Hlavní obsah
Zdraví

Menstruační chudoba: 38 tisíc dívek nemá k dispozici nutné pomůcky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Desítky tisíc žen je u nás v takové finanční situaci, že trpí menstruační chudobou. Přitom menstruační cyklus není něco, co by se dalo ovlivnit. Stát by měl začít pomáhat, ale místo toho na tom pouze vydělává.

Článek

Menstruační chudoba je u nás často tabu, o kterém se nemluví. Bohužel to však není problém, který by u nás neexistoval. S nedostatkem peněz na základní hygienické pomůcky u nás trpí 38 tisíc dívek ve věku 12 až 18 let. To, že o tom nemluvíme, neznamená, že se situace vyřeší sama. Je proto nutné na tento problém stále upozorňovat. Žijeme ve státě, kde vlády podporují všemožné skupiny obyvatel, ale ženy musí platit, protože jsou ženy.

I když se řadě lidí může tento problém zdát pouze jako otázka komfortu, tak tomu tak není. Nevhodné nebo žádné možnosti řešení menstruace jsou i otázkou zdraví, protože mohou vznikat infekce a další nemoci. Také to silně ovlivňuje psychiku, a to je hlavně u dospívajících dívek vážný problém.

Nákup tamponů, vložek nebo jiných hygienických pomůcek je pro většinu žen naprosto běžná záležitost. Bohužel jsou tu i ženy, kterým by to mohlo vážně nabourat finanční rozpočet. V celé Evropské unii si každá 10. žena takový nákup nemůže dovolit. Pokud chceme, aby náš kontinent byl tím nejlepším místem k životu, musíme to změnit.

Navíc rostoucí ceny celkově představují riziko, že stále více žen bude tomuto problému vystaveno. Nikdy totiž nevíme, kdy se naše finanční situace dostane do bodu, kdy budete menstruační chudobou sami ohroženi vy nebo někdo z vaší rodiny.

Problém těch nejchudších

Navíc se jedná o něco, čemu se nedá utéct ani předcházet. Zkrátka jde o výdaj, který je nutné každý měsíc zaplatit. Pro jednu ženu to ještě nemusí být takový problém, ale představme si nízkopříjmovou rodinu, která má dvě nebo více dcer nebo matky samoživitelky, které samy vychovávají dceru.

I když si většina lidí může říct, že se nás to netýká, není v pořádku se tvářit, že tento problém neexistuje. Bohužel tohoto přehlížení se dopouštíme a nikdo s tím nehodlá nic dělat. Přitom se řešení nabízí. Je jím umístění základních pomůcek na záchodech veřejných budov, jako jsou úřady nebo školy, a to zdarma.

Samozřejmě by se jednalo pouze o ty nejzákladnější potřeby, které jsou dostatečné ke zvládnutí periody. Následně by si každá žena mohla sama vybrat, zda si připlatí za lepší pomůcky, které jí budou zajišťovat větší komfort.

Vláda musí jednat

Pokud jste pravicového smýšlení a myslíte si, že by si každý měl řešit své problémy sám, i tak je zde možnost, jak může stát ženám pomoci. Daňová zátěž na menstruační pomůcky je totiž v základní výši, která je 21 %. Nepřijde mi správné, že se stát snaží vydělávat na něčem, čemu se lidé nemohou vyhnout.

Když může být nulová daň na tiché víno, proč ne na menstruační pomůcky? V rámci vládního konsolidačního balíčku se mluvilo o snížení této daně na 12 %. Jenže se to prosadit nepodařilo. Není fér, že ženy musí „lepit“ díru ve státním rozpočtu, ale alkoholici se tomu mohou vyhnout.

Přišlo by mi naprosto fér, kdyby peníze, o které by stát snížením daně na tyto potřeby přišel, nahradil vyšším zdaněním čehokoliv jiného. Například daní na již zmíněné tiché víno nebo zvýšením daně na něco, co škodí lidem, ať už by to byly cigarety, alkohol nebo třeba sladké nápoje.

Zdravotní problémy způsobené menstruační chudobou

Nepoužívání menstruačních pomůcek, jejich nedostatečná výměna nebo využívání různých alternativ, jako je toaletní papír nebo různé hadry, nejsou opravdu pouze otázkou komfortu. Dokládá to řada zdravotních problémů, které jsou s tím spojené.

Může jít nejen o pocity svědění a zarudnutí genitálií. Ženy jsou během menstruace náchylnější k nejrůznějším infekcím, například infekcím močových cest. Čím horší jsou používané pomůcky, tím větší je riziko, že se některý z nechtěných problémů dostaví v menší či větší míře. Jeho léčba je pak často dalším výdajem do rozpočtu, jak rodinného kvůli nákupu léků, tak státního kvůli výdajům na gynekology a léky na předpis .

V tom nejhorším případě však může dojít k syndromu toxického šoku, což je stav, který může končit smrtí. Jde o nemoc, kdy se během infekce přemnoží bakterie, zejména zlatý stafylokok. To může způsobit selhání organismu, které pokud není včas řešeno, končí smrtí.

Nepříznivě to působí i na psychiku dotčených dívek a žen. Mnoho dívek, které si nemohou dovolit menstruační pomůcky, každý měsíc vynechává školu během své periody. To má následně negativní vliv na jejich výsledky ve škole a na jejich sociální vazby, které tak mohou být narušeny.

Řešení je hned několik

Pokud bychom snížili míru zdanění u tamponů, vložek a jiných hygienických pomůcek, rozhodně bychom nebyli jediní. Toto opatření na podporu žen již zavedlo Německo, Belgie nebo Francie. Dokonce jsou státy, kde jsou základní pomůcky rozdávány zdarma na veřejných záchodech, například Skotsko nebo Kanada. Když to jde jinde, mělo by to jít i u nás.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz