Hlavní obsah
Umění a zábava

Co není zakázáno je povoleno: Kontroverzní způsob výhry v Survivoru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

V posledních dílech soutěže Survivor jsme se dozvěděli více o charakteru některých hráčů. Výhra v jedné ze soutěží byla tak lákavá, že se někteří soutěžící rozhodli použít kličku v pravidlech, která nebyla úplně čestná.

Článek

Další díl nejtěžší reality show světa Survivor nám nejen ukázal, jak jsou na tom hráči po fyzické stránce, ale i po té charakterové. Dva členové týmu lovců se rozhodli, že využijí kličku v pravidlech, aby dostali výhodu na svoji stranu. Nečestné chování jim pomohlo dohnat ztrátu času, ale ve finále to nebylo pro jejich výhru rozhodující.

Soutěž byla pro show typická. Prvně museli účastníci překonat parkurovou dráhu a na jejím konci splnit úkol. Jako závěr této aktivity bylo pomocí pohyblivých prken a balancování s nimi dostat kuličky do označeného území. Soutěž z počátku probíhala klasicky.

Jenže když se dostali na řadu dva soutěžící z kmene Lovců, tak měl tento kmen již značnou ztrátu. Konkrétně šlo o známého bojovníka Samuela „Piráta“ Krištofiče a Martina Husára alias Bandurka. Ti dva se rozhodli, že místo rychlosti vyzrají na protější tým hlavou.

V jednom úzkém místě zmíněného parkuru se oba rozhodli téměř zastavit, aby protější tým nemohl získat ještě větší náskok a přitom jejich spoluhráči mohli doběhnout a srovnat ztrátu. Zatímco se Pirát rozhodl prostě zastavit na místě, kde ho nebylo možné obejít, aby jeho spoluhráč mohl doběhnout, tak Bandurko se rozhodl zajít ještě dál.

V prostoru, kde ho nebylo možné obejít začal simulovat zranění. Začal za sebou tahat nohu, a tím protihráče naprosto vyvedl z koncentrace. Všichni byli z počátku zmatení a čekali, jestli bude hra stopnutá a dojde k ošetření. Jenže moderátor Ondřej Novotný se rozhodl a nechal ho soutěžit dál. Nejspíš v tom hrálo roli to, že byl již téměř v cíli a stále se zdálo, že doběhnout chce.

Potom, co s obtížemi překonal úzkou lávku, kde ho nebylo možné obejít, se však nečekaně znovu naplno rozběhl a bez potíží se dostal do cíle. To se samozřejmě setkalo s nevolí a opovržením protějšího týmu. I když byl výsledek obou stejný, a to zdržení protihráčů, tak bych to hodnotil zvlášť, protože jeden se z mého pohledu zachoval v rámci pravidel v pořádku, toho druhého bych pak přirovnal k lidské hyeně.

Pirátovo zdržování

Známý bojovník Pirát se zastavil v prostoru, kde ho nebylo možné obejít. Jenže ono to nebylo proti pravidlům. I když nebylo na televizních obrazovkách vidět celé vysvětlování pravidel, tak i z reakcí samotného moderátora bylo poznat, že toto proti pravidlům nebylo.

Nejspíše totiž bylo řečeno pouze to, že tímto prostorem mají projít, ale nebylo konkretizováno, jak rychle úsek mají překonat. Což dává smysl, protože by přece nikdo nemohl být penalizován nebo rovnou diskvalifikován za to, že je prostě pomalý.

Zde tedy vidím chybu spíše na straně tvůrců celé show. Těmi nemyslím český štáb, ale zahraniční organizátory, kteří připravují soutěže hned pro několik států najednou. Ve většině případů vytvoří pro každý tým vlastní trasu, aby přesně k tomuto nedošlo. Proč tomu tak nebylo i zde, mi zůstává záhadou. Roli v tom může hrát i to, že právě chtěli dosáhnout této situace a vyostřit tím vztahy obou týmů. Koneckonců je jedním z hesel show slovo přechytračit.

Ale ani Pirátovo chování se nevyhlo kontroverzi. Při zdržování se ho protihráč pokusil obejít a došlo k ráně do hlavy. Z televizních záběrů se zdálo, že dostal ránu překážkou, kterou Pirát pustil, ale následně se mluvilo o tom, že šlo o úder loktem. Každopádně se bojovník za tuto událost omluvil a tvrdil, že nešlo o nic úmyslného.

Bandurko má slíbenou drtivou pomstu

Zatímco Pirátovo chování bylo sice nečestné, tak neodporovalo hře, ani nemělo za cíl hru na emoce. Bandurko se ale zachoval vyloženě neférově. Začal simulovat problémy s nohou v místě, kde ho bylo složité obejít a jednou nohou, kterou za sebou tahal znemožňoval průchod ostatním.

Oni tedy měli možnost mu tu nohu přeskočit, nebo se s ním přetlačovat. Jenže členové týmu Titánů se rozhodli hrát lidsky a nechtěli způsobit zhoršení onoho domnělého zranění. Spíše bylo vidět, že předpokládali, že dojde ke stopnutí celé soutěže. O to víc na nich byl vidět šok, když se Bandurko rozběhl.

Jeden ze soutěžících z protějšího týmu, investor Radek, mu následně slíbil, že po sloučení bude jeho cílem číslo jedna. Dokonce to vyznělo tak, že pro Radka již není prvořadá výhra, ale eliminace simulujícího protihráče. Což chápu, protože toto chování mělo jasně za cíl parazitovat na lidskosti protivníků.

Hru to tolik neovlivnilo

Jelikož měl tým celebrit značný náskok, tak i přes chování Piráta a Bandurka se jim povedlo dostat na konec trasy dříve. Měli tak možnost zvítězit, jenže přišla chyba, která je stála vítězství.

Je jen těžké spekulovat, jestli by tým Lovců vyhrál, i když by jejich ztráta byla větší, protože chyba, která se stala, se mohla klidně opakovat a týmu s Pirátem a Bandurkem se dařila tato část mnohem lépe. To už je bohužel věc, o které sice můžeme polemizovat, ale opravdový výsledek se stejně nikdy nedozvíme.

Atmosféra se dala krájet

Při následném rozhovoru se všemi soutěžícími byly znát emoce a nespokojenost. Kromě Radkova slibu, že si Bandurka najde, došlo ještě na slova o podvodu a neférovosti. Z toho, že nehrál fair play, byl obviňován i sportovec Pirát, který na to měl jednoduchou odpověď, „Ve sportu platí, co není zakázáno je povoleno.“

Bylo podle vás chování obou čestné nebo ne? Popřípadě, který ze soutěžících se zachoval dle vás nemorálně?

Anketa

Bylo chování dvou zmíněných účastníků v pořádku?
Co není zakázáno je povoleno.
13,8 %
Pirát se zachoval v rámci pravidel v pořádku, ale Bandurkovo simulování bylo za únosnou hranou.
17,2 %
Bandurko se zachoval dle pravidel, ale Pirát nevědomě ohrozil svým chováním jiného soutěžícího, což by nemělo být tolerováno.
0 %
Oba se zachovali nesportovně.
69 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 29 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz