Hlavní obsah
Věda

Důkaz ploché země? U Kačerova zdánlivě couvají auta na neutrál do kopce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Towarzysz Przewodniczący/ Wikimedia Commons/ CC BY-SA 4.0 DEED

Díky internetu mohou i ty nejhloupěji znějící teorie získat řadu podporovatelů. Na světě najdeme mnoho jevů, které se pouze obtížně vysvětlují. Jedním takovým je kopec u Kačerova. Gravitace tu zdánlivě nefunguje.

Článek

Mnozí jsme se jistě již setkali s konspirační teorií, která tvrdí, že naše planeta je placatá. Ačkoliv se to zdá neuvěřitelné, tak existuje opravdu mnoho zastánců tohoto názoru. I když nikdo z nich nedokáže vysvětlit, proč by nám běžným smrtelníkům tuto skutečnost „světové elity“ tajily. A to není vše, protože se jim nedaří prokázat ani to, že je to pravda.

Příznivci této konspirace mají řadu pochybných důkazů, že se jedná o pravdu. Jenže při mnoha pokusech jejich důkazy replikovat se vždy ukázalo, že to není tak, jak tvrdí. Mnozí z nás jistě viděli video, kde se pomocí laserového ukazovátka snaží prokázat své tvrzení, přičemž jim z tváře zmizel prvotní úsměv, když se stalo přesně to, co dokazuje, že je země kulatá.

Ani fakt, že ostatní planety jsou kulaté, je nepřesvědčí, že i Země je kulatá. Buď to popírají a tvrdí o vesmíru, že se jedná o pouhou projekci, nebo nehodlají připustit, že má naše planeta stejný tvar jako všechny ostatní. To, že je naše planeta kulatá, dokazuje řada gravitačních zákonů, které by na ploché Zemi nebyly možné.

Jenže existují místa, která naznačují, že se nejdná o konspiraci, ale o fakt. Na řadě míst se dějí podivné věci, které na první pohled nedávají vědecky smysl. Pár takových můžeme nalézt i u nás v České republice. Jedním z nich je kopec nedaleko vesnice Kačerov v Orlických horách.

Nenápadný kopec v Orlických horách

V Orlických horách není těžké narazit na turisty. Kvůli přírodním krásám a klidu divočiny sem vyráží mnoho lidí na výlety a dovolené. Jenže k vesnici Kačerov proudí mnoho návštěvníků i kvůli něčemu jinému. Chtějí na vlastní kůži vyzkoušet zdejší gravitační anomálii.

Hrbolatá silnice vedoucí od Kačerova přes blízký kopeček totiž odporuje fyzikálním zákonům. Kopci místní přezdívají Magnetický nebo Gravitační kopec právě kvůli podivnostem, které se tu dějí. Údajné pohyby těles a tekutin směrem do kopce namísto z kopce jsou opravdu něčím, co se na první pohled vysvětluje pouze obtížně.

Například pokud zde zastavíte auto a vyřadíte, tak se rozjede směrem k vrcholu kopce a položené kulaté předměty se začnou pohybovat směrem nahoru. Stejně se zachovají i vylité kapaliny. A nejlepší na tom je, že vyrazit sem na výlet a otestovat tyto jevy může každý z nás díky relativní blízkosti.

Přesně takovou výpravu podnikli v roce 2021 členové klubu Záblesk, který se zabývá všemožnými paranormálními událostmi. Hlavním objektem jejich zájmu je sice mimozemský život, ale rozhodli se přijít na kloub tomu, jak to s tímto kopcem doopravdy je.

Nejedná se o celý tento kopec, ale pouze o dva úseky dlouhé několik metrů. Při měření klasickou nebo digitální vodováhou zjistíme, že se jedná buď o rovinu nebo se tu terén svažuje. To je však podle předsedy klubu Záblesk Zdeňka Marka pouze důkaz anomálie. Dle něj zde normální nástroje pro měření selhávají. Proto zde použil vlastní vynález zvaný kvadratický solární rovinoměr pro zjištění astronomické roviny. Ten dle jeho vyjádření jasně určil, že tento terén stoupá.

Místní tomu nevěří, ale historka jim vyhovuje

Dle vyjádření místních však o nic nejde. Nevěří tomu, že by zdejší příroda ukrývala gravitační anomálii. Ovšem celá situace okolo zdejšího kopce jim vyhovuje z prostého důvodu.

Tím je turismus podpořený záhadnou historkou. Lidé, kteří místo navštěvují, mnohdy při tomto výletu navštíví restauraci nebo obchod v blízké vesnici. To podporuje zdejší podnikání, což zdejším obyvatelům pomáhá. Jsou tedy ochotní kopečku přidávat přívlastky, jako gravitační nebo magnetický.

Má to i negativní dopady

Pro zdejší přírodu to však není ideální. Zdejší lidé z okolní vesnice musí často chodit na úklid míst, kde lidé zkouší fyziku v praxi. Jelikož se tyto anomálie nejlépe zkouší pomocí tekutin a kulatých předmětů, tak si sem lidé přinášejí pet láhve. Někteří z nich bohužel láhev nechají skutálet do kopce a následně ji tam nechají. To bohužel neprospívá přírodě ani požitku z výletu.

Ani pro místní nemá zájem o zdejší cestu samé výhody. Jelikož se silnice normálně používá, byť není nijak vytížená, lidé pohybující se na ní představují potencionální riziko pro řidiče. Povrch vozovky trpí větším opotřebením, než se kterým se původně počítalo. Pro místní to znamená mnoho výmolů a obec se musí starat o opravu této pozemní komunikace.

Optický klam

Na místě se opravdu zdá, že místo je do kopce. Sice do mírného, ale pořád do kopce. Jenže ono není vše tak, jak se na první pohled zdá. Jedná se o pouhou iluzi způsobenou celkovou podobou krajiny. Roli v tom hraje zvlnění zdejší vozovky, která sice směřuje k vrcholu kopce, ale místy velmi mírně klesá, což ostatně potvrdila vodováha. Také jde o nedostatek referenčních bodů v zorném bodu lidského oka, při pohledu na silnici.

Na tomto příkladě krásně vidíme, jak úsměvné jsou způsoby bádání konspirátorů a milovníků nadpřirozena. Tato konkrétní část vozovky objektivně vede v krátkém úseku dolů a pocit stoupání navozuje pokřivení vnímání prostoru lidským mozkem. Jenže vlastním vynálezem byl průzkumník schopný zjistit přesně to, co chtěl zjistit, aniž by to byla skutečnost.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz