Hlavní obsah
Lidé a společnost

Angela Merkelová umí česky a v Praze ji naučili recept na knedlíky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Rastislav Polak/ Wikimedia commons/ CC0 1.0

Angelu Merkelovou všichni znají jako německou kancléřku. Před politickou kariérou se živila jako vědkyně. Během výzkumů pobývala i v tehdejším Československu.

Článek

Každý nejspíše zná bývalou německou kancléřku Angelu Merkelovou, která vládla Německu dlouhých 16 let od roku 2005 až do roku 2021. Jedněmi je obdivována a druhými zatracována. Mnozí jsou dodnes fascinováni její schopností domlouvat politické kompromisy a jiní jí vyčítají vstřícný přístup k migrantům z Afriky. Ať patříte do kteréhokoliv tábora, jedno jí upřít nemůžete: Angela Merkelová byla výraznou političkou na evropské úrovni.

Narodila se v Hamburku v roce 1954 a její otec byl luteránský pastor. V jejím raném dětství získal její táta místo faráře ve východní Německé demokratické republice a rodina se přestěhovala do blízkosti východní hranice Německa. Zde viděla na vlastní oči fungování socialismu, který zde byl nastolen.

Jelikož se do politického života vrhla již v roce 1989 během drolení východního bloku, měla ideální příležitost být u znovusjednocení Německa. U politiky zůstala až do roku 2021 a strávila tak 32 let svého života službou státu. Proto mnoho lidí zapomíná, že dosahovala úspěchů i ve svém předchozím povolání.

Po vystudování Vyšší polytechnické školy se rozhodla pro dráhu vědkyně. Roli v tom hrálo hlavně její nadprůměrné nadání pro matematiku a fyziku. Od roku 1973 studovala fyziku na Univerzitě v Lipsku. Po dokončení studia se ji snažila naverbovat východoněmecká tajná policie pro spolupráci, ale Angela neměla zájem a naplno se pustila do vědecké kariéry.

Doktorát získala v roce 1986 za svou práci o rychlostních konstantách při reakcích jednoduchých uhlovodíků. Pracovala také jako vědecká pracovnice Akademie věd NDR v Berlíně. Zde na institutu fyzikální chemie zkoumala obor kvantové chemie. Vědecká činnost ji dovedla až do Prahy.

Nejbližší počítač je v Praze

Během jejího psaní doktorandské práce se však dostala do situace, která může v dnešní době znít až úsměvně. Potřebovala pro svůj výzkum počítač s výkonem, kterého nedosahovalo žádné zařízení v tehdejší Německé demokratické republice. Na západ bylo v podstatě nemožné se dostat, a proto se začala po vhodném zařízení rozhlížet ve státech východního bloku.

Nemusela nakonec ani cestovat daleko a vhodné zařízení byl počítač IBM na pražské Akademii věd. Sem se také Angela Merkelová přesunula na jeden půlrok v roce 1985. I když mohla využít pouze několik krátkých stáží, tak se do Prahy plně přestěhovala a celou dobu tam pobývala.

Německo sice bylo v mnoha ohledech rozvinutější než Československo, ale mladá vědkyně si to u nás velmi oblíbila. Rozuměla zdejším lidem nejspíše díky tomu, že sama pocházela ze země s komunistickou nadvládou.

Nadání na jazyky

Kromě přírodních věd mladá Angela vynikala i v jazycích. Plynně uměla anglicky a obstojně zvládala mluvit rusky. Proto neváhala a ihned po příjezdu se snažila osvojit si místní jazyk. To se jí do jisté míry podařilo a byla schopná se domluvit v základních oblastech běžného života.

Znalosti základů češtiny využívala i na vrcholu své politické kariéry. Bezesporu je lidem sympatičtější, když zahraniční politik pronese pár slov v místním jazyce a tím dá najevo opravdový zájem o tuto zemi. Miloš Zeman vzpomínal, že ho bývalá kancléřka zdravila „Dobrý den“ na každém jejich setkání.

V Praze nalezla mnoho přátel

Díky tomu, že byla inteligentní a komunikativní, pro ni nebyl problém nalézat v Praze přátele, se kterými je v kontaktu dodnes. Byli jimi například Rudolf Zahradník, který byl v té době předsedou Akademie věd, nebo její tehdejší školitel Zdeněk Havlas. I v současnosti se spolu snaží udržovat kontakt, který je bohužel vždy limitován vytížeností kancléřky a nároky na její bezpečnost.

Během svého pobytu dokonce měla několik publikací právě ve spolupráci se Zdeňkem Havlasem. Ty jsou sice stále hojně stahované z internetu, ale samotný Havlas tvrdí, že je to kvůli kancléřčinu jménu. Práce dle něj byla dobrá, ale nebyla schopná přitáhnout širší pozornost veřejnosti.

Její kolegové z tehdejší doby ji popisují jako podobnou ostatním Němcům. Její nikdy nekončící úsilí bylo doplněno o pečlivost, spolehlivost a pracovitost. Kromě vědecké práce však nezapomínala ani na rodinný život. Ráda vařila a pekla, což dokládá i její vyjádření po politickém konci, že nyní hodně peče koláče se švestkami a drobenkou.

Proto se ve volném čase v Praze zabývala experimentováním v kuchyni místo v laboratoři. Učila se například vařit knedlíky podle českých receptů. Své přátele a rodinu často zvala na obědy a večeře, které sama vařila. To dokazuje, že kromě své stabilní politické stránky má v sobě i lidskost, která některým evropským politikům dnes bohužel chybí.

Za svého působení v Praze udělala dojem talentované a velmi pracovité osobnosti, která se ráda bavila. Také se nikterak nepovyšovala nad Čechy, mezi kterými se ocitla potom, co svůj osobní život na půl roku nechala v Německu. Dokonce se do Československa a následně do Česka ráda vracela

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz