Hlavní obsah

Více než 1 milion mývalů v Německu znamená problém - odborníci volají po redukci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Dva páry těchto roztomilých zvířat byly vysazeny do volné přírody v roce 1934 u německého Kasselu. Teď je v zemi více než jeden milion mývalů a němečtí odborníci již volají po opatřeních, která povedou k jejich redukci.

Článek

Mývalové pocházejí ze Severní Ameriky. Pro svou zvědavou povahu, roztomilost a hezký vzhled si je lidé oblíbili a tak byla zvířata rozvážena do celého světa. Druhým důvodem jejich expanze je jejich kožešina. Jen v samotném Německu bylo v meziválečném období velmi mnoho kožešinových farem, které se specializovaly právě na mývaly. V roce 1934 byly dva páry zvířat vypuštěny u města Kassel do volné přírody. Během války se pak na svobodu přidalo mnoho zvířat z farem, které byly opuštěny či bombardovány. Mývalům tak nic nebránilo rozšiřovat své počty.

V současnosti je dle odhadu v Německu více než milion kusů těchto šelmiček. Ohrožují místní divokou zvěř, zejména obojživelníky a plazy. Výzkum projektu Zowiac to jen potvrzuje.

Vidíme predační tlak, zejména na chráněné obojživelníky a plazy, a to v lokalitách, kde se mývalové vyskytují. Jejich množství další existenci těchto druhů ohrožuje. V tomto kontextu má mýval jednoznačně negativní dopad na původní ekosystémy.
Norbert Peter, Goethe-Universität

Mývalové jsou opravdu zdatnými lovci. Patří mezi všežravce a obvykle jsou aktivní spíše v noci. Jsou velmi vynalézaví - mývalové se naučili například stahovat z kůže jedovaté žáby, aby se vyhnuli jejich jedu. Přirozeným prostředím jsou pro tato zvířata listnaté a smíšené lesy, ale díky své přizpůsobivosti dnes zcela běžně obývají i města, kde jsou označováni za škůdce.

Němečtí vědci nyní kvůli jejich přemnožení sbírají data a požadují debatu nad úpravou ochranných opatření v zájmu zachování biodiverzity ve volné prírodě.

zdroj Glomex

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz