Hlavní obsah
Zdraví

Strašák větší než HHC: Nikdo neřeší fentanyl na českém trhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Ve společnosti stále rezonuje problematika dostupnosti látky HHC. Může za to kauza z posledních týdnu. Jenže se na českém trhu objevuje další látka. Ta sice není dostupná v obchodě, ale černý trh je jí už plný. Jedná se o fentanyl.

Článek

Vláda v reakci na společenský tlak zvažuje, jak ukončí prodej látky HHC získané z konopí. Její přístupnost je jistě problém, protože návykové látky by neměly být volně dostupné dětem. Ať už jde o ty konopné nebo nikotinové, stát zaspal s regulací trhu. Jenže nám tu bublá mnohem větší problém. Tím je fentanyl a jeho výskyt na českém černém trhu.

Ten sice na rozdíl od bonbónů s obsahem HHC nelze koupit v automatu na každém rohu, jenže i tak skrze svoji levnou cenu a silný účinek představuje mnohem větší riziko. Vláda k nějaké formě zakročení jistě přistoupí. Nejspíš to ale bude bohužel po prvním větším skandálu. Jenže v té době již bude vybudována rozsáhlá síť prodejců a počty závislých budou vysoké.

Pro stát bude mnohem těžší výrobní, prodejní a přeprodejní struktury najít a rozbít. Přičemž když dovolíme, aby na této látce bylo závislé velké množství osob, tak vytvoříme poptávku, kterou se distributoři drog budou snažit využít. Celkově je státní aparát v potírání jakéhokoliv černého trhu velmi špatný.

Co je vlastně fentanyl

Fentanyl je synteticky vytvořený opiát určený pro tišení bolestí většinou u onkologicky nemocných. Také pomáhá zmírňovat bolesti umírajícím. Uvádí se, že je až 80krát silnější než morfium.

Poprvé byl syntetizován v Belgii v 50. letech minulého století. Do lékařské praxe však začal prosakovat až v 60. letech. Původně se podával nitrožilně při akutních bolestivých stavech. Momentálně převažuje forma náplastí nebo tablety určené k podáváním do úst. V 70. letech se začaly objevovat první příklady zneužívání. Prvními uživateli se stali samotní zdravotníci, kteří k němu měli snadný přístup. Od té doby se počet závislých neustále zvyšuje.

Po užití fentanylu dojde k útlumu a zhoršení vnímání bolesti. To je způsobeno tím, že působí na centrální nervovou soustavu. Dalšími příznaky užití jsou změny nálad od euforií až k apatii. Tomu, kdo tuto látku požil, také hrozí zhoršení dýchání a zúžení zorniček. Neobvyklé nejsou ani ztráty vědomí či zvracení. Uživatelé si ho většinou aplikují injekčně, v tabletách nebo ho kouří. Problémy se samozřejmě stupňují přímo úměrně s četností užívání.

Je silně návykový. Způsobuje jak psychickou tak fyzickou závislost. Jeho účinky jsou srovnatelné s přírodními opiáty jako třeba heroin nebo morfin. Jenže stačí pouze opravdu malá dávka. Je totiž smrtelný už při požití více než 2 miligramů této látky.

Drogová epidemie v USA

Fentanyl se hojně šíří především na americkém kontinentu. Dle nashromážděných dat na podzim loňského roku zemřelo přímo v USA průměrně 300 lidí každý den po požití této drogy. To ale znamená, že závislých budou možná i statisíce.

Droga se vždy objevuje v určitých vlnách. Mezi nimi přijde vždy útlum ve zneužívání. Dle americké BBC se momentálně jedná o již čtvrtou vlnu. Celkové množství všech předávkovaných opiáty ve Spojených státech v roce 2022 bylo 75 tisíc. Většinu z nich zapříčinil právě fentanyl.

Většina produkce je z Mexika. Od tam je pašován do USA, kde je největší odbytiště. Jenže kvůli dnešní míře globalistického způsobu života nikoho nepřekvapí, že se fentanyl dostává i na černý trh v Evropě. Tudíž byl jeho výskyt pozorován i u nás.

První oběti jsou již i v Česku

U nás v České republice již úřady zaznamenaly několik úmrtí. Například jednou z obětí byla třiačtyřicetiletá žena z okolí Bruntálu. Ta zemřela loni v červenci a v souvislosti s touto tragédií byly do vazby vzati dva lidé. Odborníci se shodují, že tato droga má vhodné předpoklady stát se dominantní na našem opiovém trhu. Její konkurenční výhodou je totiž nízká pořizovací cena.

Substance, které obsahují fentanyl je poměrně jednoduché umíchat, protože této látky stačí opravdu velmi malé množství. Proto mohou prodejci drog tuto látku prodávat levněji než jiné další dostupné opiáty.

Pokud stát nenajde efektivní způsob, jak tuto látku eliminovat z našeho území, tak nám mohou hrozit stovky předávkování ročně. Problém je, že fentanyl se u nás využívá ve zdravotnictví, takže ani přerušení dovozu ze zahraničí by nemusel znamenat konec prodeje.

Původ zneužívání

Jak už to tak bývá, tak levná cena není tím hlavním důvodem, proč na trh prorazil zrovna fentanyl. Ten hlavní důvod je, že farmaceutické firmy v Americe dříve ve velkém protlačovaly opiáty jako snadný způsob zbavení se bolestí pro pacienty. Toto eskalovalo až tak, že lékaři byli těmito firmami motivovány předepisovat více takových léků.

Toto lobby netrvalo navždy. Následná regulace tohoto odvětví ve zdravotnictví však měla tragické následky. Protože řada lidí, která již byla na opiátech závislá, si je kvůli regulaci již nemohla dále kupovat legálně. Proto začali hledat jiné cesty, jak se k těmto drogám dostat.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz