Hlavní obsah
Cestování

Jak procestovat Evropu za pár korun, vykašlete se na cestovky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Do hlubin společnosti

Spousta z nás má rádo cestování. Když budete na svých výletech více samostatní, můžete ušetřit. Nemusí jít pouze o letní dovolené. Stále oblíbenější je cestování na víkend. Navíc, některá města jsou na podzim nebo v zimě opravdu nádherná.

Článek

Mnozí lidé nepodnikají jiné výlety než ty do polských obchodů, protože si myslí, že si to nemohou finančně dovolit. Sám bych při pohledu na ceny zájezdů cestovních kanceláří takový pocit měl. Jenže podnikat nejrůznější výlety nemusí vyjít na půl výplaty. Stačí pečlivě vybírat a být samostatný.

V případě, že se rozhodnete vyrazit na cestu bez cestovní kanceláře, je samostatnost to nejdůležitější. Musíte se totiž rozhodnout, kam a jak pojedete. To může ovlivnit řada faktorů jako oblíbená místa, místní zajímavosti nebo kultura. Stejně důležité je ovšem vybrat správně způsob a cenu dopravy nebo ubytování.

Cena cesty je nejdůležitější

Na začátku svých výletů vždy začínám výběrem způsobu dopravy. Do okolních státu se mi osvědčilo cestování vlakem nebo autem. Do vzdálenějších destinací je to nejlepší letecky. Jelikož okolní státy jsem navštívil již mnohokrát, tak poslední dobou vyráží hlavně na jih Evropy.

Jelikož bydlím uprostřed cesty mezi Prahou a Vídní, tak si mohu vybírat z nabídky letů z obou letišť v těchto městech. To mi pomáhá vybrat si levnější variantu, protože se i u stejné letecké společnosti muže cena výrazně lišit podle letiště. Je to dáno pravidelnou obsazeností v tomto období.

Navíc existuje řada webů a stránek na sociálních sítích, které se zaměřují právě na hledání levných letenek. Je možné mít nastavené upozornění na letenky nepřesahující určitou sumu. Není vůbec neobvyklé mít zpáteční letenku za pár stovek korun.

Většinou jde o nízkonákladové lety. Naštěstí dovolená velikost zavazadla je poměrně dostatečná. Alespoň pokud vyrážíte na pár dní.

Musíte být flexibilní

Mnohdy může být cena letenek výrazně nižší v závislosti na dni i času. Výhodu tedy mají lidé, kteří si mohou dovolenou plánovat flexibilně. Pro většinu ale je spousta prodloužených víkendů, kdy je mnohdy jedno, jestli vyrazíte ve čtvrtek večer nebo v pátek ráno. Cenu letu to ovšem může výrazně ovlivnit.

Pokud nejste vázáni tím, že chcete vyrazit na jedno konkrétní místo, tak je důležité vybírat i z destinací nabídnutých ke konkrétnímu datu. Tady totiž může hrát roli to, jak je tato linka vytížená v konkrétní den a dobu. Mnohdy mohou být jeden víkend levné letenky do Španělska a druhý třeba do Francie.

Dovolenou si v práci jistě můžete domluvit dopředu několik měsíců, ale letenku stačí koupit pár dní dopředu. Dokonce je to výhodnější, jelikož se letecké společnosti snaží zaplnit kapacitu svých letů. Proto jim nevadí prodat letenku levněji, než ji neprodat vůbec.

V dnešní době není ubytování problém

Než koupíte finálně letenky, je dobré se podívat na ubytování v daném městě. Může se stát, že se v blízkosti koná nějaké sportovní utkání a ubytovací kapacity budou plné, stejně jako město. A to zhoršuje zážitek z dovolené.

Pokud se o sebe dokážete postarat sami, je pro vás ideální využívání platforem, kde lidé nabízí krátkodobé pronájmy. Mnohdy můžete nejít krásné ubytování v historických centrech. Díky tomu můžete mít všechny pamětihodnosti v pěší vzdálenosti.

Nesmí vám ale dělat problém obstarávat si jídlo sami. Mnohdy to není na škodu, protože můžete ochutnávat místní speciality a vyhlášená občerstvení a trhy. Ostatně ušetříte za ubytování tolik, že i návštěva restaurace vyjde výhodněji, než snídaně v hotelu.

Samozřejmě stejně jako u hotelů, tak i u krátkodobých pronájmů je potřeba vybírat důkladně. Mnohdy ani fotky nemusí být zárukou kvality. Fotka focená za správného světla, úhlu a s vhodnou dekorací může působit velmi útulně, i když to potom takto nebude. Největší jistotou jsou recenze. Většina platforem je nastaveno tak, aby recenze nešly smazat. Proto je lepší si přečíst nedostatky, které objevili předchozí nájemci.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz