Hlavní obsah
Nově na Seznam Médiu

Milenky diktátorů – ženy, které stály v pozadí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Známé úsloví praví, že za každým mocným mužem stojí žena. Ne jinak to bylo v domácnostech diktátorů. Mnoho z nich mělo manželky nebo milenky, které v jejich životech sehrály klíčovou roli.

Článek

Jedním z nejznámějších diktátorů byl Adolf Hitler. O jeho partnerce Evě Braunové slyšel už asi každý. Jména jako Naděžda Allilujevová , Carmen Polo nebo Malyama ale tak známá nejsou.

Právě ony však stály při rozhodnutích Josifa Stalina, Francisca Franca a Idi Amina. Z obyčejných žen se tak staly jedny z těch nejvýznamnějších 20. století.

Naděžda Allilujevová

Druhá manželka Josifa Stalina se narodila v carském Rusku v roce 1901. Se Stalinem se poprvé setkala v roce 1917, když se u jejího otce ubytoval v Petrohradu. Byla to nebezpečná doba, kdy se staré pořádky bortily a po carovi přebrali moc bolševici.

Naděžda se do o 23 let staršího Josifa během jeho pobytu zamilovala. Krátce na to se stal Stalin členem nově nastupující vlády, Naděžda zanechala studia a začala mu dělat osobní asistentku. I když oficiálně byli manželé, tak svatba se nikdy nekonala, protože to bolševikům přišlo zbytečné a okázalé. Pár se proto pouze nechal zaregistrovat na matrice.

Měli spolu dvě děti. První z nich byl Vasilij a narodil se v roce 1921. Jako druhá se narodila Světlana v roce 1926. Naděžda si ještě osvojila Jakova, který byl synem Stalina z minulého manželství. Vztah Naděždy k dětem ovšem nebyl ideální a nejlépe se chovala k nejstaršímu Jakovovi. Ani vztah manželů nebyl úplně zdravý. Naděžda odmítala vařit a jídlo měli z jídelen v Petrohradě a Moskvě. Ani jiným domácím pracem příliš nedala a manželé se hádali téměř každý den.

Manželství skončilo v noci roku 1932, kdy probíhaly oslavy 15. výročí revoluce. Na večírku Stalin v dobré náladě flirtoval s jinými ženami a po Naděždě naopak házel odpad a vysmíval se jí. Vše vyvrcholilo během přípitku, kdy Naděžda odmítla pozvednout sklenici a utekla ze sálu. Následně byla nalezena mrtvá ve své ložnici. Oficiální komunistická verze spočívala ve zdravotních komplikacích. Momentálně se spekuluje o sebevraždě, nebo dokonce vraždě.

Carmen Polo

Narodila se v roce 1900 do rodiny zámožného obchodníka ze severu Španělska. Dostalo se jí striktní náboženské výchovy, což se projevovalo celý její život. V roce 1923 si vzala Francisca Franca, budoucího vládce Španělska. Po svatbě se přestěhovali do Maroka, kde začala Francova kariéra zapojením do Rífské války.

Měli spolu pouze jedno dítě Maríu del Carmen. Mnozí historici spekulují, jestli dcera nebyla pouze adoptovaná. Někteří hovoří o tom, že jde o dceru Francova bratra. V současnosti je nepravděpodobné, že by byla pravda o rodičovství zjištěna.

Carmen se během Francovy vlády zasadila o úzké spojení státu a církve. Kvůli své striktní výchově se snažila ze společnosti vymýtit cokoliv nevhodného, například bojovala proti erotice, včetně jakémukoliv jejímu náznaku.

Po smrti svého manžela dokázala do funkce premiéra dosadit právníka Carlose Navarru. Ovšem ani tento frankista s přezdívkou „řezník z Malagy“ diktaturu nezachránil. Španělsko se rychle stalo demokratickým a Carmel žila v ústraní mimo aktivní politiku až do roku 1988.

Malyama a její parta

V mnoho afrických zemích mají muži možnost pojmout za manželku více než jednu ženu. Výjimkou není ani Uganda. V ní v letech 1971-1979 vládl despotický tyran Idi Amin.

Amin měl několik manželek a zároveň velkou spoustu milenek. Počet jeho dětí je 50, ale dá se předpokládat, že o mnohých se neví. Tento diktátor měl rád ženy a nedělalo mu problém si nějakou vyhlédnout a zmocnit se jí.

Mezi jeho nejznámější manželku se řadí Malyama, ale byla pouze jednou z pěti oficiálních. Dalšími byly Sarah, Madina, Nora a Kaya. Jelikož byl Idi velmi brutální a sebestředný maniak, lze předpokládat, že ženy v jeho životě byly spíše na úrovni jeho jiného majetku.

Malyama byla z dobře zajištěné a známé rodiny. Její bratr dokonce zastával funkci ve vládě Idiho Amina na pozici ministra zahraničí. Manželství bylo na počátku tajné a Idi ho přiznal až v roce 1973. Její rodina byla původně proti sňatku, ale nakonec mladé dívce vztah dovolila.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz