Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Vánoční odměny se blíží, nenechte se podvést zaměstnavatelem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Prosinec je měsícem, kdy řada zaměstnavatelů poskytuje svým pracovníkům vánoční odměny. Pro mnohé z nás je to příjemné přilepšení po nákupu dárků našim blízkým. Jenže nemusí být tak výhodné, jak se může zdát.

Článek

Prosincová výplata mzdy bývá pro mnohé lidi tou nejvíce očekávanou z celého roku. Je to dáno tím, že spousta z nás očekává takzvané vánoční odměny. Ty samozřejmě nejsou pro každého zaměstnance samozřejmostí. Zaměstnavatel nemá žádnou povinnost tyto odměny poskytovat. Je to spíše pochvala za dobře odváděnou práci.

Pokud už odměnu dostáváte, tak je zásadní způsob, jakým vám je vyplácena. Ze správně vyplacených odměn můžete benefitovat téměř do konce života. Jenže se může stát, že je dostanete takovým způsobem, že z nich kromě peněz nebudete již nic mít, a dokonce budou v rozporu ze zákonem.

Mnoho zaměstnavatelů vyplácí tyto odměny takzvaně na ruku. Samozřejmě je nepravděpodobné, že s tím jako zaměstnanec něco uděláte. Mnohým by v namítání bránil strach, že z odměn nakonec nic neuvidí.

Když vám ovšem zaměstnavatel dá odměny tak, jak by správně měl, bude to pro vás výhoda do dalších měsíců a pomůže vám to i do důchodového věku. Jen musí být peníze řádně přiznané a zdaněné, což mnohým může znít nelibě.

Přilepšení k důchodu

Peníze z vánočních odměn nemusíte investovat, nebo zasílat na penzijní připojištění, aby jste z nich v důchodovém věku benefitovali. Důchod se vám totiž počítá z peněz, ze kterých jste státu zaplatili penzijní pojištění.

Pokud tedy dostanete peníze na ruku, stát o nich nebude vědět. Toto se projeví tím, že při výpočtu individuální složky důchodu budete zklamaní. Ono se to nemusí na první pohled jevit jako významná částka. Jenže pokud byste důchod pobírali desítky let, celková suma naskáče. A dnes v době enormního zdražování se obzvláště seniorům hodí každá koruna.

Mnoho lidí jejich důchod ani pořádně nezajímá. Samozřejmě, čím je důchodový věk blíže, tím více se o něj lidé starají. Ve společnosti by měla probíhat osvěta, aby lidé věděli, co ovlivňuje výši jejich důchodu. V každém případě je zde i řada věcí, které ovlivní lidi bezprostředně po prémiích. A to by mohlo zajímat opravdu každého.

Vyšší mzda zvýší příplatky

Správné vyplacení mimořádného bonusu k výplatě vám zvýší mzdu i do dalších měsíců. Na mnoha pracovištích jsou totiž příplatky za nejrůznější vyjímečně situace. Nejčastěji to takto mají lidé pracující ve směnném provozu, který je nepřetržitý, například za práci o víkendech, svátcích nebo za noční služby.

Tyto příplatky se počítají z průměrného výdělku z posledních měsíců. Takže pokud vám dá zaměstnavatel řádně přiznané a zdaněné odměny, zvýší vám to průměr výdělku na následující období, což se posléze opakuje a projevuje se to do určité výše během celého roku.

Využijte odměny smysluplně

Pokud patříte mezi ty šťastlivce, kteří dostávají vánoční prémie, měli byste se rozhodnout, co s penězi navíc udělat. Jelikož jsou to peníze navíc, mnoho lidí zláká koupě věci, které ve skutečnosti nepotřebuje. Představa nového telefonu nebo oblečení je samozřejmě lákavá, existují ovšem lepší možnosti, než nerozumným způsobem vyhodit peníze z okna.

Je to například ideální chvíle, kdy peníze navíc uspořit. V dnešní době se dá velmi snadno investovat různými způsoby, které vás nejenom uchrání před inflací, ale mohou vám peníze znásobit. Investování je samozřejmě různě rizikové od konzervativního, které je téměř bez rizika, až po velmi dynamické, které může vynést násobky vložené částky, nebo její objem snížit. Výběr investičních příležitostí by měl být pečlivý.

Nebo s penězi navíc můžete naložit tak, že uděláte někomu radost. Koneckonců před Vánoci je to ideální chvíle, kdy členům rodiny můžete koupit to, po čem dlouho touží a udělá jim to radost. Nebo se můžete kouknout na stránky nejrůznějších charit, které pořádají vánoční sbírky pro děti bez rodin a tak podobně.

Samozřejmě, každý si se svými penězi může udělat, co jenom bude chtít. Na druhou stranu bychom se měli rozhodnout, jestli nám tyto mimořádné peníze vyletí komínem, nebo budou využity rozumně.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz