Hlavní obsah
Názory a úvahy

Slevové aplikace digitalizují české seniory

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

To, co dřív bylo nepředstavitelné, je teď skutečností. Mnoho seniorů se naučilo s dotykovými telefony. Ve spoustě případů za to může jejich neochota čekat, než pošta doručí slevový leták a slevy.

Článek

Babička mé přítelkyně je starší paní, která se však i ve svém pokročilém věku snaží orientovat v dnešní době, která je velmi zrychlená a plná nových technologií. Jedna věc se jí však naučit nedařila. Byla jí schopnost ovládat počítače a chytrá zařízení. Ještě nedávno měla stále tlačítkový telefon. Jenže nastal zlom.

Dnes již má chytrý telefon a umí s ním dostatečně, aby zvládla naplnit své potřeby. Měla velkou motivaci se s ním naučit. Již nějakou dobu totiž mají supermarkety vlastní aplikace, kde se mohou lidé dozvědět o slevových akcích. Navíc mobilní aplikace nabízí i přístup k bodům za nákupy a z nich vyplývající benefity.

Mnoho seniorů to má podobně. Naučit se na chytrých zařízeních pro ně bylo nezbytné, aby se mohli lépe zabývat zálibou mnoha českých důchodců, kterou je nakupování ve slevě. Je hezké, že to, co se nepodařilo nejrůznějším vzdělávacím centrům, se podařilo nákupním řetězcům.

Není to samozřejmě případ každého důchodce. Například mí prarodiče umí s počítačem i telefonem stejně, jako kdokoliv mladší. Jenže je jeden podstatný rozdíl mezi prarodiči mojí přítelkyně a těmi mými. Má babička a děda totiž posledních několik desítek let žijí ve velkém městě a k práci využívali počítač. Ti od mé přítelkyně zase žili většinu života na vesnici a na surfování na internetu neměli čas…

Vývoj digitální gramotnosti u seniorů

I když obchodní řetězce měli aplikace již dříve, tak poslední dobou zažívají opravdový boom. Zároveň v posledních několika letech vidíme opravdu skokový nárůst schopností seniorů v oblasti chytrých zařízení. I když se může jednat o přirozenou generační obměnu, kdy jsou již seniory i lidé, kteří s nástupem smartphonů byli ještě v pracovním procesu.

I přes to je vidět korelace mezi rozmachem slevových aplikací a nárůstem schopností seniorů s chytrými zařízeními. V roce 2021 si umělo pouze 8 % lidí ve věku 65 až 74 let stáhnout do telefonu aplikaci. U lidí starších to byla dokonce pouhá 2 %. Samozřejmě schopnost stahování aplikací je čím dál lepší i u mladších lidí. Například u respondentů před důchodem ve věku 55 až 64 let to uměl každý čtvrtý.

Jenže čísla se dva roky poté, v roce 2023, značně zlepšila a není tedy pravděpodobné, že by došlo k takové generační výměně. Proto musí mít zlepšení jiný původ. Minulý rok již umělo stahovat mobilní aplikace 19 % seniorů ve věku 65 až 74 let. U lidí straších to bylo 6 %. V předdůchodovém věku to zvládalo již 40 %.

Schopnost stahovat programy do počítače byla v roce 2021 u starších lidí ještě nižší než u stahování mobilních aplikací. Ve věku 65 až 74 let ovládala stahování na počítačích 4 % seniorů. U starších lidí to bylo pouze 1 %. V předdůchodovém věku to bylo 14 %.

V roce 2023 se i stahování softwaru do počítače zvýšilo, ale již to není tolik skokové zlepšení, jako bylo u mobilních aplikací. Stáhnout si nějaký program do počítače zvládalo 6 % důchodců, kterým bylo mezi 65 až 74 lety, což je jen 2% nárůst. U lidí starších 75 let již nebyl posun žádný a stále to zvládalo pouhé 1 %. V předdůchodovém je posun 4 %.

Telefony jsou budoucnost pro seniory

Mezi lety 2021 až 2023 došlo k výraznému posunu ve schopnosti starších lidí v používání mobilních telefonů. U počítačů však k takovému zlepšení nedošlo. Je tedy pravděpodobné, že senioři si vystačí pouze s telefony nebo tablety. To se samozřejmě odvíjí od toho, co na svých zařízeních potřebují dělat.

Tím se dostáváme zpět k mobilním aplikacím obchodních center. Právě ty si oblíbili mnozí senioři natolik, že je to přimělo pořídit si smartphone a naučit se s ním. I když mnohdy jejich zacházení s dotykovým displejem může působit komicky, tak je dobře, že naši důchodci nerezignovali na používání nových technologií, které se v posledních letech stávají téměř nepostradatelnými v každodenním životě.

Digitální gramotností proti špatnému duševnímu zdraví

I když se často setkáme s tvrzením, že telefony vymývají mladým lidem mozky, tak vždy záleží pouze na tom, k čemu svá chytrá zařízení lidé používají. A právě senioři mohou být telefony pozitivně ovlivnění hned z několika směrů.

Jednou takovou věcí je samota. Mnoho důchodců je samo a není problémem to, že nemají děti. Ty už jen často nebydlí v blízkosti svých rodičů a není tedy možnost častých pravidelných návštěv. Také s přáteli je to složitější. Senioři sice mají spoustu volného času, ale již jim většinou ubývá sil a nemohou se s přáteli navštěvovat tak často, jak byli zvyklí. Lékem na samotu mohou být videohovory pomocí chytrých zařízeních nebo posílání zpráv zdarma spolu s obrázky.

Rozvoj nových dovedností zase napomáhá ke správnému fungování mozku. To, že je mozek zatěžován novými informacemi, může seniory částečně chránit před nejrůznějšími degenerativními onemocněními mozku.

I když někdy neohrabané „bouchání“ do dotykových obrazovek může vypadat směšně, tak je dobré, že se část seniorů snaží jít s dobou. Jejich rodiny by je v tomto měly podpořit a poskytnout jim rady, které jim pomůžou, aby mohli své chytré zařízení používat naplno. Zlepší si tím nejen jejich mentální zdraví, ale také jejich sociální kontakt, a navíc mohou dělat to, co je baví - nakupovat ve slevách.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz