Hlavní obsah
Lidé a společnost

Princezna Kate si nepřeje, aby její děti byly náhradníky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Londisland/ Wikimedia commons/ CC BY 3.0

Britská královská monarchie, plná tradic a povinností, výrazně ovlivňuje životy svých členů. Princezna Kate však svým dětem nabízí možnost volby mezi královskými povinnostmi a vlastní cestou, což přináší naději na větší svobodu pro mladší generaci.

Článek

Britská královská monarchie patří k jedněm z nejstarších dynastií v Evropě. Starobylé zvyklosti a tradice svazují každého jejího člena nutnými náležitostmi. Některé jsou banální až úsměvné, jiné zase předurčují celý život rodinných příslušníků. Například každý člen rodiny se musí účastnit reprezentačních akcí, které mu náleží.

Jejich život je tedy ovlivňován doslova na každém kroku. Musí se řídit harmonogramem, který jim vytvoří jejich královští poradci, a navíc musí dodržovat přísná pravidla etiky. K tomuto životu směřují i děti následníka trůnu, prince Williama. Jeho choť, princezna Kate, se však rozhodla, že svým dětem nabídne i jinou možnost než život v Buckinghamském paláci.

Osud jejich nejstaršího syna, prince George, je předurčený k tomu, že by měl jednoho dne usednout na trůn po svém otci. Kate však chce, aby její ostatní děti, Charlotta a Louis, měly na vybranou, zda se chopí povinností královské rodiny, nebo se vydají jinou životní dráhou.

Rozdílný bude i přístup k výchově mezi budoucím následníkem trůnu a jeho mladšími sourozenci. Zatímco George je na všech akcích slušný a disciplinovaný, nejmladší z trojice dětí, princ Louis, je známý tím, že na veřejných akcích často dává najevo znuděnost nebo dělá nejrůznější obličeje.

Možná je to dětskou nerozvážností nebo tím, že na jeho výchovu není kladen takový důraz. A pro královskou rodinu to určitě není špatně. Chování nejmladšího syna následníka trůnu ukazuje Britům i celému světu, že i členové této významné rodiny jsou také pouze lidmi.

Princezna Kate je navíc známá tím, že rodinu a mateřství upřednostňuje před královským životem. Proto dává smysl, že chce svým dětem dát možnost, aby si mohly vybrat, zda se stanou takzvanými pracujícími členy královské rodiny, nebo jestli se rozhodnou pro jinou kariéru.

Kromě pochopitelných důvodů, které k tomuto rozhodnutí může mít jako matka, hraje roli i další okolnost. Je jí dlouhodobá strategie krále Karla III. na omezení počtu pracujících členů rodiny. Je to hlavně kvůli úsporám peněz daňových poplatníků a také kvůli tomu, že v posledních několika letech někteří členové rodiny úplně nezvládali vhodné reprezentování, jako například bratr současného krále Andrew.

Nechtějí z Louise dalšího Harryho

Dalším členem této rodiny je bratr následníka trůnu Harry. Ten se v roce 2020 rozhodl osamostatnit a oznámil částečný odchod do Ameriky. To se však tehdy nesetkalo s pochopením ze strany jeho příbuzných. Hlavně královna Alžběta II. byla údajně velmi naštvaná, protože tento krok nebyl s nikým konzultován. William se o bratrově rozhodnutí údajně dozvěděl z televize.

Následně nastalo období vzájemných útoků před médii a nejrůznějších podrazů a komplikací. Například Harry vypadl ze seznamu hostů několika významných událostí. On zase na oplátku napsal knihu s názvem Náhradník, kde odkrývá mnohá rodinná tajemství.

Spekuluje se, že hlavním důvodem Harryho chování je právě onen titul náhradníka v případě, že by se jeho starší bratr nemohl ujmout trůnu. Tlak, který je na něj celý život vyvíjen, mu mohl celý královský život znechutit, a Kate s Williamem určitě nechtějí, aby přesně tak dopadly jejich mladší děti.

Rodina na úkor popularity

Pokud by byla snaha poskytnout možnost soukromého života myšlena skutečně vážně, tak by se jejich mladší děti měly přestat tolik ukazovat na každé akci. Jenže to by mohlo být na úkor popularity celé dynastie. Protože právě momenty, jako když Louis dělá obličeje a Charlotta ho napomíná, ukazují lidskou tvář vládnoucí rodiny a získávají si tak sympatie svého lidu.

Bude to tedy strategickou volbou mezi rodinou a popularitou. Ono se to nemusí zdát, ale v historii jsme viděli velmi rychlé pády mnohých evropských rodů, například Romanovců. Udržet si přízeň svého lidu může být tedy klíčové pro přežití monarchie.

Dětem klid prospěje

Děti by měly mít v rodině hlavně kvalitní zázemí, které jim umožňuje se rozvíjet. Jenže to není možné, pokud jsou všude kamery, které čekají na každý přešlap výrazných osobností veřejného života. Lidé se totiž učí chybami, a to i těmi hodně nepříjemnými. Bohužel, pokud jste z takto významné rodiny, jsou vám chyby v podstatě zapovězené.

Zatím je to v pořádku, protože Louis i Charlotta jsou malé děti, ale dnešní doba internetu by jim mohla velmi znepříjemnit pubertu. Jak a kde by se mohli seznámit se svými vrstevníky? Bohužel, vyrůstání pod neustálým drobnohledem není ideální a mohlo by se podepsat na budoucím psychickém zdraví těchto dětí.

Nezbývá než doufat, že oba sourozenci budoucího britského panovníka opravdu dostanou svobodu a klid. Není podle mě správné mít svůj život předurčený už od útlého věku. Až budou dostatečně dospělí, měli by se sami rozhodnout, zda se chtějí zapojit do chodu státu, nebo jestli budou chtít jinou kariéru.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz