Hlavní obsah
Aktuální dění

Dezinformační kampaň ohrožuje novináře v Gaze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: IDF Spokesperson's Unit / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Izraelská invaze do Gazy se již stala nejtragičtější událostí pro novináře za desítky let. Nyní škodlivá dezinformační kampaň ohrožuje životy mnohých dalších novinářů.

Článek

Izraelská invaze do Gazy, v reakci na teroristický masakr obyvatel židovského státu spáchaný islámskými teroristy z hnutí Hamás dne 7. října 2023, se již stala nejtragičtější událostí pro novináře za desítky let. Nyní škodlivá dezinformační kampaň ohrožuje životy mnohých dalších novinářů, a to bez jediného důkazu o nečestném jednání některého z novinových médií.

Skupina nazývající se HonestReporting, která tvrdí, že „bojuje proti ideologickým předsudkům v novinařině a médiích, pokud se to týká Izraele,“ zveřejnila zprávu, která naznačovala, že nezávislí fotožurnalisté, kteří fotografovali útok Hamásu na Izrael dne 7. října, byli spolupachatelé s Hamásem. HonestReporting následně ustoupila a přiznala, že nemá žádný důkaz.

Fotožurnalisté riskují své životy, aby zdokumentovali historii. Je absurdní tvrdit, že fotografování hrůz z nich dělá spolupachatele, nebo že mají morální povinnost odložit své fotoaparáty a bojovat s teroristy ozbrojenými kulomety.

A je stejně nesmyslné tvrdit, jak to udělali jak izraelští, tak američtí úředníci, že novinová média jsou zodpovědná za veškeré hypotetické pochybení kteréhokoli freelancera, od něhož si koupí fotografii.

Izraelský deník The Jerusalem Post - kde bývalý výkonný ředitel HonestReporting Gil Hofman pracoval - zveřejnil titulek, že novináři se „údajně přidali k masakru Hamásu“. A izraelský premiér Benjamin Netanjahu využil neopodstatněné zprávy k tomu, aby označil fotožurnalisty za „spolupachatele zločinů proti lidskosti“ a odsoudil mediální organizace, které zveřejnily jejich práci.

Jiní šli ještě dále. Bývalý izraelský ministr obrany Benny Gantz řekl, že novináři, kteří fotografovali útok, „nejsou odlišní od teroristů a mělo by se s nimi i takto zacházet.“ Danny Danon, člen izraelského parlamentu a bývalý zástupce Izraele při Organizaci spojených národů, na platformě X, dříve Twitter, řekl, že izraelská vnitřní bezpečnostní služba přidá fotožurnalisty jmenované ve zprávě HonestReporting do svého seznamu na likvidaci. Pravděpodobně budou i další.

Ale nikdo se zjevně na chvíli nepozastavil, aby si ověřil, zda jsou obvinění alespoň vzdáleně pravdivá.

Ve Spojených státech amerických senátor Tom Cotton, jenž je znám svou takřka iracionální nenávistí ke svobodnému tisku, poslal dopis ministerstvu spravedlnosti, ve kterém žádal, aby bylo vyšetřeno, zda Associated Press, CNN, The New York Times a Reuters „spáchaly federální trestné činy tím, že podporovaly teroristy z Hamásu.“

Zpravodajské organizace od Times po AP byly donuceny vydat prohlášení, že neměly předem žádné informace o budoucích útocích Hamásu.

A pak HonestReporting couvla zpátky - jejím účelem prý nebylo prezentovat fakta. Po kritice na sociálních médiích skupina později řekla AP, že si jen „kladla otázky.“ Hofman přiznal, že neexistují žádné důkazy, které by podpořily jakýkoli náznak, že měli fotožurnalisté předem vědět o útocích nebo jakkoli spolupracovat s Hamásem. Ach, a také přiznal: „Neoznačujeme se jako novinové médium.“

Ale potenciálně zničující škody již byly způsobeny. Je téměř jisté, že navzdory odvolání HonestReporting se bude její nesmyslná zpráva citovat k ospravedlnění minulých i budoucích útoků proti novinářům v tom, co je již nepochybně nejtragičtější válkou pro novináře v moderní historii.

Pokud to nebylo dosud zcela jasné, izraelská vláda nyní musí udělat vše, co je v jejích silách, aby napravila škody, které způsobila HonestReporting, a chránila novináře zabývající se válkou, ať už jsou či nejsou začleněni do izraelských obranných sil.

A Bidenova administrativa má povinnost tlačit na svého blízkého partnera, aby chránil svobodu tisku ve všech možných směrech. Množství novinářů zabité v tomto konfliktu je šokující a odvrátit zrak od tohoto faktu je v rozporu se všemi hodnotami a právy, které si Spojené státy nárokují jako drahocenná.

Článek byl přeložen z tohoto webu: Disinformation campaign puts journalists’ lives at risk in Gaza (freedom.press) Creative Commons 4.0 Attribution International License

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz