Hlavní obsah
Lidé a společnost

Městské legendy: Nevěřte všemu, co se stalo kamarádovi kamaráda

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Městské legendy se šíří společností jako lavina obzvláště pomocí internetu. Zrovna u novodobých příběhů z měst si hodně z nás ani neuvědomuje, že se jedná o smyšlené povídky, které se nezakládají na pravdě.

Článek

Historické legendy známe asi všichni. Každá oblast, hrad nebo významné místo jich může mít hned několik. Bílá paní, vodník, polednice nebo jakékoliv jiné stvoření působící různě na lidi jsou obecně známé. Ale existují i moderní příběhy spojené se současností, které se rovněž vyskytují v každém městě. Mnoho z nás o nich slyšelo, ale ne nutně v souvislosti s tím, že se jedná o příběh. Většinou jsou prezentovány jako něco, co se skutečně stalo, ale ne vypravěči, nýbrž někomu z jeho okolí.

Jedné z nich dokonce důvěřovala má přítelkyně, která si myslela, že v jednom místním fast foodu přidávají do majonézy tělní tekutiny. Slyšela to od kamarádky, jejíž teta to slyšela od kamarádky hygieničky. Postava autority v příběhu dodává na věrohodnosti a lidé často přestávají mít potřebu si informace ověřovat.

Přitom, kdybychom takový příběh vyprávěli někomu z jiného města, velmi pravděpodobně by nám odvětil, že u nich se to stalo také. Někdy může jít o neškodné příběhy, ale jiné mohou způsobovat paniku. A jelikož se často jedná o věci, které se občas opravdu stanou, přidává jim to na věrohodnosti. Rozeberme si společně ty nejznámější.

Černá sanitka

V 80. letech byla v tehdejším Československu známá legenda nazvaná černá sanitka. Příběh spočívá v tom, že nočními městy měly projíždět sanitní vozy černé barvy. Jejich posádka hledala mladé lidi a děti, které unesli a následně usmrtili. Vše za účelem prodeje jejich orgánů bohatým lidem na Západě.

Situace u mnohých vyvolávala paniku a strach, a to nejen u nás. Stejný, nebo lehce upravený příběh se šířil i v ostatních státech východního bloku. USA dokonce obvinily vládu Sovětského svazu, že tento příběh záměrně šíří, aby očernila západní společnost. Věcí se dokonce zabýval v roce 1988 Evropský parlament.

Ačkoli bohužel existuje ilegální trh s lidskými orgány, rozhodně neprobíhá takto. Podle zprávy Evropské unie se jedná o problém postihující hlavně lidi v Číně, Africe a Jižní Americe. Evropané jsou naopak mnohdy ti, kdo vyráží na „výlety“ za novými orgány do těchto zemí. Každopádně se většinou jedná o orgány popravených vězňů, a ne unesených lidí.

Žiletky na toboganech

Jako malý jsem od kamaráda slyšel příběh o tom, že spolužák jeho kamaráda se pořezal na toboganu o žiletky, které tam nastražily děti z blízkého výchovného centra. Nejvíce se tento příběh šíří v Praze, Kladně a Liberci. Mnoho lidí se proto bojí jít se sklouznout z obavy, že skončí s krvavými šrámy na těle.

Děti i dospělí mohou občas být zákeřní a zlomyslní, ale tento příběh se pravděpodobně nikdy a nikde nestal. Už jen proto, že by bylo velmi obtížné přichytit žiletku nebo jakýkoliv ostrý předmět na skluzavku. Navíc by to musel udělat přímo člověk jedoucí před vámi. I přes zjevnou absurditu tato legenda stále žije a šíří se.

Exotické květiny s nemilým překvapením

Tato legenda je velmi oblíbená v zahraničí, obzvláště v severských zemích, odkud se nejspíše dostala k nám. Příběh spočívá v tom, že si člověk zakoupí exotickou rostlinu, kterou si přinese domů. V noci se z rostliny začne ozývat zlověstné pískání. Po prozkoumání má být zjištěno, že je květináč zároveň domovem smrtelně jedovatého hmyzu, který v noci píská.

Samozřejmě každá věc, která je dovezena z oblasti, kde se vyskytují nebezpečné druhy hmyzu či zvířat, může být potenciálně domovem nevítaného hosta. Ovšem většina exotických květin, pokud je to možné, je pěstována v zemi, kde se následně prodává, protože převoz by byl příliš nákladný. Mnohem větší nebezpečí představuje například ovoce. Již několikrát se stalo, že spolu s banány se k nám dostali i jedovatí pavouci.

Vítej v klubu

Dokonce i nemoc, jakou je HIV, získala vlastní městskou legendu. Traduje se, že ve vozech městské hromadné dopravy někdo rozmísťuje jehly nakažené virem HIV. Pokud si na takovou jehlu sednete, máte u ní nalézt vzkaz „Vítej v klubu.“ Následně je u lékaře potvrzena nákaza touto nemocí.

Bohužel i tento případ se stal. V roce 2013 se poranila dívka jedoucí ze školy o jehlu na sedačce v autobuse. I když neonemocněla, riziko nepředstavuje pouze HIV, ale i jiné krví přenosné nemoci, například žloutenka. I když se jedná o ojedinělý případ, který nepotvrzuje pravdivost legendy, je vždy lepší místa, na která si sedáme, kontrolovat.

Slenderman

Vysoký hubený muž s nepřirozeně dlouhýma rukama, který, když se na vás otočí, zjistíte, že nemá obličej, se nazývá Slenderman. Toho můžete potkat všude, ať už v lese nebo ve městě. Jedno je však jisté – když ho spatříte, zmizíte a už vás nikdy nikdo nenajde.

Poměrně úsměvný příběh, který sice děti může vyděsit, ale na rozdíl od ostatních výše zmíněných legend mu dospělí neuvěří. Přesto je důležité ho zmínit, protože ačkoliv se jedná o relativně novou smyšlenku, rychle zlidověl a postava se dostala do filmů i videoher. Přitom vše začalo fotosoutěží, kdy měli účastníci za úkol z normální fotky udělat pomocí photoshopu strašidelný obrázek.

I když je Slenderman vymyšlenou postavou, má na svém kontě minimálně jednu oběť. V roce 2014 se dvě školačky rozhodly, že se stanou služebnicemi Slendermana. Toho měly dosáhnout tak, že brutálně zavraždí svou kamarádku. Tu vylákaly do lesa a devatenáctkrát ji bodly. Naštěstí zraněná dívka přežila.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz