Hlavní obsah
Názory a úvahy

LGBT ve filmové tvorbě: Trend, nebo nutnost?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Dojem, že v poslední době vzniká stále více postav s jinou orientací velmi přiživují sociální sítě i samotní uživatelé pomocí algoritmu. To však nic nemění na tom, že není důvod nemít tento prvek v kultuře.

Článek

Konzervativní část populace již delší dobu řeší, že ve filmech a jiných popkulturních dílech přibývá postav s homosexuální orientací. Do jisté míry je to pravda. Na rozdíl od minulosti, kdy byly postavy ve filmech striktně heterosexuální, nebo se jejich orientace vůbec nezmiňovala, je dnes filmový průmysl této tematice otevřenější.

Jenže, proč to tolika lidem vadí? V běžné populaci zkrátka lidé jiné orientace existují a není důvod tuto skutečnost ve filmech přecházet bez povšimnutí. I akční nebo hororové filmy musí alespoň částečně vycházet ze skutečnosti, aby byly schopné diváky vtáhnout do děje.

Problém není ani tolik v tom, že se v některých dílech objeví postava, u které je přímo řečeno, že má jinou orientaci, ale jde spíše o mentalitu diváků. Dnes existuje nepřeberné množství filmových a seriálových produkcí a pro nikoho není problém sledovat pouze filmy, které nás nepohoršují.

Filmů je tolik, že je to vlastně jedno

Pokud porovnáme filmovou produkci dříve a dnes, můžeme sledovat mnoho rozdílů. Dříve, na přelomu tisíciletí, existovalo pouze velmi málo produkčních společností, které byly schopné vytvářet kvalitní filmy s celosvětovým dosahem. Samozřejmě existovaly i lokální produkce v jednotlivých státech, ale ty většinou nedosahovaly úspěchů za hranicemi.

Lidé proto měli pouze omezený výběr toho, co mohli sledovat. Jaká je situace dnes? Existuje nespočet platforem, které vytvářejí vlastní obsah, který se masivně šíří internetem, ať už s lokálním dabingem, nebo titulky. Někdy si v záplavě nových filmů a seriálů člověk nedokáže ani vybrat.

Koneckonců televizní obsah nemusí vytvářet ani specializované produkční společnosti. Každému z nás stačí mobilní telefon s kvalitním fotoaparátem nebo průměrná kamera s tímto vybavením a trochou tvůrčího talentu a jsme schopni natočit vlastní film přesně podle sebe a potom ho nahrát na internet.

Proč by nám tedy měly vadit filmy s tematikou, která se nám nelíbí? Zkrátka si můžeme vybrat cokoliv jiného z téměř nekonečného výběru, který v dnešní době máme. Jenže ono jde bohužel o něco trochu jiného. Mnoho lidí má potřebu věnovat zvýšenou pozornost věcem, které se jim nelíbí, a toho využívají marketingové firmy a sociální sítě.

Negativní komentáře krmí algoritmus

Marketingová oddělení jednotlivých produkcí si samozřejmě uvědomují, jaký rozruch na sociálních sítích způsobí vytvoření homosexuální postavy nebo například obsazení transsexuálního herce nebo herečky. Jejich úspěch spočívá právě ve velkém množství negativních komentářů.

Jde totiž o algoritmus, na jehož základě dochází ke zobrazování příspěvků. Pokud má nějaký příspěvek mnoho komentářů a reakcí, je zcela jedno, zda jsou negativní, nebo pozitivní. Sociální sítě totiž své uživatele chtějí u obrazovek udržet co nejdéle. Proto přednostně zobrazují příspěvky, které mají vysokou aktivitu.

Navíc jedna kontroverzní postava nebo obsazení je skvělá reklama. Pokud totiž daná společnost má jeden příspěvek na sociálních sítích s vysokou aktivitou, jsou upřednostňovány i další jejich příspěvky a díky jedné kontroverzi si takto mohou získat velmi levnou reklamu pro celou společnost.

Bohužel málokdo na internetu umí pochválit to, co se mu líbí, ale většina je schopná napsat velké množství negativních komentářů. Bohužel to pro ně znamená více a více stresu a naštvání. Pokud je jediná vaše aktivita na sociálních sítích zaměřená na věci, které se vám nelíbí, bude se vám jich díky algoritmu zobrazovat mnohem více.

Pokud tedy nechcete denně číst o tématech, ze kterých vám vstávají chlupy zlostí, je řešení jednoduché. Pokud uvidíte na internetu cokoliv, co vás štve nebo vidíte, že se to ve vás snaží vyvolat negativní emoci, místo napsání nenávistného komentáře je mnohem lepší se nadechnout a jít dál. Nejenom, že nebudete šířit nenávist a zlobu, ale i vám se taková témata přestanou ve velké míře ukazovat.

I LGBT komunita si zaslouží vlastní díla

Mnohdy je přidávání homosexuálních postav zbytečné a má pouze vyvolat kontroverzi s cílem získat na svoji stranu algoritmus. Jenže ono prostě nejde přecházet to, že jsou lidé jiné orientace. Proč bychom je tedy nemohli mít i na obrazovkách? Téměř každý z nás jistě zná někoho z komunity LGBT, a když jsou tito lidé v našem běžném životě, proč by nemohli být i ve filmech?

Každý z nás se jistě vcítil do nějaké filmové postavy. Ať už jde o akční postavy typu Aragorn, Luke Skywalker, nebo postavy z nekonečných seriálů o běžném životě, pro vtáhnutí do děje je nutné chápat problémy dané postavy. Přesně to mohou zažívat lidé jiné orientace u filmů s takovou tematikou.

Navíc rozmanitost ve filmech je přece důležitá. Přijde mi, že mnoho filmů dříve bylo na jedno téma, v jehož středu byl silný muž, který vyřešil všechny problémy a u toho se stihnul pomilovat s krásnou ženou, která šla náhodou okolo. Aby byly filmy i nadále koukatelné, musíme opustit desítky let zajeté koleje a vydat se do nových vod.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz