Hlavní obsah
Internet a technologie

Facebook bude možná placený a je to dobré rozhodnutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Začínají se množit zprávy, že společnost Meta plánuje zpoplatnit své sociální sítě. Týkat by se to mělo Facebooku a Instagramu. Jenže, stejně jako u všeho, je to složitější. Nebudou placené úplně a bude to mít řadu výhod.

Článek

Čím dál více se množí spekulace, že šéf společnosti Meta Mark Zuckerberg plánuje na svých sociálních sítích zavést poplatky. Opravdu to vypadá, že se zpoplatnění dočkáme v nejbližší době. Zatím je však vše pouze na úrovni spekulací - včetně ceny poplatků. I tyto nepotvrzené informace ale v komentářích pod příspěvky spustily paniku a vlnu nevole.

Placené výhody

Facebook i Instagram by měli pro uživatele zachovat možnost bezplatného užívání. Pro uživatele, kteří si připlatí, by ovšem neobsahovali reklamu. Ta se na sociálních sítích vyskytuje hojně již nyní, takže by pro neplatící uživatele neměla nastat žádná výrazná změna. Dá se očekávat, že se četnost reklam ještě zvýší, ale funkce by neměly být nijak omezeny.

Za vším je politika

Zavedení placené verze bez reklam je pro společnost Meta nejjednodušší řešení požadavků Evropského parlamentu. Evropští poslanci totiž mají obavy kvůli informacím, které sociální sítě shromažďují o uživatelích za účelem reklamy.

Reklamní sdělení je dnes možné přesně cílit podle preferencí daného účtu. Sběr dat spočívá v analýze toho, na co klikáme a jak na věci reagujeme. Někdy jde o nevinné informace, jako například jestli vlastníme zvířata, nebo jaké máme koníčky. Ale může jít i o citlivější informace jako je rodinná situace a politické názory.

Pro sociální sítě je klíčové, aby na nich uživatelé vydrželi co nejdéle a viděli co nejvíce reklamních sdělení. Proto nám obsah filtrují tak, aby nás zaujal. V praxi to funguje tak, že například po tom, co jsem pořídil kočku, mám Facebook plný kočičích videí. Zároveň je zde možnost ovlivňování politických názorů na objednávku.

Placené členství není nic nového

Na internetu je naprosto běžné, že některé aplikace nebo jejich části jsou placené - máme zde Spotify nebo Netflix a řadu dalších. Proto je to spíše posun k současným standardům. Firma jako taková si samozřejmě může zpoplatnit své služby, jak bude chtít.

Stát z toho může vydělat

Toto rozhodnutí by se dalo zužitkovat i na úrovni státu. I když zatím není legislativa umožňující tyto poplatky nadnárodních firem zdanit, bylo by vhodné takové změny přijmout. Jelikož by na našem území firma generovala zisk, měla by ho zde řádně danit, tak jako každý jiný podnikatel. Sice by to předplatné ještě zdražilo, ale do státní kasy by to přineslo další finance, které se v době ekonomických problému více než hodí.

Anketa

Využívali byste placené verze sociálních sítí?
Ano, nevadí mi za ně platit
0 %
Zůstanu u neplacené verze
100 %
Odejdu z takové sociální sítě
0 %
Nepoužívám sociální sítě
0 %
Nevěřím tomu, že budou placené
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasoval 1 čtenář.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz