Hlavní obsah
Aktuální dění

Premiér Fico asi zešílel: Česko zasahuje do slovenských voleb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Own work / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Peter Pellegrini - preferovaný kandidát na prezidenta Robertem Ficem a jeho SMĚREM.

Když se blížily volby do slovenského parlamentu, Fico se tvrdě opřel do Petra Pavla za jeho obavy ze zhoršení vzájemných vztahů v případě vítězství Směru. A jak tedy reaguje teď, když se volby rozhodl ovlivnit Babiš?

Článek

Nejprve si prosím připomeňme ony výroky, které vyvolaly takové pozdvižení během minulých slovenských voleb:

Petr Pavel odpovídá na dotaz: „To, že hovořil otevřeně o tom, že by Slovensko mělo vystoupit z NATO, to že vyjádřil celou řadu názorů, které spíše odpovídají ruské propagandě, to by jistě v případě jeho zvolení a získání důvěry do určité míry narušilo i vztahy mezi námi.“

Fico neváhal a vmžiku kontroval: „Je velmi mrazivé, když jako hlava České republiky hovoříte o zhoršení tradičně nadstandardních česko-slovenských vztahů jen proto, neboť na východ od řeky Moravy by mohli vládnout politici se suverénními názory.

Vládní koalice SPOLU z pochopitelných důvodů podpořila prezidenta Pavla (v tomto měl Babiš pravdu, že je provládním), zatímco opoziční a neparlamentní strany se do něj naopak obuly:

První ochutnávka od paní Turkové, členka strany PRO:

„Ono nestačí, že pošlapává diplomatické vztahy se zahraničím MPA, či různí naši vládní diletanti, on se toho velice dobře zhostil i náš rozvědčík Korouhvička kam vítr tam plášť, toho času omylem na Hradě … Chápu, že volební preference SMERu vyvolávají paniku v Sorosovo stáji Čaputová – Pavel, ale narušit takto významně předvolební kampaň, to se bratrům z Jůesej opravdu povedlo, protože všem nám je jasné, že to náš PePa ze své hlavy nemá….Robert Fico je nositelem nejvyššího českého státního vyznamenání, a to Řádu Bílého lva za budování nadstandardních vztahů mezi bratrskými národy Čechů a Slováků. Oba naši prezidenti jak M. Zeman, tak V. Klaus Ficovi popřáli mnoho zdaru do voleb. A co myslíte, že udělal ten náš Korouhvička..?! Cituji:…„vítězstvím Ficova Smeru ve volbách na Slovensku dojde ke zhoršení česko-slovenských vztahů“. No to je vrchol drzosti, co si provládní prezident Pavel dovolil ve finální části kampaně na Slovensku.“

Je-li ještě po chuti, tak tady Zuzana Majerová, členka strany Trikolora:

„Kéž bychom měli prezidenta, který není loutkou ovládanou bůhví odkud. Kéž bychom měli prezidenta, který neničí naše dlouhodobě skvělé vztahy se Slovenskem. Kéž bychom měli předsedu vlády, který provozuje vlastní českou politiku. Kéž bychom měli předsedu vlády, který hájí svoji vlastní zemi a své vlastní názory jako favorit slovenských voleb Robert Fico. Trikolora drží pěsti!“

USA, Židozednáři a George Soros - možná trošku jinak, ale pokaždé stejně přihlouplé. Akorát že z těch hloupostí může vzniknout něco jako Mein Kampf. Některým lidem prostě stačí mít za základ sem tam trochu pravdy, sem tam šprochu, lží a svých vrtochů, ale když se to vše dostatečně promíchá a přetvoří v nechutné propagandistické monstrum, tak ho s chutí smlsnou - neboť zvnějšku ta černobílá, dobrozlovolná barva vypadá neodolatelně, líbivě a jednoduše.

Nabízí se jednoduchá otázka pro tyto lidi: Zdá se jim v pořádku zahájit krvelačnou válku? Odpověď: ANO/NE. V případě možnosti ANO: většinou argumentují tím, že se jedná čistě o obranu proti USA a NATO a že nehumánnost ruských vojsk jsou pouhé pomluvy. V takovém případě bych poprosil o duel historika versus samoučeného internetového experta, aby si navzájem vyjasnili zdroje i fakta skrze sokratovskou dialektiku. Je to sisyfovská práce, ale pevně věřím, že nakonec Pravda zvítězí!

Pokud je možností NE: zpravidla se dočkáme odpovědi, že buďto za to mohou USA, nebo pouze Rusko, avšak co je jednoznačné, tak otázka posílání zbraní. Dle těchto lidí se tímto jen prodlužuje konflikt a kdybychom přestali Ukrajinu podporovat zbraněmi, bude donucena se sejít k jednacímu stolu s Ruskem. To bych tedy rád v tomto případě věděl, jestli Rusko ustoupí ze svých územních nároků, třeba i kdyby vynechalo Krym, ale navrátí za dvouleté invaze dobyté území Ukrajině. Pro mnoho našich vlastenců by vlastně vůbec nebyl problém, pokud by se nějaká část odstoupila Putinovi. Těch samých se ptám: Vadí vám, že jsme se poddali Mnichovskému diktátu a odstoupili Sudety? Nakonec - bylo přesně tohle ono řešení, které Hitlera nasytilo a zastavilo, jak se mnozí čelní politici tehdejší doby domnívali? Kdo vychodil základní školu, ten ví, tedy pokud zrovna nechce zpochybňovat i základní fakta naší historie.

A tady se dostáváme k jádru věci. Podle některých je totiž Putin (a spol.) člověkem ctihodným a jediný, kdo tady „dělá bordel“, jsou západní média pod diktátem USA. Tak tady bych strašně rád opět poprosil o zmíněný sokratovský dialog. Ale pěkně trpělivě - informace zmíněné na počátku dlouhé rozpravy mohou některým v průběhu vyplynout a vrátíte se tak na začátek - proto raději opakujte! A obzvláště vyzývám veškeré veřejně působící politiky a další osoby zastávající takové názory, aby se s historiky v televizním duelu utkali. Čekejme však, že vyzvání k němu ze strany politiků nikdy samovolně nevzejde.

Konečně se dostáváme k nynějšímu dění. Mnozí by si vlastně mohli říci, že titulek vůbec neodpovídá obsahu. Ale přesně právě proto, abych uvedl čtenáře do patřičného kontextu, přinejmenším některé, jsem musel opět zopakovat uplynulou minulost. Tato tendence hrát na obě strany, na Západ i na Východ, být mostem, či se rovnou raději bratříčkovat s Ruskem - tohle všechno jsou reálné důvody, proč se naše vztahy na politické úrovni mohou se Slovenskem zhoršit. Abych to uvedl na správnou míru: Nejsem proti žádnému národu, ani proti samotným Rusům. Nelze však tolerovat, pokud se někdo snaží ospravedlňovat tyranský režim, který v Ruské federaci nyní vládne a který přímo či nepřímo ohrožuje i napadá nás, prakticky téměř všechny evropské země. Kdo tohle zpochybňuje, je hloupý, hluchý a slepý, jak řekl Koudelka. Jediným lékem může být právě odborně-laická, trpělivá diskuze - ale jinak si můžeme my všichni ostatní mýt ruce. Správně by totiž takoví lidé dle platné legislativy měli být potrestáni. A pokud někdo kritizuje, že posíláme zbraně, ať je třeba rovnou zakáže i našim policistům - taková je totiž logika věci.

Peter Pellegrini, jeden ze dvou kandidátů na prezidenta, najel se svým PR týmem na tu stejnou vlnu, jako pan Babiš během posledních prezidentských voleb u nás - tedy, prezentuje se jako člověk MÍRU. Viz video jeho kampaně.

„Kam se ztratila jakákoli špetka zdravého rozumu a rozvahy? Vidíte to, co se okolo nás děje? Všímáte si, na co se nás všechny snaží připravit? Na válku? Nikdy nás nedovolím vtáhnout do otevřeného vojenského konfliktu. Nepřipustím, aby se Slovensko chovalo podle potřeb a plánů zbrojařů a politiků, které zastupují. Prosím, situace je vážná. Proto určitě přijďte volit.“

V první řadě by se slušelo říci, že si NIKDO NORMÁLNÍ NEPŘEJE VÁLČIT. Kdo tady spustil válku? Konspirační teoretici opět vyhrknou: USA a NATO! A co za tím je? Zbrojaři lobbují za sebe a dluhy všech zemí, zejména Ameriky, se musí anulovat. Ovšemže zbrojaři na tomhle nyní vydělávají, stejně jako za COVIDU někdo prodělával a někdo naopak vydělával. Na tom není nic pozoruhodné, kromě toho, že se někteří lidé snaží za každou cenu svalovat vinu na někoho jiného. Prvně by se měli zeptat ruských zbrojařů a oligarchů, proč mají neustále potřebu válčit. Svou „speciální vojenskou operaci“ - což je mimochodem název, jehož užívání by se dalo pochopit na počátku, ale nyní je to pouhou známkou totality v Rusku - spustil Putin. Nikdo nemůže se stoprocentní jistotou vědět, jak se konflikt bude vyvíjet dál. Proto se připravujeme na válku. NE ABYCHOM VÁLČILI, ale abychom se bránili, podobně jako před rokem 1938. Pro některé spoluobčany však stále nepochopitelné a zapeklité. Čehož opět šikovně využil Pellegrini a označil Petra Pavla za člověka, který chce bojovat, protože je generál. To je mi ale logika! Asi taková, jako kdybychom měli za prezidenta hasiče, jenž má nutkání hasit, a tak musí neustále podpalovat a rozfoukávat oheň po světě. Jenže tahle funkce je podle konspirátorů dávno již obsazena Spojenými státy.

Že Robert Fico se rovněž poveze na této populistické vlně, to se dalo očekávat. Vždyť sám jednou kdysi prohlásil: „A vy dobre viete, že sme majstri v populizme. Keď teda chceme byť. Chcete, aby sme to urobili? …“ Nyní tedy jen zopakoval svou bajku (a pozor, velkými písmeny!): „VOLIČ SMERU-SSD MÔŽE MAŤ NA P. PELLEGRINIHO RÔZNE NÁZORY. ALE VIEME O ŇOM, ŽE NÁS NA ROZDIEL OD KORČOKA NEBUDE ŤAHAŤ DO VOJNY. AJ TO JE JEDEN Z HLAVNÝCH DÔVODOV, PREČO HO CHCEME A BUDEME VOLIŤ.“

Největší peckou ale bylo, když představitel, předseda a de facto guru největšího opozičního hnutí ANO, které má již nyní velké naděje vládnout příští období (ne že by to bylo pro mě nějaké budoucí trauma, jak se mnozí domnívají, spíše to bude jen odplynutí české inteligence do zahraničí, podobně jako na Slovensku) - Andrej Babiš přijel minulou středu osobně podpořit Pellegriniho.

A teď sarkasticky - tohle mi přijde mnohem hrubší porušení suverenity hlasu lidu než odpověď na dotaz v jednom souvětí (kde ani nebylo hlouběji rozvinuto, jak to bylo myšleno), které podal dříve Petr Pavel. Tehdy jste pane Roberte Fico ihned reagoval. Kde jste byl teď? Sleduji vaše FB příspěvky určené vašemu publiku a nikde nic. Z tohoto Andrejova faux pas bych, být vámi, zešílel.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz