Hlavní obsah
Lidé a společnost

Rudolf Slánský skončil na popravišti kvůli zpravodaji Františku Moravcovi

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unknow author/ Wikimedia commons/ Public domain

K popravě nejbližšího spolupracovníka Klementa Gottwalda přispěl záhadný dopis adresovaný Velkému Metaři. K jeho autorství se v 90. letech přihlásil člen zpravodajské skupiny OKAPY vytvořené Františkem Moravcem.

Článek

Rudolf Slánský byl celý život komunistou a v posledních letech svého života pomáhal svým stranickým kolegům uchopit moc v Československu. Jednalo se o blízkého přítele a důvěrníka prvního komunistického prezidenta Klementa Gottwalda. Když už měli komunisté uchvácenou veškerou moc, těšil se velké popularitě. Paradoxně byl jedním z těch, kteří připravovali politické procesy, během nichž skončilo mnoho veřejných osobností na popravišti.

Jeho účast na justičních vraždách je paradoxní právě proto, že jeho politická hvězda začala v roce 1951 upadat. Dostal se do nemilosti Sovětů i svých bývalých kamarádů. Dokonce i „Kléma“, jak oslovoval prezidenta, se k němu otočil zády. Nakonec i Slánský skončil na popravišti, stejně jako například Milada Horáková a mnozí další.

Sovětští komunisté byli proslulí prováděním čistek i mezi těmi nejvlivnějšími. Mělo to vnést obavy ze zrady mezi soudruhy. Všem tehdejším československým komunistům muselo být jasné, že dříve nebo později Stalin a jeho poradci budou požadovat hlavu jednoho z nich.

Ale proč zrovna Slánský? Sovětští poradci působící v Československu mohli ukázat prstem na kteréhokoliv člena Ústředního výboru komunistické strany, tak proč před soudem nakonec skončila právě prezidentova pravá ruka?

Obecně se předpokládá, že šlo o to, že tohoto československého komunistu neměl rád samotný sovětský diktátor Stalin. Nebo mohlo jít o židovský původ Slánského. Byl obviněn z velezrady, kolaborace s kapitalisty a vyzrazení státního tajemství. Za vším však mohli stát českoslovenští zpravodajci vedení Františkem Moravcem, kteří uprchli před komunisty ze země.

František Moravec

Generál František Moravec je jedním z opomíjených hrdinů naší historie. Je to dáno hlavně tím, že byl trnem v oku komunistům, kteří o jeho roli v historii našeho státu zarytě mlčeli. Během 1. světové války byl legionářem. Během 2. světové války byl blízkým spolupracovníkem exilové vlády a do zahraničí opět odešel kvůli komunistickému převzetí moci.

Když se vrátil do nově vzniklého Československa, stal se velmi vítanou pomocí pro nově vznikající zpravodajské služby. Mluvil plynně francouzsky, maďarsky, srbsky a rusky. Jelikož měl bojové zkušenosti a oplýval vysokým intelektem, brzy se stal nepostradatelným. Díky tomu rychle stoupal v hierarchii tajných služeb.

Jedním z jeho nejznámějších a nejúspěšnějších kousků bylo naplánování atentátu na Reinharda Heydricha. Byl to právě Moravec, kdo z Londýna posílal výsadkové skupiny do protektorátu a rozděloval jim úkoly. Ačkoliv hlavou exilové vlády byl Eduard Beneš, Moravec mnohdy jednal bez jeho vědomí, jako například v případě atentátu na zastupujícího protektora.

Na konci 2. světové války si připadal jako slavný vítěz. Jenže tento jeho pocit netrval dlouho. Již po volbách v roce 1946 komunisté nahradili staré zpravodajské služby novými, které jim pomáhali vytvořit agenti sovětské NKVD. V těchto strukturách však nikdo o Moravce nestál.

V roce 1947 ho sice pozvali zpět do služby, kdy se stal velitelem 14. divize v Mladé Boleslavi, ale jeho návrat byl spíše způsoben tím, že ho komunisté chtěli mít na očích. Po převratu v únoru 1948 pomohli Moravcovi ze země jeho přátelé z britských tajných služeb a on se rozhodl znovu ze zahraničí bojovat za svobodné Československo.

Velký Metař

František Moravec si však už ve svých zpravodajských aktivitách proti komunistům nepřipsal žádný velký úspěch. Nebo tomu bylo právě naopak? Spekuluje se, že právě Moravec a jeho skupina OKAPY stojí v pozadí popravy Rudolfa Slánského. Může za to záhadný dopis adresovaný Velkému Metaři.

Tento dopis vyzýval onoho Velkého Metaře, aby opustil komunistické Československo a spolupracoval s britskou tajnou službou. A právě tato listina se stala hlavním důkazem o spiknutí, které měl Slánský plánovat se svou skupinou. Dlouho se věřilo, že šlo o podvrh vytvořený Sověty v rámci mocenského boje.

V polovině 90. let do této záhady vnesl světlo František Ostrý, kterému v té době bylo 80 let, a přihlásil se k autorství dopisu Velkému Metaři. Ostrý byl tehdy ve skupině, kterou vedl Moravec. Všimli si, že Sověti nemají Slánského rádi, a dopisem se ho pokusili kontaktovat a navázat spolupráci.

Ve spolupráci s CIA vznikl dokonce plán, jak Slánského eskortovat z Československa. Vše se zvrtlo v momentě, kdy komunistické zpravodajské složky onen dopis zadržely. Dnes se již nedozvíme, zda bylo odhaleno, že příjemcem měl být právě Slánský, nebo se to akorát hodilo těm, kteří se již předtím chtěli Slánského zbavit.

Plán záchrany Slánského se po jeho zadržení stal nereálným. To však skupině OKAPY nevadilo. Jejich cílem byla destabilizace komunistického režimu na našem území. Spolupráce s druhým mužem země by sice byla cenná, ale na Západě bohatě stačilo to, že rozpoutali mezi komunisty bratrovražedné tažení.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz