Hlavní obsah

Trans-žena v emocích pláče na Paraolympijských hrách v Paříži - příběh Valentiny Petrillo

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Valentina Petrillo (51) vypadla v semifinále běhu na 400 metrů žen. Časem 57,58 vteřiny zaběhla svůj nový osobní rekord, přesto nakonec skončila až na třetím místě. Italka po vyřazení ronila na trati slzy.

Článek

Petrillo se narodila jako Fabrizio Petrillo v Neapoli v roce 1973. Ve 14 letech jí byla diagnostikována Stargardtova choroba a její zrak klesl na pouhých 2,5 procent.

V 41 letech se začala účastnit paraatletických soutěží, zpočátku v mužské divizi.

V roce 2017 našla odvahu a svěřila se své ženě, se kterou má dvě děti, že se necítí být mužem a chtěla by v budoucnu žít jako žena.

Hormonální terapii začala v lednu 2019. 

O rok později se Petrillo zúčastnila prvních ženských soutěží.

Loni na paramistrovství světa vybojovala bronzovou medaili na 200 metrů v kategorii T12.  

A letos se poprvé dostala až na Paraolympijské hry.

Po semifinále na 400 metrů viditelně rozrušená Petrillo promluvila o svém devítiletém synovi: „Doufám, že při mně bude vždy stát a doufám, že mě miluje, i když jsem taková. Nemůžu si pomoct. Jsem taková, omlouvám se. Nechovejte se k trans lidem špatně. Trpíme tím. To není fér.“

Petrillo je první trans účastnicí v paralympijské historii. Její účast v ženských soutěžích byla v posledních týdnech opakovaně kritizována.

Petrillo: „Není správné, že trpíme diskriminací a předsudky jen proto, že existujeme. Nebojte se nás. To mě trápí nejvíc - představa, že by se mě lidé měli bát. Nikomu neubližuji.“

V pátek bude Petrillo soutěžit také v běhu na 200 metrů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz