Hlavní obsah
Internet a technologie

Senioři píší Wikipedii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Wikipedie je největší encyklopedií v dějinách. Slavné události, osobnosti, vynálezy nebo popis fyzikálních zákonitostí je jen malý výčet zmapovaných témat. A může je psát každý. Včetně seniorů. Právě na ně cílí iniciativa „Senioři píší Wikipedii.“

Článek

Na internetové encyklopedii Wikipedie je možné objevit informační články na nejrůznější témata. Články přidává jak odborná komunita, tak i veřejnost. K vytvoření článku stačí mít aktivní účet na této platformě. Spolek Wikimedia Česká republika spustil roku 2014 program „Senioři píší Wikipedii.“ Ten úspěšně navázal na obdobný projekt zaměřený na studenty. Poslední dobou ho vídám v médiích stále častěji.

Dle autora a patrona programu profesora Jana Sokola je škoda, že zkušenosti seniorů zůstávají nevyslechnuty. Mnoho lidí o ně nestojí a někteří lidé v důchodovém věku nemají nikoho, komu by své zkušenosti předali. Přitom by takto mohli přispět ke vzdělávání dalších generací. Navíc je podle Sokola psaní Wikipedie velmi uspokojující a vyvolává radost.

Psaní je spojené hned s několika pozitivními vlivy na lidskou mysl. Vzpomínání si na dávné znalosti posiluje dlouhodobou paměť. Zároveň práce se zdroji a jejich porovnávání s vlastními znalostmi zlepšuje schopnost rozlišit falešné informace, což se v dnešní době opravdu hodí. Tvorba textů také zlepšuje vyjadřovací schopnosti.

Wikipedie

Internetová encyklopedie Wikipedie vznikla na začátku roku 2001. Jejími autory byli Jimmy Wales a Larry Sanger. Původně vznikla anglická verze stránek. Pokrytí v ostatních jazycích ovšem rychle přibývalo. Česká verze byla spuštěna v květnu roku 2002. Samotný název Wikipedie je kombinací slov wiki, což na Hawai znamená rychlý a slovem encyklopedie.

Počet článků a návštěvnost tohoto webu je neuvěřitelná. K lednu 2014 zaznamenal více než 18 miliard návštěv od celkově 500 milionů jedinečných návštěvníků. V roce 2019 byl zařazen mezi nejvíce populární weby vůbec. K lednu roku 2024 obsahoval více než 62 milionů stránek ve více než 300 různých jazycích. Zároveň není závislý na komerčních sděleních a jeho obsah je plně zdarma.

Wiki je také označení pro editační styl, který Wikipedie využívá. Znamená to, že každý s aktivním účtem může článek nejen vytvořit, ale je oprávněný i opravovat jiné. Může jít o pravopisné nebo faktické chyby, které mohou být kýmkoliv změněny. Dodává to aktuálnost, ale zároveň to způsobuje nebezpečí klamavých informací. Hlavním pravidlem pro editaci textů je to, že nesmí být upřednostňován žádný konkrétní názorový směr.

Problémem Wikipedie je to, že si mnoho lidí neuvědomuje, že se jedná o sekundární zdroj. Spousta studentů ji využívá na vypracování referátů nebo úkolů. Sice často na základních a v některých případech i středních školách je to akceptováno, ale na těch vysokých je to nepřípustné. Využití tohoto webu u studia ovšem není k zahození. Kvalitně zpracované články totiž obsahují odkazy na zdroje primární, které je již možné použít v některých případech i v diplomových pracích na vysoké škole.

Práce se zdroji jako ochrana před degenerativními nemocemi

Při psaní příspěvků na Wikipedii se senioři setkají s prací se zdroji informací, což přináší mnoho výhod. Zaprvé podporuje kognitivní funkce a udržuje mentální agilitu, což může snížit riziko demence. Dále rozvíjí sociální interakce, protože hledání informací může být skvoucí příležitostí k diskuzím a sdílení znalostí s ostatními.

Hledání zdrojů informací na internetu pomáhá i při udržování digitální gramotnosti, což zvyšuje sebejistotu a nezávislost seniorů ve světě, kde technologie hrají stále větší roli. Kromě toho může práce se zdroji informací poskytnout seniorské populaci přístup k aktuálním zdravotním informacím, což podporuje zdravý životní styl a prevenci onemocnění.

Naučit seniory využívat online zdroje také usnadňuje jejich komunikaci s rodinou a přáteli, což je v dnešní digitalizované společnosti klíčové. Celkově tedy práce se zdroji informací podporuje duševní, sociální a fyzické zdraví seniorů, přispívá k jejich aktivnímu a plnohodnotnému životu.

Psaní udržuje mozek aktivní

Psaní textů u seniorů hraje klíčovou roli ve vývoji a udržování dlouhodobé paměti. Tato aktivita stimuluje mozkové funkce, posiluje spoje mezi neurony a podporuje tvorbu nových synaptických spojení. Práce s textem vyžaduje koncentraci a aktivní myšlení, což zlepšuje kognitivní schopnosti a udržuje mentální flexibilitu.

Při psaní si senioři osvojují nové informace a často se věnují vzpomínkám, což aktivuje dlouhodobou paměť. Navíc tato činnost podporuje expresi emocí a myšlenek, což má pozitivní vliv na celkový duševní stav seniorů. Pravidelná praxe psaní textů tak představuje efektivní prostředek pro udržení a rozvoj dlouhodobé paměti u seniorů, což zvyšuje jejich životní kvalitu a autonomii.

Navíc by ve století plném technologií byla škoda omezovat se pouze na klasické způsoby pro udržování zdravé mysli. Sudoku, křížovky nebo četba sice mají pozitivní vliv na rozvoj mozku také, jenže u nich chybí právě práce se zdroji nebo potřeba mít vlastní názor. Navíc činnosti spojené s užíváním počítače nejsou vůbec těžké, ale mnoho seniorů se jim bohužel vyhýbá, protože si myslí, že tomu zkrátka nerozumí.

Jak se tedy stát wikipedistou?

Nejvíce jednoduchým způsobem je zřídit si účet a kliknout na tlačítko editace. Tím se dostanete k možnosti vytvořit nový článek nebo opravit již existující. Ve svém účtu budete mít možnost vytvořit neveřejný článek, který nikdo neuvidí, dokud ho nezveřejníte.

V případě, že si v tomto nevěříte, potřebovali byste tuto činnost nějak vysvětlit podrobněji, tak samotný program pořádá několikrát ročně přednášky o této aktivitě. Přednášky probíhají v různých městech a stačí si zjistit termín, kdy taková akce bude i ve vašem městě.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz