Hlavní obsah
Lidé a společnost

Poprvé na pub kvízu: Hospody jako nové centrum vzdělanosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Rozhodl jsem se s přáteli zajít na pub kvíz. Aktuálně je to velmi populární způsob trávení času mladých lidí. Pro hospodské je to jeden z mála způsobů, jak přilákat mladé lidi.

Článek

Během lockdownu jsem si stejně jako mnozí další odvykl chodit do hospod a barů. Mnohem raději v létě trávím čas venku a v zimě zase zvu lidi na návštěvu. Ale moji přátelé se rozhodli, že mě vytáhnou do společnosti a rovnou mě vzali do své oblíbené hospody na PubQuiz.

V týmu nás bylo 8 a zpočátku to probíhalo, jako standardní návštěva takového zařízení. Přišli jsme ke stolu, který jsme měli zarezervovaný, protože bylo potřeba se dopředu přihlásit do hry. Přišla obsluha a my si objednali. Následně začal samotný kvíz.

Herní otázky byly promítány na plátně a moderátor je četl. Každá skupina měla na každé kolo formulář, kam jsme zaznamenávali své odpovědi. Hrálo se na 4 kola a v každém bylo 10 otázek. Součástí kola byla ještě bonusová otázka, kterou jsme měli uhádnout.

Po každém kole byla pauza, kdy moderátoři vyhodnotili předešlé kolo. Zároveň jsme měli možnost zajít si na záchod a doobjednat si, co nám chybělo.

Mladý už nebaví vysedávat u fotbalu

Mnoho hospod do doby pandemie žilo hlavně z lidí, kteří v lokále byli pečení vaření. Takzvaní štamgasti, kteří nejčastěji chodí do svého oblíbeného podniku trávit čas. Mnoho z nich můžeme vidět u piva s očima přilepenýma k obrazovkám, kde jede hokej nebo fotbal. Tyto lidi často spojuje pokročilý věk.

Jenže podobné podniky potřebují přilákat i novou generaci pijanů. A mladí lidé si často odvykli docházet do podobných zařízeních v důsledku pandemie. Proto na to musí jít jinak. Mnoho mladých upřednostňuje nějakou formu zážitku před sledováním sportovního utkání.

Zároveň v době, kdy má spoustu mladých lidí jako prioritu vzdělání, je spojení vědomostí a zážitku pro hospodské ideální.

Moje oblíbená hospoda

Důležité je uvědomit si, na koho pohostinské zařízení ve městech cílí. Pro ně nejsou zákazníci, kteří přijdou jednou a už se neukážou, příliš lukrativní.

Mnohem důležitější jsou lidé, kteří se vracejí opakovaně. Proto hospody potřebují, aby měly dostatečně velkou skupinu lidí, kteří o daném podniku mohou říct „moje oblíbená hospoda“. U takových lidi je jednak větší šance na pořádné spropitné, ale druhak místo vyhledávají častěji. Proto musí mezi zákazníkem a podnikem vzniknout pozitivní vztah.

Nic nového v historii

Nejrůznější nálevny, hospody a restaurace nás doprovází již tisíce let. A celou dobu se provozovatelé snaží přilákat zákazníky. Nejrůznější představení, hudba a soutěže byly často nástroj pro přilákání pozornosti.

V anglických hospodách ve středověku byly často pořádány nejrůznější turnaje. Většinou mohlo jít o lukostřelbu nebo vrh koulí. Lidé v té době upřednostňovali fyzické aktivity, ve kterých se mohli předhánět.

Nebo v 19. století v USA byly běžné hudební představení. Mohlo jít o zpěv, nebo pouze o hru na klavír či housle. Mnohdy to bylo doprovázeno i tanečními vystoupeními.

Ve 20. století byly populární nejrůznější mluvená vystoupení. Ať už šlo o politické proslovy v pivnicích, nebo o vyprávění humorných historek, čemuž dnes říkáme stand-up.

Vybere si každý

Pokud jste nikdy nenavštívili žádný pub kvíz, tak vám to můžu vřele doporučit. Mnoho kvízů je tematických, což omezuje sortu lidí, ale zároveň si můžete vybrat i z těch, které nemají žádné konkrétní zaměření.

A to, že si myslíte, že nic nevíte, tak to vůbec nevadí. Hraje se vždy v týmu, a když dáte hlavy dohromady, určitě budete schopní uhádnout alespoň něco. Navíc, spíše jde o dobře strávený večer plný zábavy.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz