Hlavní obsah
Věda

Frustrace ze statické elektřiny: Po záchodě se bojím umýt si ruce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

S fenoménem statické elektřiny se setkal snad již každý. Někteří mají toto „štěstí“ více a jiní méně. Velmi záleží na materiálech, kterých se běžně dotýkáte. Ty vám mohou předat svůj elektrický náboj.

Článek

Každému z nás se občas stane, že ho něco takzvaně kopne. Většinou jde o neškodnou příhodu, které si mnozí ani nevšimnou, nebo ji po chvíli vypustí z mysli. Někdy to může způsobit nepříjemný trapas, když se navzájem kopnete s někým dalším při potřásání rukou. O to hůře, když se to stane při pracovním pohovoru nebo jiném důležitém setkání.

Jsou ale situace, kdy nás to může deprimovat a naprosto to rozhodí činnost, kterou děláme. O to více, když jde o často opakující se situaci. Sám se dostávám do konkrétní situace, kdy se vyloženě bojím umýt si ruce po záchodě. Někdy se totiž nejedná o jemné kopnutí, ale je možné sledovat záblesk elektřiny mezi mnou a jiným předmětem.

Naprosto pravidelně se mi to stává v práci na noční směně. Velkou část mé práce v noci jsem spíše dohled než nějaký aktivní pracovník. Mohu si tedy bez problému odejít vykonat potřebu, kdy zrovna chci. Dosud to zní jednoduše. Jenže následně pro mě přichází stres z umytí rukou.

Naše umyvadlo mě totiž vždy kopne. Není to o tom, že to bolí, nebo mě to vyděsilo. Je to pouze čistě frustrující tím, že vím, že se to stane. Vždy se zastavím a přemýšlím, jak obejdu fyzikální zákony. Někdy jsem úspěšný a někdy ne. Také občas unavený na tento problém zapomenu a následně jsem nemile překvapen.

Vždy mi vrtalo hlavou, čím je to způsobeno. Protože na denní směně se mi to stává pouze zřídka a spíše vůbec. Naopak právě na té noční se mi to děje naprosto pokaždé. I když se s tím moji přátelé setkávají, tak pouze nevěřícně kroutí hlavou, když jim povídám o tom, jak často se mi to děje.

Na internetových diskuzních fórech jsem našel spoustu lidí se stejným problémem, jako mám já. Kromě nich se na těchto skupinách dá najít ještě velké množství jedné věci. Tou jsou takzvané babské rady. Některé fungují, jiné zase nikoliv. Některé zase pomůžou pouze jednou, to možná jenom náhodně a o to je následná frustrace při dalším výboji větší.

A jak tedy statická elektřina vzniká? A dá se jí nějak předejít? Tyto informace jistě ocení nejeden z nás, kdo se pravidelně setkává s otravnými kopanci od náhodných předmětů ve svém okolí.

Jak vzniká statická elektřina

Elektřina je momentálně jednou z nejvíce efektivních energií, kterou jako lidstvo máme. Můžeme pomocí ní svítit, topit, zjišťovat informace nebo se dopravovat z místa na místo. Tato energie je schopná proudit z místa na místo, nebo se na jednom místě nahromadit. Právě tu ve druhém případě nazýváme statickou.

Pokud se elektřina nahromadí na jednom místě, převážně na povrchu těles nebo předmětů, tak může dojít k výměně elektrického náboje při vzájemném kontaktu.

Dochází k tomu ale pouze tehdy, když je jeden předmět nabit negativně a druhý pozitivně. Klasický příklad je tření. Tím z jednoho materiálu odchází pozitivní elektrony, které přechází z jednoho objektu do druhého. Jeden tedy začne být nabitý záporně a druhý pozitivně a máme zaděláno na kopnutí elektrickým výbojem.

Každý asi víme a nejspíš jsme i zkoušeli, jezdit nafouklým balónkem po vlasech sobě nebo někomu dalšímu. Při následném oddálení balónku u něj vlasy zůstanou přichycené a zvednou se spolu s ním.

Zde je i jedno z praktických využití statické elektřiny. Ta je totiž schopná držet různé předměty u sebe. To jde využít v průmyslu a technice jako snadný způsob přichycení nebo přesouvání předmětů. Nejčastěji se s tím setkáme při výrobě a práci s plastovými produkty.

Jak se statickému výboji vyhnout

Se statickou elektřinou se více setkáváme v zimním období. Je to dáno vlhkostí vzduchu, protože právě nízká vlhkost nahrává přeskupování elektronů. Celoročně se s tím můžeme setkat v místnostech s klimatizací nebo tam, kde je suchý vzduch. Ideální je udržovat ji mezi 40 - 60 %.

Snadným způsobem, jak tomu zabráni, je tedy podpora vlhkosti vzduchu. Nejednoduší způsob je zakoupení zvlhčovače vzduchu. Levnější variantou je dát si na topení otevřenou nádobu s vodou. Můj děda také pro zvlhčení používá šlupky od pomeranče položené rovněž na topení, tím navíc získává vůni linoucí se po celém bytě.

Jenže v případě, že vám vysoká vlhkost nevyhovuje stejně jako mě, tak nemusíte zoufat. Je totiž ještě jeden způsob, jak zmírnit proudění napětí. Tím je zvlhčovat pokožku na místech, kde dochází k projevům statické elektřiny. Toho docílíme potíráním pokožky oleji nebo krémy. Tím se efektivně ochráníte před jakýmkoliv nepříjemným vlivem statické elektřiny.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz