Hlavní obsah
Lidé a společnost

Stalin tajil smrt Adolfa Hitlera: Američané ho roky hledali všude po světě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Heinrich Hoffmann/ Wikimedia commons/ CC BY-SA 3.0 DE

Smrt nacistického vůdce byla roky opředena závojem tajemství. I když Sověti nalezli tělo, které identifikovali jako pozůstatky Adolfa Hitlera, tak to před světem tajili. Kvůli tomu mohly vznikat různé šílené teorie.

Článek

Smrt nacistického vůdce Adolfa Hitlera z 30. dubna 1945 je opředená mnoha nejasnostmi a stále mnoho lidí oficiální verzi nevěří. Oficiálně se předpokládá, že Hitler spáchal sebevraždu výstřelem do hlavy a u toho ještě pozřel kapsli s jedem. Hlavním důvodem pro něj měla být neodvratná prohra ve válce a strach, že skončí stejně jako jeho spojenec Benito Mussolini.

Zastánci konspiračních teorií však považují oficiální verzi za zcela smyšlenou. Podle nich mohl nacistický vůdce přežít a uprchnout stejně jako někteří jiní nacističtí zločinci. Dříve byl původ teorií v tom, že se nevědělo, co přesně se s Hitlerem stalo.

Nyní je však živí fakt, že podle zjištění britského odborníka na tělesné pozůstatky patří domnělý kus Hitlerovy lebky vlastně ženě. Je tedy možné, že mohl tento krutý tyran přežít konec války a dožít někde v ústraní? Nejšílenější teorie mluví o tajné základně na Antarktidě nebo na měsíci.

Mohl Hitler přežít?

Informaci o diktátorově smrti se poprvé dozvěděli němečtí obyvatelé pomocí rozhlasu, který jim tuto zprávu přinesl. Ovšem chyběly důkazy, spojenecké tajné služby tomu nevěřily a předpokládaly, že jde o lest, díky které může Hitler uprchnout. Vzniklo několik podobizen, které ukazovaly, jak by mohl vypadat v přestrojení.

Dokonce museli agenti FBI prověřit tisíce hlášení z celého světa o domnělém spatření Adolfa Hitlera. Většina byla brána vážně a došlo k vyšetřováním, která ukázaly, že se buď jednalo o pouhou podobu, nebo to celé bylo smyšlené. Pravdu znal pouze Sovětský vůdce Stalin a jeho nejbližší okolí.

Sověti sice nalezli rychle po dobytí Berlína i dvě ohořelá těla, která identifikovali jako Adolfa Hitlera a Evu Braunovou, i přes to však Stalin veřejně tvrdil, že je přesvědčen, že Hitler uprchl. O existenci tělesných pozůstatků říšského kancléře se nedozvěděli ani Američané, kteří v té době byli nejbližší spojenci Sovětského svazu.

Informace, že existují zbytky těla diktátora, se svět dozvěděl až v roce 1968 tedy 23 let od Hitlerovy smrti. Sověti přiznali, že těla objevila v Berlíně již v roce 1945 a podařilo se jim je identifikovat podle zubních snímků získaných od Hitlerova osobního zubaře.

Na dalších 40 let to utišilo spekulace o možném přežití nacistického diktátora. Jenže testy DNA provedené v roce 2009 znovu rozvířili konspirační teorie a mediální chuť po senzaci. Lebka, kterou měli Rusové, totiž patřila ženě ve věku 40 let. Zbytek ostatků následně Rusové odmítli vydat k dalšímu zkoumání a je tedy otázkou, zda některé z nich skutečně patří Hitlerovi.

Celý plán na přežití německého vůdce a jeho ženy měl vymyslet jeho asistent Martin Borman. Všichni si v Berlíně uvědomovali, že není možné zastavit postupující Rudou armádu z východu a ze západu Američany s Brity. Proto měl navrhnout, že první pár nacistické říše nahradí dvojníci, kteří budou následně zavražděni a spáleni.

Co by s nimi bylo po válce?

I když se některým vrcholným nacistům podařilo uprchnout a ukrývat se, Hitlerova situace by byla mnohem složitější. Na jeho dopadení pracovalo několik tajných služeb, které ho aktivně hledaly. Představa, že Hitler strávil zbytek života v nějaké rezidenci v jižní Americe, je nepravděpodobná.

Adolf Hitler byl totiž pro všechny po válce bezcenný. Tedy měl by hodnotu pouze pro toho, kdo by ho dopadl a předal spravedlnosti. Nikdo neměl důvod tuto lidskou stvůru ukrývat a poskytovat mu dostatek zdrojů pro život. Musel by se tedy schovat někde, kde by neměl kontakt s okolním světem.

Po válce bylo přežití Adolfa Hitlera oblíbené téma bulvárních deníků v Anglii i ve Spojených státech. Vznikaly teorie a některé byly natolik bizarní, že by se mohly stát námětem pro akční hollywoodský film. Psalo se o tajných městech v jeskynních komplexech v Alpách nebo tajné základně na měsíci.

Tajná základna na Antarktidě

Další teorie byla o tom, že měli nacisté tajnou základnu na Antarktidě. Tuto teorii potvrdil historik Douglas Dietrich, který tvrdil, že nacisté zde vybudovali město, které mělo pojmout až 200 tisíc lidí. Nasvědčuje tomu nacistická výprava, která sem byla vyslána již roku 1938 s cílem zjistit možnosti vytvoření základny.

Dokonce měli v červnu 1945 v Argentině zastavit dvě nacistické ponorky, které mířily právě na nejjižnější kontinent. Spojené státy tuto informaci braly natolik vážně, že dokonce vyslaly v roce 1946 vojenskou flotilu s cílem zjistit, jestli zde existuje nějaká základna vybudovaná nacisty.

Nebylo však nalezeno nic, co by naznačovalo existenci místa, kde by se mohli Němci ukrývat. Nezbývá nám tedy nic jiného, než se smířit s oficiální verzí alespoň do doby, než někdo zveřejní opravdové důkazy naznačující, že mohl Hitler opravdu přežít. Konspirační teorie tu však s námi budou vždy, protože si lidé rádi domýšlejí věci, ve kterých panují nejasnosti.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz