Hlavní obsah
Finance

Exekuce vás může potkat snadno, třeba kvůli půjčce na vánoční dárky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Období vánočních svátků ja pro řadu z nás doba radosti. Jenže někteří si pro potěšení blízkých neváhají vzít nebankovní půjčku. To je může rychle dovést do dluhové spirály, která skončí exekucí.

Článek

Vánoce si většina z nás spojuje s klidem, radostí a setkáváním se s rodinnými příslušníky. Máme potěšení v tom, dávat ostatním dárky a vidět jejich radost vykouzlenou rozbalením. Jenže ne všichni jsou smíření se svojí finanční situací a rádi by dávali dárky dražší, než si mohou dovolit.

Takoví lidé místo toho, aby si našli předvánoční brigádu, nebo dali levnější dárky, sahají po jiném řešení. Cestou pro dražší dárky jím jsou často půjčky. V mnoha případech právě ty nebankovní, které mnohdy připomínají chování lichváře.

Falešný luxus

Chápu, že pro spoustu lidí je lákavé pořídit si luxusní dárky, kterými obdarují svoji rodinu. Jenže v rámci finanční gramotnosti bychom si měli v klidu sednout a promyslet, kolik vlastně na dárky můžeme dát a spočítat si, za koho můžeme kolik utratit. Mnoho lidí si ani neuvědomuje, do jakých problémů se mohou dostat, když si půjčí na dárky.

Navíc kupovat věci, na které nemáme, rozhodně není známkou luxusu. Spíše je to ukázkou nerozumného nakládání s penězi. Každý bychom si měli svoji finanční situaci uvědomovat a nepřehlížet ji. Pokud nejde o děti, tak naši blízcí jistě pochopí, že jsme si nemohli dovolit dražší dárek. A i dětem lze vymyslet něco levného nebo alespoň něco, co byste museli tak jako tak koupit. Řešením může být darování něčeho, co obnosil starší sourozenec a ten mladší o tom nemá páru.

Exekuce

S nástupem nebankovních půjček a rychlých úvěrů se může zdát snadné získat peníze. Jenže ne všichni si u toho uvědomují dalekosáhlé následky. V dnešní době je poměrně jednoduché dostat se do tíživé finanční situace, hlavně kvůli enormnímu zdražování.

Důležité je si určit, jestli jsme vůbec schopni splácet tyto úvěry. Jsou to totiž závazky, které nám pravidelně ubírají z výplat a ohrožení exekucí trvá celou dobu splácení. Nikdy nevíme, kdy se nám něco stane a přijdeme o příjem nebo jeho část.

Nejhorší je, že naše společnost se s těmito nebankovní subjekty setkává téměř neustále. Můžeme si všímat, že jejich reklama je vždy častější před Vánoci. Je to nechutný nátlak na lidi, kteří nemají dostatek peněz na dárky, které by rádi koupili.

Sám jsem si nedávno na jednom e-shopu všiml, že počítač, nad kterým již dlouho uvažuji, má u sebe ikonku jedné firmy poskytující splátkový kalendář na větší nákupy. Ze zajímavosti jsem si prohlédl podmínky a nestačil jsem se divit. Pokud bych chtěl mít naprosto minimální splátky, tak na tomto počítači zaplatím dvojnásobnou částku. Než bych ji stihl splatit, bylo by potřeba kupovat nový, protože jde o spotřební zboží.

Dárky od srdíčka jsou stejně nejlepší

Při rozhovoru s jedním mým kamarádem jsem si postěžoval, že nevím, komu co koupit. Přivedl mě na hezkou myšlenku. U nich v rodině si dárky nekupují, ale vyrábějí. Jejich rodina má výhodu, že každý pracuje nějak kreativně, například jako řezbář, sklář a tak podobně.

Já bohužel nejsem příliš šikovný ani kreativní, proto mi nezbývá nic jiného než dárky koupit. Jenže pokud vy umíte něco pěkného vytvořit, nebo jste ochotní se to naučit, tak naprosto jistě uděláte rodinným příslušníkům větší radost než to, že se uvrhnete do splácení enormních úroků. Vyrobeným předmětem jim také dáváte část svého času, který jste strávili jeho tvorbou.

Celkově bychom si měli uvědomit, že zatížením se zbytečnými dluhy určitě ostatním radost neuděláte. Zodpovědné přistupování k vánočním dárkům vám umožní vyhnout se finančním problémům a zároveň můžete strávit Vánoce bez obav z budoucnosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz