Hlavní obsah
Názory a úvahy

Bejvávalo dobře aneb jak nás klamou vzpomínky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Často od starších lidí slýcháme, že dříve bylo lépe. Jenže to se říkalo již před pandemií a ekonomickými problémy. Bylo tedy někdy lépe? A kdy konkrétně bylo nejjednodušší žít?

Článek

„Dříve bylo lépe“ je věta, kterou často slýcháme při hovorech s lidmi o minulosti, anebo při komentování aktuální společenské situace. Tento sentiment je důsledkem nostalgie, která často naše vzpomínky zabarvuje idylickým pocitem.

Nostalgie

Emocionální odezva na vzpomínání se nazývá nostalgie. Ta nám často filtruje vzpomínky přes růžové brýle. Takový citový příval deformuje vnímání současné reality a idealizuje minulost.

Způsobuje to touha po stabilitě a pocitu bezpečí. Vytěsnění nepříjemných zážitků nás přesvědčuje, že dříve jsme se opravdu měli lépe.

Roli hraje zdraví

Jedním z důvodů proč máme minulost spojenou s pozitivními vzpomínkami je náš zdravotní stav. Bohužel s přibývajícím věkem se objevují u každého z nás nepříjemné zdravotní obtíže.

Proto si lidé idealizují minulost, kdy měli lepší zdravotní stav, mohli více sportovat a nebyli tolik unavení. Celkově nám v mládi bylo lépe, protože s věkem roste zodpovědnost a stres.

Navíc pro starší lidi bývá obtížné naučit se s novými technologiemi, které se stále neustále vyvíjí. To může vést k frustraci a nespokojenosti.

První zmínka o starých dobrých časech

O první takové zmínce můžeme hovořit u díla Epos o Gilgamešovi z období zhruba 2000 let před naším letopočtem. Jeho první část začíná přímo tím, že pojednává o historických událostech ze starých dobrých let. Už tehdy lidé podléhali nostalgii.

Kdy v naší historii bylo nejlépe?

Mnozí by mohli za ideální období považovat to, kdy nebylo tolik technologií a svět byl celkově pomalejší. Druzí by naopak upřednostňovali dnešní dobu. Na svět musíme koukat komplexně.

V dnešní době, kdy žijeme, jsou pro život nejlepší podmínky, co kdy byly. Zdravotní péče je na nejvyšší úrovni z celé historie. Také jídlo nikdy před tím nebylo možné konzumovat dle komplexního plánu s jasnými znalostmi o dopadu na zdraví těla i mysli. Moderní technologie nás nyní doprovází na každém kroku a ulehčují nám život.

Ano, momentálně žijeme v nepříjemné ekonomické situaci, ale musíme se koukat na všechny možnosti, které nám dnešní doba poskytuje. Ekonomický cyklus je sinusoida. Znamená to, že jsou cykly, kdy se daří více a kdy méně a oboje trvá vždy pouze určitý časový úsek. Je to něco, co lidé nejsou schopni příliš ovlivnit. To, že musíme nakupovat ve slevách nebo vybírat, jaké produkty nakoupíme, je pořád lepší než situace v minulosti. Za komunismu tolik možností nákupu neexistovalo a dříve v historii také ne. Něco jako supermarkety známe opravdu pouze zlomek naší historie.

Úmrtnost je také mnohem nižší, protože ubylo smrtelných nemocí. Odhlédněme na chvíli od aktuálních problémů posledních několika let a buďme rádi, jak bezstarostně můžeme žít oproti celé historii lidstva. Buďme vděční.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz