Hlavní obsah
Názory a úvahy

Menstruační chudoba, vánoční dárek od vlády pro mnoho žen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Vládní úsporný balíček uvrhne další ženy do nepříjemné situace. Čeká je menstruační chudoba. Balíček zařazuje dámské hygienické potřeby do vyšší daňové sazby. Přitom je ve světě trend snižovaní jejich ceny na minimum.

Článek

Menstruační chudoba je tématem, které spojujeme s rozvojovými zeměmi. Tam je to většinou způsobené absencí dámských hygienických potřeb na trhu. U nás snad nedostatek nehrozí. Bohužel zvedání ceny některé ženy přinutí používat buď nekvalitní pomůcky, nebo je rovnou něčím nahradí.

Způsobené to bude daňovou změnou, která zvýší cenu pomůcek na zvládání menstruačního cyklu. Další finanční zátěž ohrozí ty, kteří už teď hledají všechny možnosti úspory. Řada lidí má velmi omezené finanční prostředky.

Už teď se cena za „přežití“ jednoho menstruačního cyklu šplhá vysoko. Pomůcky ve střední cenové třídě se pohybují od 100 do 200 Kč na měsíc. Je to tedy další z mnoha fixních nákladů, se kterým je třeba počítat.

Musíme si uvědomit, že jsou některé nízko příjmové rodiny, které řeší hygienické prostředky i pro více dcer. Přitom by vláda neměla profitovat ze zdravotních potřeb lidí, kteří si svoji situaci nemohou vybrat. Ještě ke všemu, když hrozí zdravotní problémy při nedostatku hygieny.

Nekvalitní prostředky a jejich následky

Nekvalitní menstruační hygienické prostředky představují závažné ohrožení zdraví žen. V případě levných produktů se můžeme setkat s obsahem látek a materiálů, které mohou podráždit pokožku, nebo dokonce způsobit infekci.

Nedostatečné absorbční vložky a tampóny mohou vést k únikům. To nejen způsobuje nepohodlí, ale může vést ke stresujícím situacím snižující sebevědomí žen, hlavně u mladých dívek to může mít rozsáhlé následky.

Používání nevhodných prostředků může vést až k syndromu toxického šoku. To je sice vzácná, ale život ohrožující situace. Syndrom způsobuje nahromaděné množství toxinů a bakterií. Spojen není pouze s nekvalitními pomůcky, ale i s nedostatečnou výměnou tampónů.

Kvalita a bezpečnost dostupných produktů je zásadní pro zachování zdraví a pohodlí žen. Dostupnost těchto produktů by vláda měla podporovat místo toho, aby na nich vydělávala. Navíc celý civilizovány svět jde právě touto cestou, kdy hygienické prostředky spojené s menstruací buď zlevňují, nebo je dokonce garantují zdarma.

Země, které by nás měly inspirovat

Existuje řada zemí, které učinily kroky k co možná největšímu snížení cen. Některé šly až tak daleko, že svým ženám zajistily přístup k základním hygienickým potřebám úplně zdarma.

První zemí, kde byl schválen zákon zajišťující menstruační pomůcky zdarma bylo Skotsko v roce 2020. Poskytují je ve školských zařízeních, komunitních centrech nebo na veřejných toaletách. Cíl byl odstranit bariéry v přístupu k těmto věcem pro mladé dívky a ženy s nízkými příjmy.

Ve stejném roce oznámila vláda Nového Zélandu, že během několika etap přijmou všechny potřebné změny, aby tyto pomůcky byly zdarma ve školních budovách. Cílem bylo zajistit, aby žádná studentka nebyla znevýhodněná kvůli nedostatku těchto základních potřeb.

Takové kroky jsou klíčové pro zajištění snadného přístupu k menstruačním pomůckám, aby nedošlo k ohrožení zdraví nebo pohodlí z důvodu tíživé finanční situace. Poskytování bezplatných dámských hygienických potřeb je krok k vymýcení menstruační chudoby a zajištění rovného přístupu ke zdravotní péči. Mrzí mě, že česká vláda jde naprosto opačným směrem.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz