o život kvůli konzumaci tabáku. Desetitisíce z nich jsou oběťmi pasivního kouření. Cílem Evropské komise je vytvořit do roku 2040 „generaci bez tabáku“. Návrh zahrnuje také e-cigarety a nahřívané tabákové výrobky.

Článek

Komisařka EU Stella Kyriakidesová v posledních týdnech svého funkčního období spouští kontroverzní projekt ochrany zdraví. Její úřad navrhuje členským státům, aby rozšířily současná rámcová pravidla pro nekuřácké vnitřní prostory na „důležité venkovní prostory, které si zaslouží ochranu,“ jak řekla Kyriakides v úterý ve Štrasburku.

To by podle ní mělo zajistit lepší ochranu zejména dětí a mladistvých. Zákaz kouření by měl podle představ komise platit na veřejných hřištích, školních dvorech, zastávkách vlaků a MHD, v zábavních parcích a venkovních bazénech, před nemocnicemi a dalšími veřejnými budovami a na veřejných prostranstvích. Návrh zahrnuje také e-cigarety a nahřívané tabákové výrobky.

Orgán EU odůvodňuje návrhy bojem proti rakovině. „Je naší povinností chránit naše občany, zejména děti a mladé lidi. Ve svém protirakovinném plánu si Evropská komise stanovila za cíl vytvořit do roku 2040 generaci bez tabáku.“ To znamená, že do roku 2040 by mělo tabák konzumovat méně než pět procent populace EU.

Návrh má ale i své odpůrce, alespoň některé jeho části. Ti kritizují skutečnost, že návrh staví e-cigarety zcela na stejnou úroveň jako klasické cigarety. Podle nich by to mělo být rozděleno a silní kuřáci tak měli mít možnost snížit svá zdravotní rizika přechodem na e-cigarety bez toho, aniž by je ještě více omezovaly zákazy a tím se výhody e-cigaret nad běžnými cigaretami snižovaly.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Protikuřácký zákon

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz